USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У селі під Луцьком священник займається незаконними археологічними розкопками

25 Травня 2021 17:59
У селі Ратнів Луцького району в розпалі археологічні розкопки. Їх проводять на місці колишнього храму. В часи Другої світової війни німці святиню спалили.

Археолог, який нині шукає тут культурні та релігійні реліквії, – із Рівненщини, а ініціатор – настоятель місцевої церкви архімандрит Онуфрій. От тільки дозволу на розкопки ніхто не давав, повідомляє телеканал «Аверс».

Жителі села побачили, що ведуть розкопки. А от дозвільних документів, які давали б право на їх проведення, ніхто не показав. Тож люди викликали поліцію. Згодом повідомили і журналістів.

«Ми бачимо навіть при такому поверхневому огляді багато неупорядкованого матеріалу, – каже археолог, працівник Державного історико-культурного заповідника міста Дубна Юрій Пшеничний. – Причому це людські останки, які тут собаки розкидають. Чорні копачі й мародери тут діють нелегально і добувають ці матеріали».

Про нелегальну діяльність нам розповідає… археолог, який і сам не має жодного дозвільного документа, аби щось тут розкопувати.

«Процедура така, що його треба підписати. Якраз були вихідні і він ще не був завірений, – пояснює Юрій Пшеничний. – Документ зараз на затвердженні, його видали офіційно, але ще не затвердили. Дозвіл Міністерства культури теж ще в процесі видання».

Виявляється, місцевий священник отець Онуфрій підписав із ним договір про співпрацю.

Бачимо, що відбувається злочин, тож знову викликаємо сюди поліцію. Археолог з кимсь часто і довго говорить телефоном.
Тим часом на місце розкопок приїхали очільник місцевої громади Сергій Яручик та голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. Схоже, вони теж шоковані побаченим. Кажуть, ніхто розкопки не погоджував.

«Нас ніхто не повідомляв, – запевняє Сергій Яручик. – Для нас це теж сюрприз. Звичайно, що будь-які дії треба погоджувати з місцевою владою. І найголовніше, щоб вони були в правовому полі. Мають бути відповідні документи».

«Наразі мені відомо, що розкопки проводити не можна», – додає Григорій Недопад.

Що встигли накопати і де ці знахідки – хтозна. Втім дещо археолог показав.

І поки всі чекали на приїзд поліції, копачі почали збиратися. Забирали в автівки все: і пакунки зі знахідками, і якісь мішки. Кажуть, то сміття. Мовляв, усередині – поламаний шифер.

А от людські останки – то для них, схоже, зовсім не знахідка. Сміття забрали, а кістки так і лишили на землі посеред поля.

Але частині копачів поїхати з місця розкопок не вдалося: якраз приїхав офіцер громади. За деякий час – і слідчо-оперативна група. Одну із автівок зупинили та повернули на місце події.

Поліцейські провели огляд місця події, усе зафіксували, опитали копачів, а далі вилучили транспортні засоби в районний відділ поліції. Туди ж забрали й археолога.

Триває досудове розслідування, вирішують питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

А от настоятеля місцевого храму отця Онуфрія ні журналістам, ні поліцейським відразу зустріти не вдалося. В монастирі кажуть: той у від’їзді. Коментувати події не став. Хоча кілька днів тому в фейсбуці отець Онуфрій навіть хвалився знахідками з тутешніх розкопок.

А от як такі старання оцінять правоохоронці й чи відкриють кримінальне провадження щодо незаконних розкопок – розповімо згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
дідо Показати IP 25 Травня 2021 18:04
РПЦ невизнає держави Україна,тому їм дозволи не потрібні
Анонім Показати IP 25 Травня 2021 22:46
попи уху їли в край!!!
Місцеві Показати IP 26 Травня 2021 11:16
Це місце не є археологічною пам‘яткою - ніякого (злочину ) тут не має - діло Боже робиться.
Анонім до Місцеві Показати IP 26 Травня 2021 13:01
Не прикривайте порушення закону імям Бога. Ви робите великий гріх.
Persona Показати IP 26 Травня 2021 13:28
Ніякого порушення тут немає. Ця земля не є археологічною пам‘яткою!!!!!
Ратнів Показати IP 26 Травня 2021 15:51
Там проводилися оглядові роботи для вивчення матеріалів, щоб внести в книгу історії села, яку планують видати до 30 ї річниці Дня Незалежності І це ініціатива жителів села.
Nik Показати IP 26 Травня 2021 18:10
Ось так ... дорогенькі)))
Хахаха Показати IP 26 Травня 2021 18:27
Люди робили благородну справу, а влізло два жителі Вікторян і один з м. Луцька, які являються чорними копачами. Смішно , що їх назвали місцевими жителями, які запросили аверс і поліцію.
Хамло Показати IP 27 Травня 2021 14:20
При чому тут археологічна пам'ятка? Любі розкопки, на любому місці, навіть в діда на городі, робляться під державним наглядом. Читайте закони, ініціативні мешканці.
Небайдужий Показати IP 28 Травня 2021 01:48
Хватить Священника брудом поливати! Є така приказка - Ще прийде коза до воза! Час покаже, де правда - а де кривда!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus