USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Волиньгаз» оскаржуватиме штраф Нацкомісії в суді

28 Березня 2019 15:36
Штраф для компанії ПАТ «Волиньгаз» – політичне рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання з питань енергетики та комунальних послуг. В ньому нема жодної конкретики щодо норм законодавства, які були порушені компанією.

Про це йдеться у заяві ПАТ «Волиньгаз».

«НКРЕКП розгорнула масштабну кампанію проти операторів газорозподільної мережі (ГРМ). Держрегулятор прийняв чергові рішення застосувати максимальний штраф до семи газорозподільних компаній: «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Київоблгаз», «Хмельницькгаз», «Харківгаз», «Закарпатгаз» та «Івано-Франківськгаз». Санкції пов’язані із приведенням операторами ГРМ обсягів спожитого газу до стандартних умов для усіх без винятку споживачів газу.

Усі рішення щодо семи компаній регулятор прийняв за єдиним шаблоном. Були складені ідентичні акти про порушення, без достатніх юридичних обґрунтувань. ПАТ «Волиньгаз» вважає, що такі дії державного регулятора є політично вмотивованими.

«Перевірку проводили за зверненням лише одного споживача, а їх у нас 250 тисяч осіб. Ми допустили комісію сподіваючись, що перевірка буде всебічною і незаангажованою. Донарахований обсяг становив близько 67 кубічних метрів, його вартість лише 600 гривень, а штраф при цьому – в 1417 разів», – говорить фінансовий директор ПАТ "Волиньгаз« Андрій Тимчишак.

ПАТ «Волиньгаз» та інші оператори ГРМ наголошують на тому, що тариф на розподіл газу НКРЕКП не переглядала з травня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ОБЛГАЗІВСЬКА АФЕРА: ЯК УКРАЇНЦІ ПЛАТЯТЬ ЗА ГАЗ, ЯКИЙ НЕ ВИКОРИСТАЛИ

Обмеження в приведенні газу до стандартних умови є дискримінаційними для газорозподільних компаній, а спожитий газ оплачується в неповному обсязі. При цьому, за інформацією

Асоціації газового ринку України, в тарифах операторів ГРМ ще з 2016 року не враховані витрати на приведення обсягів газу до стандартних умов. Це призводить до збитків операторів ГРМ.

Тому рішення НКРЕКП, прийняті під тиском влади, на користь окремого учасника газового ринку – НАК «Нафтогаз України», який намагається витіснити з ринку операторів ГРМ, щоб розширити свою монополію на сферу розподілу газу. Компанія «Волиньгаз» не погоджується з цим рішенням держрегулятора і буде його оскаржувати в судовому порядку.

Регулятором ініціюються нові перевірки господарської діяльності товариства. Такі умови загрожують нормальній діяльності з розподілу природного газу, а відповідно злагодженому функціонуванню всієї галузі.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ЗАЙВІ СУМИ У ПЛАТІЖКАХ ЗА ГАЗ: ЩО РОБИТИ

Саме НАК «Нафтогаз України» продає газ постачальникам газу приведений до стандартних умов та отримує близько 90% від сплачених коштів споживачами. Натомість побутовим споживачам продавали газ з 2015 року до листопада 2018 року в робочих умовах. У зв’язку з чим утворюється різниця в обсягах, яку називають «температурними втратами» – втрати від не приведення обсягів газу до стандартних умов«, – йдеться у заяві «Волиньгаз» .

Нагадаємо, Нацкомісія розглянула питання порушення облгазами ліцензійних умов з розподілу природного газу та встановила здійснення незаконних дій, які полягали у донарахуванні побутовим споживачам додаткових обсягів природного газу. На операторів ГРМ «Вінницягаз», «Волиньгаз» та «Київоблгаз» наклали штрафи у розмірі по 850 тисяч гривень.

ТОВ «Регіональна газова компанія», що управляє всім газовим бізнесом Дмитра Фірташа, ще під час перевірок заявила, що облгази не згодні з висновками перевірок НКРЕКП та оскаржать їх.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
анонім Показати IP 28 Березня 2019 15:51
Верніть гроші і не говоріть хер**. зажерлися вже і відбрехуються.
Споживач Показати IP 28 Березня 2019 16:09
Ви там визначіться в 100% приватній компанії Волиньгаз з НКРЄКП,бо у вас подвійні стандарти,коли справа стосується грошей.Посилаєтесь на Кодекс ГРС,а хто вам його затвердив-НКРЄКП.А яке відношення до цього мають споживачі-ніякого,бо вони керуються чинним законодавством України,яке приймає ВР(найвищий законодавчий орган).Ще раз наголошую,що газ-це товар.Отримав товар по лічильнику і тільки,не ВОГ будинковий(бо це повний маразм),а саме лічильник споживача,як і електроенергію і заплатив за спожите.Все.Інше ваші домисли і маніпуляції,бо жодного законного аргументу ще не читав.Та ви його і не маєте.Закон про ринок газу,Кодекс ГРС,договірні відносини(заява-приєднання).Прошу зацитувати ці документи,стаття,пункт...нічого.До речі труби газові,що йдуть по будинках,вже у власності мешканців,а ви,поки що,просто їх обслуговуєте.
Споживач Показати IP 28 Березня 2019 16:18
До речі,а електроенергія не повинна бути приведена до стандартних умов-220,а гаряча вода,а вода для опалення?Чи тільки ваш газ?Це все закладено в тариф,іноді несправедливо,але це так.Чи ваш газ відповідає стандартам при спалюванні,сумніваюсь...Ви вже просто стали обдурювати і себе і повторювати мантру,що це правильно.НІ.
Міхо Показати IP 28 Березня 2019 17:35
Розігнати ту газову кантору а мережі передати державі!
Олександр Показати IP 29 Березня 2019 12:45
"Донарахований обсяг становив близько 67 кубічних метрів, його вартість лише 600 гривень". 600 гривень! Карл! "Це призводить до збитків операторів ГРМ". Збитки в 600 гривень!? Бідовий оператор ГРМ. Кому ви це розказуєте? 600 гривень на одного абонента то я б повірив. "Перевірку проводили за зверненням лише одного споживача, а їх у нас 250 тисяч осіб" 600*250тис=150млн. Оце вже більше схоже на правду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus