USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Над луцьким небом – Юпітер та його супутники на мінімальній відстані від Землі. Фото

15 Липня 2020 18:34
Юпітер – це найбільша планета у Сонячній системі. За ним можна спостерігати неозброєним оком фактично завжди. У липні цей гігант сяє яскравіше, ніж будь-яка інша зірка у вечірньому небі. Так, у ніч на 15 липня газова планета разом із чотирма супутниками – Іо, Європою, Ганімедом та Каллісто – підійшла на мінімальну відстань до Землі. Цим прекрасним явищем могли насолодитися й лучани.

Так, явище, коли для земного спостерігача планета перебуває у протилежному напрямку від Сонця, тобто знаходиться в «опозиції» до нього, називається протистоянням або опозицією планети.
Спробуємо пояснити простими словами

Загалом, усі планети Сонячної системи можна розділити на внутрішні і зовнішні. У відповідності до класичної астрономії, внутрішні планети – це Венера і Меркурій. Їх орбіти проходять всередині орбіти Землі (вони знаходяться ближче до Сонця), тому вони і називаються внутрішніми.

Водночас, зовнішні планети – це Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Вони можуть знаходитися на ділянці неба, протилежній до Сонця. Іншими словами, екліптична довгота або елонгація планети відрізняється від довготи Сонця на 180 °. Такий стан називається протистоянням планети і відбувається, коли Земля займає положення між Сонцем і будь-якої планетою. У зовнішніх планет поблизу протистояння можна спостерігати зворотній (ретроградний) рух.
Під час протистояння планета сходить одночасно із заходом Сонця. У цей період планета знаходиться ближче до Землі, ніж зазвичай. Тому на нашому небі вона яскравіша і має великі видимі розміри. Моменти поблизу протистоянь – найкращий час для спостереження зовнішніх планет Сонячної системи.

Тож, під час протистояння у 2020 році Юпітер сяє поруч із Сатурном, прямо перед сузір’ям Стрільця.

Однак, не хвилюйтеся, ви точно не переплутаєте Сатурн і Юпітер, оскільки останній виблискує в 14 разів яскравіше, ніж зірки першої величини (тобто найяскравіші зірки). За винятком Місяця і Сонця. Лише найяскравіша планета Венера здатна перевершити Юпітер за видимістю.
Юпітер досягнув піку протистояння 14 липня 2020 року, близько 11:00 за київським часом і наблизився до Землі на мінімальну відстань 15 липня близько 13:00 години. У протистоянні його місце знаходиться прямо перед сузір’ям Стрільця.

Юпітер знаходиться в цьому положенні приблизно кожні 13 місяців – саме стільки потрібно Землі, щоб обігнути один раз Сонце щодо Юпітера. З кожним роком ця планета досягає протистояння на місяць пізніше. У минулому, 2019 році, це сталося 10 червня. Якщо ви пропустите це явище в 2020 році, то не хвилюйтеся! У вас знову буде шанс – 19 серпня 2021 року.

Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus