USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Блокада блокади торгівлі з окупантом - хто не хоче завершення війни?

23 Лютого 2017 13:59
Демобілізовані воїни АТО оголосили свої вимоги - припинити торгівлю з окупантами та фінансування їхньої діяльності, звільнення всіх полонених. Протестний рух став набирати масштабів. Реагуючи на зміни, президент та його оточення взялися засуджувати торговельну блокаду та лякати населення України енергетичним колапсом. Натомість ті, хто проти такої співпраці з окупантом, публічно заявили про причетність Порошенка до контрабанди на Донбасі.

Що ж таке «блокада ОРДЛО», яке її підгрутня, і кому ж вона невигідна? Аби зрозуміти суть цього потужного протистояння та до чого все йде, - згадаймо, як розпочиналася торговельна блокада окремих районів Донецької і Луганської областей.

Розпочали діяти добровольці-АТОшники

Торік, 15-го грудня УНІАН інформувало, що перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко заявила, мовляв, Україна готова передати бойовикам 228 осіб в обмін на 58 українських заручників. Не довіряючи обіцянкам української влади, вже наступного дня ветерани-добровольці висунули ультиматум бойовикам: або обмін полоненими, або тотальна блокада.
Результату не було, й 26-го січня демобілізовані добровольці з батальйонів «Айдар» та «Донбас» офіційно оголосили про початок блокади. Як інформував журналіст ЛІГА.net, активісти пообіцяли не пропускати метал, вугілля, деревину й промислові партії алкоголю та цигарок.
НА ЧЕСТЬ ВОЛИНЯНИНА НАЗВАЛИ ПЕРШИЙ РЕДУТ БЛОКАДИ

Доброволець батальйону «Донбас» Богдан Пташник – один з перших, хто став учасником торгівельної блокади.

«Ми побачили, що за останні 5 місяців наша влада нічого не зробила щодо обміну полонених. Владці говорять, що це все через Росію, мовляв, умовні «народні» республіки цього не вирішують. Насправді ж - це відмовки. Влада досі торгує з нашим ворогом, і їй це вигідно, нічого міняти не хоче. А ми хочемо завершення війни та звільнення полонених, тому й почали блокаду, аби фізично перекрити кілька потоків контрабанди. Пригадую, готуючись до першого перекриття, а нас було 25 чоловік, поїхали в Лисичанськ, у місто, яке батальйоном «Донбас» звільняли від «сєпарів». Так, я з хлопцями заскочив на колію і думаємо: «була не була». Прикро, що влада одразу почала інформаційний контрнаступ, говорили, що ми наркомани, алкоголіки, мародери. Але люди вже зрозуміли, що треба війну закінчувати, й кількість активістів та блокад почало більшати», - розповідає Пташник.
Як результат активних дій демобілізованихй військових, 25 січня перекрили залізничний напрямок Луганськ-Лисичанськ у районі станції Світланове. Далі 3 лютого перекрили напрямок Горлівка-Бахмут, і 11 лютого - Ясинувата-Костянтинівка. А 16-го лютого перекрили перший автошлях на перехресті між населеними пунктами Золоте-Новотошківське-Попасна.

Координатор торгової блокади на Донбасі Анатолій Виногородський пообіцяв перекрити всі дороги. У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини начальник Штабу блокади Сергій Акимович розповів, що для цього потрібно приблизно 5 тисяч добровольців.

«Загалом є ще дві залізничні гілки, які потрібно перекрити, по яких рухаються вантажні вагони, а автошляхів дуже багато. Аби мати фізичну можливість перекрити всі залізничні та автошляхи, необхідно приблизно тисяч зо 5 активістів. Зараз в блокаді беруть участь близько півтисячі людей, і кількість активістів щодня збільшується. Також нас активно підтримує місцеве населення: приносять гарячий чай, домашню їжу. Особливо до нас привітні мешканці Бахмута, відчувається тепла підтримка й у Лисичанську. Втім, зі сторони влади постійно виникають перепони. То нас залякують, то вчиняють різні провокації. Роблять все, аби тиснути на учасників блокади, людей, які нам допомагають. Вони хочуть, аби ми відступили, втім, цього не буде, адже нас підтримують люди, зокрема й волиняни. Всім передаю привіт, адже це одні з перших активістів, хто відгукнулися підтримати блокаду на її початках», - говорить Акимович.
Зауважимо, як інформував учасник блокади, волонтер місії «Чорний тюльпан» волинянин Микола Собуцький, перший редут імені Богдана назвали на честь Пташника.

ПІДТРИМКА ОБЛРАДИ ТА ОКРЕМИХ ПОЛІТСИЛ

У цьому протистоянні тверду позицію висловили й депутати Волинської обласної ради. Обранці громади майже одностайно ухвалили звернення до Верховної Ради, Президента України і Кабміну щодо підтримки торговельної блокади. Проект звернення від імені депутатів вніс голова Волинської облради Ігор Палиця. Він зауважив, що не йдеться про гуманітарні вантажі, адже на тих територіях знаходяться громадяни України.
«Ми, депутати Волинської обласної ради, висловлюємо свою підтримку ініціативам ветеранів-учасників бойових дій в АТО, які розпочали блокаду торгівлі з терористами в Луганській і Донецькій областях. Сьогодні очевидним є те, що через корупційні схеми фейкові «республіки», контрольовані Кремлем, наповнюють свої бюджети, з яких фінансується діяльність терористів, зокрема і боєприпаси, якими вони ведуть вогонь по наших військах. Зважаючи на викладене, Волинська обласна рада вимагає: встановити мораторій на ввезення вантажів, на законодавчому рівні вжити заходів щодо посилення контролю за переміщенням осіб через тимчасово окуповану територію України», - йдеться у зверненні.

Якщо ж проаналізувати список поіменного голосування, то підтримка такого рішення була майже стовідсоткова, окрім ставленика Порошенка на Волині голови облдержадміністрації Володимира Гунчика та його партійного поплічника із «Солідарності» Олега Куха. Ці діячі не голосували за підтримку блокади.

Натомість інші політики з партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» виступили на всеукраїнському рівні з підтримкою учасників акції протесту.

«Владо, досить наживатися на крові!» – наголосили УКРОпівці.
Н
евигідно владі

Зауважимо, що ще в 2015-му році «припинити годувати бойовиків», - категорично наголошував у своїх виступах тодішній голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. Політик вважав, що блокада - необхідна, мовляв, це допоможе побороти корупцію і контрабанду. Такої ж думки у недалекому 2015 був і глава держави Петро Порошенко.

Втім, вже сьогодні президент говорить, що «блокада підриває національну економіку», - йшлося в ефірі «5 каналу». Як наслідок, в енергосері вводять надзвичайні заходи, що, кажуть в оточенні президента, може призводити до тимчасових відключень електропостачання. Більше того, гарант називає торгівлю з ОРДЛО – боротьбою України за відновлення територіальної цілісності, - інформує ТСН.

Розігнати активістів вимагають і нардепи із БПП. Активну інформаційну кампанію на підтримку Порошенка веде на Волині й голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.
Чому ж за два роки верхівка влади різко змінює свою точку зору та вектор діяльності на діаметрально протилежний?

На це питання дає відповідь народний депутат, глава Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв, який наголошує, що контрабанду на Донбасі покриває Порошенко та його команда.

А редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександр Дубинський зауважив, що називаючи блокаду «вугільною», при тому, що з ОРДЛО вивозять також ліс-кругляк, метал та руду, політики прикривають таким чином низку злочинних схем.

«Гройсман має зізнатися - що «вугільна» блокада в кабінетах влади називається виключно тому, що на вугіллі «ахметови», «гройсмани» і ко заробляють найбільший куш - прибуток теплогенерацій від «Роттердам +» становить близько 900 млн доларів на рік», - пояснив журналіст.
Шлях до завершення війни

Голова волинського осередку УКРОПу, голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді Вячеслав Рубльов наголошує: блокада ОРДЛО – це шлях до припинення війни.

«Влада ще три роки тому сказала, що ми не матимемо з ними жодних зв’язків, натомість, весь цей час з окупантами ведуться активні торгові стосунки: уклали договори, купуємо вугілля, ще й за завищеними цінами. Це тіньові схеми, які вигідні оточенню президенту, його бізнес-партнерам. Я вважаю, що результатом цієї блокади має стати повна відмова від торгівельних зв’язків із окупантами. Ми переформатуємо нашу енергосистему, яка не спонсоруватимете тероризм. Як наслідок, підніметься питання про необхідність інтегрувати окуповані території у склад України, так і настане час завершення війни», - вважає депутат облради.
Аби усвідомити масштаби торгівлі з ОРДЛО, волинський учасник блокади наводить офіційну статистику.

«Торік СБУ видала 90 тисяч дозволів на торгівельні стосунки з окупантами. А це виходить щодня по 300-400 дозволів. Якщо приблизно порахувати, що один товарний вагон має місткість від 40 до 60 тонн, а в потязі десятки таких вагонів, то важко уявити, який обсяг товару веземо на непідконтрольні Україні території. Зазвичай, це лісоматеріали, будівельні матеріали, кварцовий пісок, переміщення дипломатичних вантажів, про які взагалі нічого не відомо», - розповідає волинянин Радим Романюк.

Голова громадської організації «Спілка Власників Зброї Волині» Ігор Алексєєв зауважив, що ситуація, яка склалася сьогодні в Україні – неприйнятна.

«Коли люди отримують платіжку, вони повинні розуміти, що газ та електроенергію Україна поставляє на окуповану територію безплатно. Далі керівники так званих «ЛНР» та «ДНР» продають на місцях населенню й використовують гроші на свої потреби, фінансують війська «сєпарів». А ми ж платимо за той газ та електрику, якою вони користуються», - пояснив Алексєєв.

Так, протестний рух набирає все більшого масштабу.

«Блокаду підтримали 56 громадських організацій на Волині, які підписалися під зверненням до президента щодо її підтримки. Також важливим є те, що за блокаду виступають Волинська, Львівська облради. Підтримку висловлює й Луцька міська рада.

Надіюся, що й в інших регіонах підуть цим шляхом та покажуть свою громадянську позицію. Настав час, коли влада та політики проявляють себе, показують, чиї інтереси відстоюють. Ми бачимо, що це реальних шлях закінчення цієї війни», - резюмує Микола Собуцький.
До слова, нещодавно масові протести розпочалися й в столиці.
Люди стоять з плакатами «Досить міняти вугілля на труни».
На жаль, тим часом на Волині виявляють 6 ешелонів з російським антрацитом.
Зауважимо, як інформує ВВС, сьогодні, 23 лютого, Верховна Рада може розглянути законопроект про припинення торгівлі із тимчасово окупованими територіями, а також проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування фактів торгівлі з непідконтрольними Києву територіями.

Допоки влада не підтримує чи підтримує блокаду ОРДЛО, кількість невдоволених українців зростає, адже припинення війни прагнуть усі. І, як кажуть учасники протестного руху: процес запущений, і його не спинити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Петро Показати IP 23 Лютого 2017 14:06
Порошенко міг стати лідером нації, а став звичайним спекулянтом, який заробляє гроші на крові.
ВВ Показати IP 23 Лютого 2017 14:49
Молодці. Я хоч диванний патріот, але повністю підтримую такі дії. Людей за межею шкода, але це шанс змінити щось. Тому хай запасаються.
боголюбы до ВВ Показати IP 24 Лютого 2017 08:59
Я не силен в истории но приведите, пожалуйста, пример, когда полублокада (ОРДЛО имеет открытую границу с РФ), привело к сдаче противника. На мой взгляд это очередная афера, которая ни приведет ни к чему.Принцип иллюзионистов отвлекают внимание, а тем временем обчищают наши карманы.
Анонім Показати IP 23 Лютого 2017 15:19
Дайте мені відповідь на питання, як блокада допоможе закінчити війну і яка від неї користь Україні?
Анонім до Анонім Показати IP 23 Лютого 2017 16:57
війну вона може і не закінчить , але по перше перекриє контрабанду (хочаб якійсь відсоток бо при порошенку вона йде звідусіль)по друге цей псевдогарант має пояснити чому я за світло плачу зараз 600 гривень а в Польщі з такимиж приборами платив би 300 це при тому що там електроенергія Украінська,і деж голондське вугілля за яке я плачу другий рік, і по третьє блокувати треба електоопори та водопідведення до тих територій бо за ту сторону зараз платимо ми купуючи чи то продукти чи то бензин і сплачуючи податки, проект порошенка був "чечня-2" де всі платять за кусок дибілів які зібралися з автоматами,подивіться як живе чечня в росіі і хто іх утримує
Сократ Показати IP 23 Лютого 2017 15:36
""газ та електроенергію Україна поставляє на окуповану територію безплатно», - пояснив Алексєєв. ВН, де ви берете таких горе-експертів. Про який газ він говорить? Це ж відверта брехня. І за допомогою цієї брехні ви хочете закінчить війну. Ну прапор вам в руки
Сократ Показати IP 23 Лютого 2017 15:56
Для того, щоб зрозуміти, якими будуть наслідки від блокади для сепаратистів, далеко ходити не треба. Яскравий приклад – блокада Криму. Результат для України – повний нуль і втрата ринку збуту продукції, а з нею десятків тисяч робочих місць. Зате скільки було галасу, скільки піару і політичних дивідентів. Те саме буде і з Донбасом. Україна втратить мільярди доларів від експорту металургії, ще таку ж суму (якщо ще будуть долари) доведеться заплатити за імпортне вугілля. І як наслідок обвал гривні. Якщо ми до цього готові, то треба про це чесно сказати. І чесно сказати, що війни це не зупинить, на перевеликий жаль.
Пересічний Лучанин Показати IP 23 Лютого 2017 23:36
Як уже набридли брехня і цинізм окремих популістів- політиків і нероб які називають себе активістами. Жодним чином блокада не зупинить війну, а лише її загострить. Це просто піар акція з розрахунку розхитати і без того складну соціально-економічну ситуацію в країні. Хто ще не розучився думати, розуміють що це шлях до втрати української державності. Адже шкода яка в результаті цієї безглуздої блокади наноситься економіці України, призведе до ослаблення обороноздатності. Прикро що окремі політикани інтереси своїх політичних сил ставлять вище від інтересів нації і держави. Через 3-4 тижні вся Україна відчуває наслідки цієї блокади. Найбільше від неї виграє Путін у якого буде виправдання перед Заходом для посилення військової допомоги донецьким дебілам. Адже Захід вимагає припинити блокаду негайно. І Путін скаже що він протидіє гуманітарній катастрофі з причин блокади. Поки ще не пізно блокаду потрібно припинити!
Зьома Показати IP 24 Лютого 2017 00:10
Блокада- це початок великої перемоги.
боголюбы до Зьома Показати IP 24 Лютого 2017 09:01
Дурак ты зьома.
Ростов Показати IP 24 Лютого 2017 10:55
Чем больше блокад, тем быстрее Донбасс присоединится к ЮФО.
кавер Показати IP 24 Лютого 2017 11:58
все правильно ніякої торгівлі бути не повинно. до війни ціна на бензин була 6 гривень за літр порошенко сказав ми мусимо підняти ціну до 23 грн тому,що ці гроші підуть на потреби армії,але це тимчасово !!! і так само в інших галузях але вже зараз ми бачимо і розуміємо шо ціну зменшувати ніхто не збирається вже всі прикормились і так можна дуже бистро приумножувувати свои статки,впринсипі це і є відповідь на питання чому війна не закінчиться.
Роман Показати IP 26 Лютого 2017 22:18
ніякої торгівлі не повинно бути, всі хто агітує за припинення блокади зрадники України, агенти кремля та посібники злочинної влади. Торгуючи з ворогом ми їх фінансуємо даємо гроші на їжу та інші соціальні потреби, виключити їм світло, воду, газ нехай путін їх фінансує.
Ден Показати IP 25 Грудня 2023 10:11
Тепер можете оцінити працю свого гаранта

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus