USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Силовики прокоментували, чи були порушення під час виборів на Волині

3 Квітня 2019 13:25
У день виборів зафіксували лише 42 повідомлення про порушення законодавства в області – цей показник називають низьким та зазначають, що завдяки громадянам вдалося забезпечити законність та порядок під час волевиявлення.

Про це йшлося під час брифінгу щодо забезпечення законності та публічної безпеки під час проведення першого туру виборів Президента України 3 квітня у Луцьку.

Начальник ГУ Національної поліції в області Петро Шпига подякував жителям області за коректну поведінку та позицію, яку ті висловили на виборах. В першу чергу поведінка людей дала змогу силовикам забезпечити належний рівень законності та порядку. Жодних грубих порушень та провокацій під час передвиборчого процесу в області не було. Вперше на цих виборах діяли спільні мобільні групи працівників вибухотехнічного відділу поліції та ДСНС, які готові були реагувати на повідомлення про провокації. Наразі працівники поліції перебувають на ОВК до здачі бюлетенів до архіву. Також забезпечують охорону при супроводі бюлетенів в ЦВК.

Щодо порушень, він зауважив, що за весь процес передвиборчої гонки з 31 грудня до 31 березня в журналах обліку відділів поліції зареєстрували 204 події. За 26 матеріалами склали 30 адмінпротоколів, на 12 осіб наклали адміністративні штрафи. Щодо самого дня виборів, зареєстрували 42 події. За 12 матеріалами ще не ухвалили рішень, проводять перевірку. Після виборчого процесу зареєстрували три події, за двома внесені відомості до ЄРДР, зокрема, за частиною 2 статті 158 – виготовлення документів невстановленого зразка. Ще один матеріал перебуває на розгляді, якщо знайдуть ознаки кримінальних правопорушень, винних притягнуть до відповідальності.
Начальник Управління ДСНС в області Володимир Грушовінчук повідомив, що завданням працівників ДСНС було забезпечення надійного протипожежного та техногенного стану всіх виборчих дільниць. З цим завданням впоралися – за час першого туру виборів пожеж та надзвичайних ситуацій на дільницях не виникало, вибори минули організовано. Залучали також представників місцевих пожежних команд та добровільних пожежних формувань в деяких районах. Керівник УДСНС в області висловив сподівання, що другий тур також мине без надзвичайних ситуацій.

Своєю чергою, керівник військової частини 1141 Національної гвардії Василь Гуртовський розповів, що особовий склад частини також залучався до охорони громадського порядку на виборах. Спільно з працівниками поліції вони несли службу в складі мобільних резервів в районах області, також охороняли установи та органи державної влади, Генконсульство Республіки Польща у Луцьку. Особовий склад із завданням впорався.
Заступник начальника ГУ Нацполіції в області Сергій Козак подякував волинянам за розуміння ситуації і пресі за те, що тримала правоохоронців у тонусі та допомагала. Вперше підрозділи Нацполіції виконували завдання з забезпечення виборчого процесу у воюючій країні, тож були вжиті безпрецедентні заходи безпеки. Спільні мобільні резерви працювали в кожному окрузі та були готові реагувати на будь-які порушення, навіть прояви тероризму. Спільно з СБУ, Нацгвардією та ДСНС завдання виконали.

Заступник начальника ГУ Нацполіції в області Олександр Климовський зауважив, що протиправну діяльність правоохоронцям вдалося припинити ще в зародку: профілактичні заходи вплинули на те, що під час голосування в області отримали лише 42 повідомлення про порушення законодавства, що є незначною кількістю.

Щодо того, чи будуть правоохоронці притягувати до відповідальності тих громадян, які після виборів в соцмережах закликають до насильства чи сепаратизму, Петро Шпига зауважує, що тероризм є компетенцією СБУ, але поліція готова реагувати на будь-які повідомлення від громадян адекватно і неупереджено – це позиція міністра та голови Нацполіції.

Нагадаємо, у день виборів, 31 березня, члени виборчої дільниці № 071058, що на вулиці Дубнівській, 30 в Луцьку затримали одного із виборців у кабінці для голосування із планшетом, на якому були збережені фото бюлетеня із позначкою навпроти одного із кандидатів на пост президента України – Петра Порошенка.

Як заявляв раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков,майже кожен другий поліцейський та рятувальник не змогли проголосувати на виборах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus