USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку діти виготовляли власне поліцейське авто та вчилися безпечно їздити на велосипеді. Фото

23 Липня 2022 13:56
У Луцьку патрульні провели захопливий квест у ігровій формі, під час якого вчили дітей правилам дорожнього руху та поводженню на дорозі під час їзди на велосипеді. Окрім цього учасники мали змогу виготовити власне поліцейське авто, флікер або ж намалювати листівку для українських захисників.

Велоквест «БезпекаПлюс» провели 22 липня у сквері імені Героїв Небесної Сотні. Захід відбувся за спільної організації патрульної поліції у Волинській області та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом«.

Як розповіла голова правління Фонду Катерина Шкльода, у непростий воєнний час дуже важливо дбати про безпеку дітей.

«Це ініціатива патрульної поліції, а ми не могли її не підтримати. Усі елементи квесту профінансовані Фондом Ігоря Палиці «Тільки Разом». Це і дорожня розмітка, і знаки. Попри те, що й так діти постійно наражаються на ризики, бо ж в країні війна, є небезпеки, які залишаються з нами завжди на побутовому рівні. Влітку велика кількість дорослих і дітей пересіли на велосипеди. Це добре. Але водночас спостерігаємо велику кількість ДТП і порушень ПДР серед велосипедистів, які наражають на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху. Саме тому вирішили навчати дітей правилам безпечної поведінки на дорозі. У форматі квесту вони можуть подивитися на знаки, перетнути перехрестя чи проїхати кільце. Сподіваємось, що у майбутньому це принесе добрі плоди і вони будуть порядними і хорошими учасниками дорожнього руху. Окрім того, це допоможе зберегти життя», – розповіла Катерина.
З її слів, подібні та інші квести на тематику правил дорожнього руху планують проводити у різних мікрорайонах міста.

«Наразі у місті з’явилася велика кількість велосипедистів, більше, ніж зазвичай. Окрім тих правил дорожнього руху, що навчають у автошколах, є ще ПДР для пішоходів та велосипедистів. І найбільше порушень ми бачимо саме серед велосипедистів. Ми вирішили, що почнемо з дітей, бо дітей ще не пізно чомусь навчити і привити їм культуру їзди на велосипеді. Тому що вони так само є учасниками дорожнього руху, їх повинні поважати водії. Ми поставили перешкоди, щоб юні велосипедисти навчились правильно кермувати і їх обминати. Також встановили дорожні знаки, які вони мають знати. Хочемо навчити їх правильно проїжджати кільце і пішохідні переходи. Плануємо подібні заходи проводити не лише для дітей, а й для дорослих», – каже начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Волинській області Ольга Шмігель.
8-річний учень Луцького НВК № 22 Денис запевняє, що для нього квест виявився дуже цікавим. Хлопчик вивчає і знає правила дорожнього руху та всі знаки, бо має тематичну книжку із картинками, які виймаються.

«Я вважаю, що такі ігри потрібні для дітей-велосипедистів, щоб вони навчилися їздити та поводитися на дорозі», – підсумував третьокласник.
Окрім навчання безпечних правил їзди на велосипеді, під час заходу діти клеїли власні поліцейські автомобілі із картону та брали собі їх як сувеніри на згадку про гарно проведений час.

Разом із тим виготовляли флікери, які є не менш важливим елементом дорожнього руху.

«Білий (флікер, – ВН) фіксуємо на велосипеді спереду, червоний – позаду», – навчає юного велосипедиста працівниця Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Коба, яка разом з «бібліотечною» командою допомагає дітям виготовляти поробки.

Жінка жартома каже, що вирізати і склеювати поліцейське авто – дуже трудомістка робота, адже потрібно допомогти кожній дитині.

«Але воно того варте, бо ж в дитячих очах читається захоплення», – запевняє вона.
Разом із тим під наглядом співзасновниці Центру розвитку особистості Катерини Драганчук маленькі лучани виготовляли листівки для бійців на передову.

«В мене є багато друзів та знайомих, які займаються волонтерством. До подарунків військовим додаємо малюнки і листи. Воно все їде у різні куточки країни. Як реагують військові? Нам скидали скріншоти їхніх реакцій, із яких видно, що реакція у них дуже приємна. Власне, тому й продовжуємо це робити. З авторами листівок бійці хочуть зустрітися після перемоги», – розповідає Катя.
Так, 7-річна другокласниця Яна намалювала знаменитий «російський корабель». Що буде писати, поки ще не придумала. Дівчинка каже, що захищає країну на сході брат її тата, і їй дуже хотілося б, щоб листівку передали саме йому.
Натомість 7-річна Соломія намалювала танк з українським прапором.

«Це танк, який їде вбивати російських окупантів», – розповідає дитина.
Поки тривав велоквест, до організаторів підійшли двійко дівчат – 10 річні Жасмін Ахмед та Каріна Курилович, учениці НВК № 26. У руках Жасмін – простенька коробочка. У коробочці – гроші. Виявилось, що дівчатка облаштували у дворі власного будинку блок-пост і назбирали трошки більше 200 гривень на потреби ЗСУ. А оскільки не знали, кому і як передати гроші, звернулись за допомогою.
Окрім того, під час заходу дівчатка виготовили листівки для військових, які долучили до коробочки з грошима та передали волонтерам.
Насамкінець всі учасники заходу отримали призи від організаторів. До слова, найбільшу кількість балів під час квесту (11-ть із максиммальних 12-ти) набрала 14-річна лучанка Ольга Степанюк.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus