USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

У 7 медзакладах Волині можна отримати допомогу при інсульті. Де саме

22 Квітня 2024 21:33
Інсульт – це небезпечне серцево-судинне захворювання, порушення мозкового кровообігу, яке вимагає невідкладної діагностики та лікування. Зростання кількості інсультів – проблема у всьому світі, проте в Україні вона посилюється воєнними діями. Медична допомога при гострому мозковому інсульті є одним із пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій та повністю оплачується державою.

На Волині відповідні договори з НСЗУ мають сім медичних закладів, які від початку року надали допомогу майже 900 пацієнтам з діагнозом інсульт. Два медзаклади розташовуються у Луцьку, решта – у Ковелі, Володимирі, Ратному, Нововолинську та Любомлі.

«Пацієнт, у якого діагностовано інсульт, має отримати безкоштовно лікування та реабілітацію у медичному закладі, який має пакет за напрямком «Медична допомога при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах», а також укладений договір із Національною службою здоров’я України, і не важливо чи пацієнта привезла «швидка», чи це самозвернення.

Читати ще: Програма медгарантій в Україні: безоплатну допомогу при інсульті надають 227 лікарень

Основні ознаки інсульту – порушення мовлення, а саме труднощі при спробі розмовляти, асиметрія обличчя, слабкість або оніміння у кінцівках, неможливість або обмежена можливість рухати тією чи іншою кінцівкою, іноді може бути інтенсивний головний біль та сплутаність свідомості.

Якщо ви помітили один із цих симптомів у себе чи людини, яка перебуває поруч, негайно викликайте «швидку», адже бригади екстреної допомоги знають і вміють працювати з такими невідкладними випадками і доправлять пацієнта у медичний заклад, який має укладений договір із НСЗУ і надає безоплатно допомогу при гострому мозковому інсульті», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

НСЗУ оплачує лікарням за кожного пацієнта від 15,6 до 131,5 тис. грн, залежно від складності випадку.

Які послуги покриваються:

– первинний огляд невропатологом/нейрохіругом;

– невідкладна нейровізуалізація (КТ чи МРТ) не пізніше 60 хвилин після потрапляння до лікарні;

– проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень у режимі 24/7;

– системна тромболітична терапія (при ішемічному інсульті);

– за необхідності – проведення або термінове транспортування пацієнтів до лікарні, в якій можуть проводити ендоваскулярні нейроінтервенційні втручання або нейрохірургічні втручання;

Читати ще: Заново вчать ходити і говорити: як у Луцьку допомагають пацієнтам після інсультів

– проведення седації, анестезії та знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;

– динамічне спостереження за функцією ковтання;

– консультації інших лікарів при потребі, консультація логопеда або терапевта мови та мовлення у перші 72 годин після госпіталізації;

– цілодобове лікарське спостереження та медсестринський догляд;

– надання медичної допомоги в умовах палати/відділення інтенсивної терапії;

– забезпечення ліками, зокрема, для тромболітичної терапії;

– надання реабілітаційної допомоги протягом гострого реабілітаційного періоду та направлення на подальшу реабілітацію;

– харчування.

Знайти найближчий заклад, законтрактований за пакетом з допомоги при інсульті, можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг – оберіть область (Волинська) та групу послуг («5 Медична допомога при гострому мозковому інсульті»). Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже потрібний медзаклад.

Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus