USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Приносять шкірки з бананів для черв'ячків: відомий блогер показав, як дітей у Луцьку вчать компостувати сміття

7 Грудня 2021 17:10
У Луцьку дітей ще в дитсадках почали навчати правильно сортувати та компостувати відходи. Міська влада надала садочкам спеціальні скрині для компосту, тож тепер лучанам із дитинства прищеплюють культуру поводження зі сміттям.

Про це розказав відомий український блогер Денис Казанський у проєкті Newkraine, присвяченому інноваціям і реформам.

«Сьогодні я приїхав до Луцька, аби розповісти про один чудовий і дуже корисний проєкт, який реалізують тут. У дитячих садочках та школах дітей вчать поводитися з відходами, компостувати та сортувати сміття. Це дуже круто! Як знаєте, в нашій країні низька культура поводження з відходами, тому дуже важливо виховувати наших громадян із малих років, пояснюючи їм, як це правильно робити. Місцева влада централізовано роздала спеціальні скрині для того, щоб діти тут займалися компостуванням», – сказав він.

Як раніше писало Інформаційне агентство Волинські Новини, ідею розмістити компостери для органічних відходів на території садочків міста вперше озвучили під час обговорення переліку природоохоронних заходів Луцької ТГ. 20 контейнерів для компостування сміття в дитсадках встановили восени. На ці потреби з міського екологічного фонду спрямували 86 тисяч гривень.

Також ми писали, що школяр Матвій Сергійчук із села Мстишин Боратинської громади створив Youtube-канал, де навчає компостуванню відходів та показує, як правильно це робити.

Директорка дитячого садка №5 Ніна Матвіюк пригадала, що компостер закладу презентували з ініціативи відділу екології Луцької міської ради.

«Компостери отримали 20 садочків. Усього ж у нас є 48 дитячих садків, – зазначила вона. – Компостер сучасний, хороший. Ми дуже раді йому, тому що територія в нас велика, відповідно, листя та трави багато, і завжди було проблематично займатися утилізацією цих відходів. Нині в компостер закладаємо листя, суху траву, очистки від овочів, фруктів, бананові шкірки. Колеги з шостого садка поділилися з нами каліфорнійськими черв’ячками, які допомагають у цьому чарівному ящику переробляти компост. Компост буде готовий за 9-10 місяців».

Ніна Матвіюк додала, що діти захоплені роботою скрині для компостування й називають її чарівним ящиком: «Усі групи по черзі приносять шкірки бананів, яблука, тому що черв’ячки найбільше чомусь люблять банани (так нам сказали у відділі екології). Це допоможе переробляти ту органіку на компост».
Вихователька дитячого садка №5 Наталя Киця поділилася, що їй радісно від того, що завдяки появі на території закладу компостера колектив має можливість виховувати в дітей навички, орієнтовані на сталий розвиток. Це дуже актуально.

«Ми пропонуємо дітям перетворювати органічні відходи у корисну суміш – компост», – пояснила вона.

Компостувати органічні відходи та використовувати отриману суміш для підживлювання рослин також навчають учнів ліцею №22.

«Проєкт щодо компостування ми розпочали цього року. Ми займаємося питаннями роздільного збору навіть не сміття, а вторинної сировини. Скільки існує школа, стільки ми цим займаємося. Окремо – папір, окремо – пластик, окремо – батарейки і так далі. Коли виникло питання, куди ж подіти листя, гілля (а територія нашого закладу дуже велика), ми звернулися у відділ екології нашого міста, до його керівниці Оксани Лисак. Вона розказала, що така практика є вже в закладах дошкільної освіти нашого міста. Ми отримали рекомендаційні матеріали та провели майстер-клас із компостування… У нас є клумби, які потребують підживлення. Також маємо кущі та дерева, для підживлення яких можна було би використовувати компост. А далі час покаже», – розповіла директорка ліцею №22 Лариса Кучер.

Учителька Наталія Пелих інформувала, що на уроках розказує школярам, що компостувати органічні відходи дуже актуально, адже компост у подальшому внаслідок перегнивання збагачує ґрунт неорганічними та органічними речовинами. Окрім того, для учнів практика компостування відходів корисна теж тим, що таким чином вони долучаються до праці.

«У середу та п’ятницю на 13-ту годину вони приходять збирати листя в пакети, заповнюють компостер, підсипають листя, додають воду. Вони вже знають увесь процес, технологію», – відзначила вона.

Насамкінець Денис Казанський наголосив: вирішив розповісти про луцький досвід, аби інші міста переймали приклад і починали реалізовувати щось подібне.

«Проблема відходів дуже актуальна в Україні. У нас, наприклад, спалюють листя, що дуже шкідливо. Цього не можна робити. Також у нас відходи просто вивозять на звалища. І якщо ми будемо зараз виховувати наших малих громадян правильно, то в майбутньому це дозволить нам поводитися з відходами як у цивілізованих європейських країнах», – резюмував він.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Так Показати IP 7 Грудня 2021 17:49
Дуже добре. А ще вчіть їх вітатися, і просто бути ЛЮДЬМИ, тому, що прочитаєш, що сьогодні підлітки коять по відношення одне до одного - волосся сторч стає
Климкин Показати IP 7 Грудня 2021 18:43
мусор - глобальная проблема.
ЗнайЮ Показати IP 7 Грудня 2021 18:48
На Дениса Казанського давно підписаний, тому приємно що він і у нас побував.
Анонім Показати IP 7 Грудня 2021 19:09
Чому ви кожного користувача ютуба називаєте"відомий блогер"?Я і багато моїх знайомих навіть не чули про таке ім'я.Якщо вам відомий то так і пишіть,я така то,мені він відомий.
Стерненко герой до Анонім Показати IP 8 Грудня 2021 07:50
У Вашому селі досить нема інтернету? Мої співчуття
лучанин Показати IP 9 Грудня 2021 00:08
відомий блогер - це як відомий хом'ячок: відомий тільки серед інших хом'ячків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus