USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Судяться за церкву під Луцьком

18 Листопада 2011 19:00
Конфліктна ситуація трапилася у селі Маяки поблизу Луцька. Дві релігійні громади змагаються за храм і прилеглу земельну ділянку. Особливої пікантності справі додає те, що суперечка вже триває у судових залах.

Наприклад, Свято-Покровська релігійна громада УПЦ в Господарському суді Волинської області намагалася добитися визнання незаконними рішень та скасування державних актів на право постійного користування земельною ділянкою релігійній громаді Свято-Покровської Церкви УПЦ Київського Патріархату.

А саме на цій земельній ділянці на вулиці 17 Вересня, 125А у селі Маяки розташований Свято-Покровський храм.

На думку позивача, з 1948 року і донині єдиним та законним користувачем церкви є саме громада УПЦ. Мовляв, саме тоді культову споруду влада передала релігійній громаді в безоплатне та безстрокове користування. Отже, саме УПЦ має право першочергово претендувати на отримання спірної земельної ділянки для обслуговування храму.

Окрім того, в, так би мовити, «суміжному» судовому спорі позивач стверджував, що церкву в 1991 році силою захопили представники УАПЦ.

Згодом громада УАПЦ змінила назву на Свято-Покровську релігійну громаду УПЦ КП с.Маяки-Сирники. 2009 року рішенням Маяківської сільради вона отримала земельну ділянку в постійне користування.

Отож, Свято-Покровська релігійна громада УПЦ вимагала визнати незаконними рішення та скасування державних актів на право постійного користування земельною ділянкою релігійній громаді Свято-Покровської Церкви УПЦ Київського Патріархату.

Натомість відповідач – сільський голова Маяків Ігор Ярмольський – розповів, що Свято-Покровська релігійна громада УПЦ має свою ділянку в селі на вулиці 17 Вересня, 1А, передану їй у постійне користування ще у 2001 році. Там збудовано храм, дзвіницю, проводяться богослужіння.

Він переконував суд, що ця громада не користувалася спірним храмом на вулиці 17 Вересня, 125А.

Сільський голова певен, що за нинішніх умов дотримано принцип рівності релігій.

Відмовити у задоволенні позову УПЦ правосуддя просили співвідповідач – райвідділ Держкомзему – та третя особа на стороні відповідача – релігійна громада Свято-Покровської Церкви УПЦ КП.

Зрештою, суд відмовив у задоволенні позовних вимог. Мовляв, позивач не надав суду доказів, що цими рішеннями та державними актами були порушені його права та охоронювані законом інтереси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Василиса Показати IP 18 Листопада 2011 20:21
...Ну отак МП і треба! КП переміг, хоч тут! Чуєте,а то вже всі церки хочуть заграбастати?!Е ніііііііііііііі, не вийде!!! Достатньо вже Ваших москалів тут!!! НА ВОЛИНІ ПЕРЕВАГОЮ Є КП,А НЕ МП, такщо..., не реагуйте на них, щоб то церкви таке робили, ей гей гей, але москаликам нашим місцевим все всеодно, вони ж себе прирівнюють до рангу не відомо якому,там ж благословіння Божого більше ніж в КП =) Отака логіка, що ОЗНАЧАЄ ПРО ЇЇ ВІДСУТНІСТЬ!!!
TFA Показати IP 18 Листопада 2011 23:19
Василиса, Ви б краще ознайомилися з тим, як створювалася КП і яким шляхом їм потрапив Собор у центрі Луцька...
lektoriy Показати IP 19 Листопада 2011 10:53
"..а то вже всі церки хочуть заграбастати.." Стільки, як заграбастав КП у 90-х роках, хіба що татаро-монгольске іго і совєти заграбастали під музеї і клуби свого часу. Знаєте, скільки, наприклад, храмів хоча б лише у Луцьку, Київський патріархат заграбастав, а скільки збудував? Не знаєте? Поцікавтесь. Загробастати храм - виключно філаретівський метод євангелизації. І історію стврення УПЦ КП (скорочено - комуністичної партії) теж перегляньте.
georg Показати IP 19 Листопада 2011 11:11
я думаю хтось хоче сильно посварити наш народ і це вдається.Чому ми опустилися до того що когось називаємо москалем.От Василиса пише гадості.Одним словом прославляє Бога і тим же словом обзиває всіх і вся.
Exaboto до georg Показати IP 19 Листопада 2011 12:44
релігія ніколи не обєднувала народ.
читач Показати IP 19 Листопада 2011 13:50
ми Україна !!! і в нас повинен бути Київський Патріархат!!! а Московський нехай в Москві "керує".один чи два їм виділити ,як у інших країнах і досить!
Любомльчанин Показати IP 19 Листопада 2011 18:17
Друзі, упц це не релігійна конфесія - це політична партія, керівники якої наділи ряси і мутят голови людям...
Exaboto до Любомльчанин Показати IP 20 Листопада 2011 19:30
точно так само як і інші вітки християнства :))))
volynian people Показати IP 20 Листопада 2011 12:42
УПЦ МП лише умовно називають церквою..а насправді це політизоване комерційне підприємство, яке спеціалізується на вилучення коштів громадян в якості пожертв а також прищеплення ненависті до всього українського і формуванні любові до сусіда нашого північно-східного...
georg Показати IP 21 Листопада 2011 09:30
А хто ж такі представники УПЦ КП-???. Яке це "національне" підпиємство, якщо воно утворене паном Філаретом за підтримки його свояка - Кравчука Л., шляхом силового захоплення культових споруд міст України та застосуванням насилля і грабежу???. Чим вони керувались при захопленні храмів ? Може це в них така любов до людей,особисті релігійні погляди, псевдонаціоналізм чи може інші мотивами що спонукали до створення та "розширення" власної "незалежної"(приватної) релігійної організації?
Володимир Борщевич Показати IP 23 Листопада 2011 21:08
У Маяках у 1990 р. зрадив священик Василь Цибуля, який перейшов з УПЦ до УАПЦ, але згодом повернувся в УПЦ-МП. А згодом Ростислав Кушнiрук та його банда захопила храм у 1991 р. Але дивно наступне: у 1992 р. храм перейшов до УПЦ-КП, проте статут його громади залишався за УАПЦ. "Сільський голова певен, що за нинішніх умов дотримано принцип рівності релігій". Неправда, саме з вини Ярмольского прихильники УПЦ-КП захопили храми УАПЦ у селах Милушi та Змiнець у 2009 р., вигнавши з Милуш владику Iоанна Белея.
Люда Показати IP 18 Листопада 2013 02:02
Це той владика Іоанн, який закрився у храмі і сам себе висвятив у "владику"? Хіба це правильно? Невідомо до якій парафії він служив. Розводив у селі сварки, не допускав у храм жителів села, які йому були неугодні. Крутив світом разом з 10 бабками. Люди милі, прийдіть зараз до Милушівського храму і подивіться, як він преобразився. Тому що настоятель об'єднує людей, а не сварить. Не грішіть, подумайте, як ви постанете перед Богом7 Спаси вас Господи!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus