USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Відійшов у вічність головний літописець історії Волині Геннадій Бондаренко

4 Серпня 2023 10:35
Сьогодні, 4 серпня, після важкої хвороби перестало битися серце беззмінного керівника Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Заслуженого працівника освіти України, професора Волинського національного університету, члена-кореспондента Української Академії історичних наук, Почесного краєзнавця України, автора понад 500 публікацій з історії України та Волині Геннадія Васильовича Бондаренка.

Народився Геннадій Васильович Бондаренко 19 січня 1946 року в місті Сатанові в родині військовослужбовця. До 1968 року жив в Ізяславі, де навчався в середній школі № 2, а від 1964 року працював у районній бібліотеці для дітей і юнацтва. 1968 року без відриву від виробництва закінчив Кам’янець-Подільське культурно-освітнє училище, здобув фах бібліотекаря.

1972 року закінчив історичний факультет Кам’янець-Подільського педагогічного інституту (нині Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка).

Після закінчення інституту працював учителем історії та суспільствознавства середньої школи № 3 міста Полонне Хмельницької області. Після закінчення навчання в аспірантурі при Київському педагогічному інституті від 1977 року постійно працює на історичному факультеті у Луцькому педагогічному інституті (нині Волинський національний університет імені Лесі Українки). У 1987–1993 роках працював проректором із заочного навчання. Від 1997 року – завідувач кафедри теорії і методик викладання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Кандидатську дисертацію Г.В. Бондаренко захистив 1981 року, а 1984 року одержав атестат доцента кафедри історії СРСР і УРСР.

За час педагогічної діяльності читав курси «Історія України», «Спеціальні історичні дисципліни», «Теорія та методологія історії», «Історична географія», інші спецкурси і спецсемінари. На запрошення Міністерства освіти України брав участь у підготовці навчальних програм із курсів «Спеціальні історичні дисципліни» та «Історична географія». Для шкільного курсу історії з тематики «Наш край» підготував програму «Історія Волині з найдавніших часів», розраховану на студентів історичних факультетів і слухачів системи підвищення кваліфікації.

Від 1 вересня 2005 року з ініціативи Г.В. Бондаренка в школах Волинської області запроваджено програму факультативного курсу «Волинезнавство».

Від 1997 року брав участь у роботі Геральдичної комісії Волинської обласної державної адміністрації. З ініціативи Бондаренка розроблено та прийнято герб і прапор Волинської області на основі історичних традицій краю. Мав багато наукових досліджень і публікацій з історії України і Волинських земель, краєзнавства, нумізматики і геральдики.

Із 1989 р. Г.В. Бондаренко голова Волинської обласної організації і член Президії Національної спілки краєзнавців України, організатор і учасник краєзнавчих конференцій «Минуле і сучасне Волині та Полісся», «Велика Волинь» та інших. Він був засновником школи волинезнавства, автором програм і проектів розвитку краєзнавства і краєзнавчої освіти у Волинській області, автором однієї з найкращих пісень про наш край «Волинь і Полісся».

Геннадій Бондаренко захоплювався більярдом. У 2019 році став володарем Відкритого кубку України «Наукова еліта», неодноразово ставав чемпіоном Волинського національного університету імені Лесі Українки з шахів.

Геннадій Васильович Бондаренко любив і поважав студентів, був для них добрим та авторитетним Вчителем і Вихователем. Він вмів дружити і шанувати товаришів.

Світла пам’ять про Геннадія Васильовича Бондаренка назавжди залишиться в наших серцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Василий родной племя Показати IP 4 Серпня 2023 16:37
Светлая память родному человеку
Анонім до Василий родной племя Показати IP 4 Серпня 2023 20:34
Переклад на рідну мову: Василь, рідня, племінник. Світла память рідній людині.
Петро Показати IP 4 Серпня 2023 19:10
Знав Геннадія Бондаренка особисто і близько. Безкінечно розумна людина. Тиха, спокійна сила. Сила широкого інтелекту і феноменальної пам‘яті. Власна скромність без фальші. Впевненість в собі, яка базувалась на об’єктивній оцінці власних можливостей, а не самовпевненість – завищена і безпідставна самооцінка власної унікальності, яка нерідко виступає «важкою недугою» багатьох людей. Був душею будь-якої компанії - рідкісний талант оповідача різних історій. Дар від Бога. Знав на Волині кожну стежину, кожен камінчик і вмів про це майстерно розповісти. Важка втрата для тих, хто любить рідний край – Волинь і Україну. Моя особиста велика втрата. Вічного спокою Геннадію, світлої пам‘яті людей та Царства Небесного. Нехай його душа знайде гідний спочинок в оселях Господа.
Родственники Показати IP 7 Серпня 2023 03:11
Пішла прекрасна людина. Красиві статті. Гарні відгуки. Але ні слова про матір Геннадія. Син єврейської матері завжди залишиться євреєм.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus