USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Володар Кілець» до фотосесії готовий: у нічному небі Луцька – Сатурн на мінімальній відстані від Землі

20 Липня 2020 20:08
Шоста за віддаленістю від Сонця та друга за розмірами планета Сонячної системи Сатурн, «візитівкою» якої є славнозвісні кільця, підходить на найближчу відстань до Землі. Саме у цей час волинські астролюбителі і не тільки зможуть із допомогою оптичних приладів зробити найбільш яскраві світлини космічного «Володаря Кілець».

Так, у ніч на 21 липня 2020 року відбудеться протистояння Сатурна. Саме сьогодні вночі планета-гігант досягне найближчої до Землі точки на своїй орбіті.

Явище, коли для земного спостерігача планета перебуває у протилежному напрямку від Сонця, тобто знаходиться в «опозиції» до нього, називається протистоянням або опозицією планети. Саме тоді її сяйво на небі є найбільш яскравим. Планета в такому положенні на орбіті, при якому вона знаходиться на уявній лінії, що з'єднує Землю і Сонце, в той час як Земля розташовується між цією планетою і Сонцем. Поблизу протистояння складаються найкращі умови для спостереження, оскільки планета знаходиться на найменшій відстані від Землі і звернена до Землі півкулею, освітленою Сонцем. Варто пам'ятати про те, що максимально близького положення до Землі планета досягає лише через кілька годин після того, як входить в стан протистояння.

Сатурн швидко обертається навколо своєї осі та складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Особливо зачаровують астролюбителів його кільця, які, на думку вчених, складаються з численних комет, астероїдів і зруйнованих супутників. Це єдина планета, яку зображують разом із кільцями, хоча насправді, вони є і у Юпітера, Нептуна, Урана, щоправда, не такі яскраві і помітні, як у Сатурна.

ЧИТАТИ ЩЕ: НАД ЛУЦЬКИМ НЕБОМ – ЮПІТЕР ТА ЙОГО СУПУТНИКИ НА МІНІМАЛЬНІЙ ВІДСТАНІ ВІД ЗЕМЛІ. ФОТО

Так, окільцьований гігант досягне положення протистояння 21 липня 2020 року о 01:14 за київським часом. До слова, Сатурн – це найбільш дальня планета Сонячної ситеми, видима неозброєним оком. Золотиста зірка на небі – саме таким ми бачимо Сатурна із Землі без допомоги спеціальної оптики. Утім, щоб побачити красиві кільця Сатурна, вам знадобиться телескоп. Або фотоапарат із зумом не меншим, ніж 300 мм.
У ніч на 21 липня «Володар Кілець» зможе цілкомнасолодитися своїм особливим днем ​​у відсутності нічного світила – молодика.

Так, Сатурн досягне найближчої точки до Землі 21 липня 2020 року, приблизно через 5 годин після того, як увійде в положення протистояння. Планета, увінчана короною з кілець, буде знаходитися на відстані 8.99 астрономічних одиниць від Землі. Саме тому її блиск буде більш яскравим, ніж в будь-який інший час. Це найкращий час для того, щоб спостерігати і фотографувати Сатурн і його кільця, кут нахилу яких досягне максимуму в 21 °.

У протистоянні 2020 Сатурн сяє поруч з Юпітером в сузір'ї Стрільця. Сліпучий Юпітер з'являється на вечірньому небосхилі першим, за ним слідом осяє небо благородним блиском красень-Сатурн. До кінця 2020 року цей астрономічний дует буде прикрашати нічне небо від заходу до світанку.

Сатурн викликає особливий інтерес у спостерігачів завдяки тому, що під час протистояння, його кільця набувають виняткової яскравості. Цей феномен відомий як опозиційний стрибок або ефект Зелігера, названий на честь німецького астронома, котрий спостерігав збільшення яскравості кілець Сатурна під час протистояння 1887 року.
Фото Сатурна з телескопу Хаббл.

У будь-який інший час кільця Сатурна мають ту ж яскравість, що і сама планета, проте за кілька днів до і після протистояння яскравість кілець збільшується. Це відбувається за рахунок того, що крижані частки, з яких складаються кільця планети, безпосередньо повністю висвітлюються сонячними променями, внаслідок чого відбувається ефект приховування тіні і відображення сонячного світла, що і забезпечує збільшення яскравості кілець Сатурна. Також в кінці 2020 року очікується одна з найбільш вражаючих астрономічних подій за участю Сатурна: 21 грудень відбудеться з'єднання Сатурна і Юпітера, яке спостерігається лише раз в 20 років.

При підготовці статті задіяні матеріали із відкритих джерел: Вікіпедія, NASA, Astrogalaxy, StarWalk,а також особисті дослідження та праці автора.

Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus