USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В «Укренерго» заявили про схему торгівлі «повітрям» на ринку електроенергії

9 Вересня 2020 18:10
Певні недоліки ринку електричної енергії України компанії трейдери використовують для того, щоб спекулювати електроенергією шляхом маніпуляцій.

Як передає Obozrevatel, про це в інтерв'ю розповів керівник НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, уточнивши, що через профіцит генерації електроенергії трейдери мають змогу штучно обвалювати ціни на різних сегментах ринку.

«В якийсь момент склалася ситуація, коли через великий обсяг пропозицій ціна на ВДР (внутрішньодобовий ринок) стала нижча, ніж на РДН (ринку на добу наперед – ред.). І тоді деякі трейдери вирішили скористатися цією ситуацією: почали продавати на двосторонніх договорах і на РДН е/е, яку докуповували на дешевому ВДР», – сказав Кудрицький.

За його словами, на РДН трейдери продають обсяги струму, яких у них ще немає, знаючи заздалегідь, що зможуть купити їх в день поставки на ВДР за нижчою ціною.

«Те саме можна бачити і з боку споживачів, які намагаються мінімізувати вартість купленої е/е. Тобто, якщо споживач бачить, що РДН дорожчий за ВДР, він звичайно піде на ВДР», – додає Кудрицький.

Він підкреслив, що це створює перекоси на ринку і штучно обвалює ціни на електроенергію.

«Це також вплинуло на збільшення попиту на ВДР і в подальшому обвалювало ціну на РДН», – підкреслив керівник «Укренерго».

Нагадаємо, за словами народного депутата Олексія Кучеренка, на керівництві НКРЕКП, в тому числі на голові комісії Валерію Тарасюку і члені комісії Дмитру Коваленку, лежить відповідальність за штучно створену кризу на ринку електричної енергії.

За інформацією депутата Кучеренка, члени комісії та її голова Валерій Тарасюк можуть бути співавторами схеми «торгівлі повітрям», яка привела до виникнення мільярдних збитків і накопичення боргів державних енергетичних компаній, зокрема, «Енергоатому».

Також раніше Міністерство енергетики неодноразово публічно докоряло НКРЕКП у відсутності своєчасної реакції на перекоси і зловживання, що відбуваються на ринку електричної енергії, які призводять до накопичення збитків і критичного фінансового стану державних енергетичних підприємств.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 9 Вересня 2020 23:33
і хто ці маразми придумав ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus