USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Вони – половина нашого життя. І зараз потребують особливої підтримки»: поради від ветеринара Луцького зоопарку

21 Березня 2022 18:13
Напруга та тривожність останніх тижнів негативно впливають не лише на здоров’я людей. Наші домашні улюбленці, насамперед собаки та коти, також зазнають стресових ситуацій і потребують особливої підтримки й піклування.

Про важливі моменти у догляді за чотирилапими під час нинішньої ситуації розповідає ветеринар Луцького зоопарку Володимир Когут.

«Війна – це стрес. Хай як банально це звучить. І у людей в організмі значно підвищений рівень адреналіну. Це не означає, що ми постійно налякані. Радше так організм реагує на стурбованість – ми готові діяти і реагувати на небезпеку. Адреналін пришвидшує нашу реакцію, посилює серцебиття, навіть змінює наше дихання. Тварини надзвичайно чутливі до таких станів людини. Тому можемо з певністю казати: наша тривожність передається їм. Коти не те щоб менш чутливі, але реагують спокійніше. Вони, навпаки, знімають стрес і нервозність. А от собаки інколи відчувають і переносять нервову напругу досить важко», – пояснює Володимир Когут.
Читати ще: «Розвернутися на 180 градусів і почати працювати»: чим живе Луцький зоопарк у ці непрості часи. Фоторепортаж

Говоримо про тварин у сховищах. Чи потрібно їх забирати із собою?

«Тварини – це половина нашого життя. Ми синхронізовані. Хвилюємося – і вони хвилюються. Спокійні й задоволені – вони відчувають те саме. Це вам підтвердить кожен, хто має домашнього улюбленця. Неважко уявити, що вони відчувають, коли лунає звук сирени і ми в нервах, похапцем збираємося у сховище.
Тварину забирати потрібно обов’язково! Вже у безпечному місці варто витягнути її з переноски. Притиснути до себе, гладити і говорити з нею. Заспокоювати, як дитину. Тварина хоче відчувати господаря, його тепло і запах. Так їй стає спокійніше. Звичайно, у переносці тісно, контакту нема й улюбленцю лише додається стресу. Хоча заради справедливості варто зазначити, що тварини теж мають різний темперамент. Люди метушаться, а чотирилапий спокійно спить», – усміхається лікар.
Продовжуючи цю тему, ветеринар пояснює, що наші улюбленці також бувають холериками чи флегматиками. А отже, і на стрес можуть реагувати по-різному. Усе – як у людей: хтось спокійний та оптимістичний, а хтось панікує.

Читати ше: Без домашніх улюбленців – нікуди. На Волині видали майже 200 ветпаспортів за час війни

«Головне, – каже Володимир Когут, – вчасно побачити зміни в поведінці тварини. Наприклад, вона може почати гірше їсти, стати агресивнішою чи навпаки – апатичною. Це й може бути ознакою того, що господар, який і сам нервує, приділяє улюбленцю менше уваги. І оці стреси в тварини накладаються. У складніших ситуаціях, звичайно, не варто нехтувати порадою фахівця. Знаю випадки, коли спокійні тварини після візитів у сховище різко змінювали поведінку. Тоді варто подумати про використання седативів. Той самий «Комбістрес» досить ефективний. Але пам’ятайте про відповідальність: як і з самолікуванням, тут можна наробити шкоди», – застерігає ветеринар.
Загалом для тварин у критичних ситуаціях важливими є:

тісний емоційний/фізичний контакт із господарем;

наявність води (насамперед!) і корму;

затишне місце, де тварина за бажання може сховатися;

відносно комфортні умови перебування: тепло, без різкого світла та звуків;

і найголовніше – нормальний фізичний і психічний стан господаря. Що спокійніші будемо ми, то комфортніше буде і нашим улюбленцям.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus