USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Висадили майже 14 млн саджанців. Волинські лісівники вирощують лохину, туї та лимони. Відео

12 Липня 2022 07:00
Лохина, полуниці, туї та тропічні лимони – такий зелений рай облаштували лісівники на території «Маневицького лісового господарства». Також вони мають власне консервне виробництво.

Крім того, на Волині навіть в умовах війни активно реалізовують програму озеленення та заліснення країни. Волинські лісівники утримують у цьому напрямку впевнене лідерство. Лише протягом весни вони висадили майже 14 мільйонів деревець. Зараз активно готуються до осінньої посадки лісу, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Загалом за весь період повномасштабного вторгнення російських військ на територію України окуповано та спалено близько трьох мільйонів гектарів лісів. Це понад 200 мільярдів гривень збитків. Усе це необхідно відновити. Над цим працюють лісівники всієї країни.

Ще до війни розпочалася реалізація програми президента «Зелена країна». Та війна внесла свої корективи. Проте відступати від обраного курсу на Волині не збираються.

Лісівник «Вовчецького лісництва» ДП «Маневицьке лісове господарство» Іван Олесюк вирощує та доглядає сіянці сосни звичайної в тимчасовому розсаднику.

Він розповідає: «Тут висіваємо насіння сосни, яке заготовляємо з шишок у зимовий період. Потім насіння пройшло період обробки та сушіння в Маневичах. А весною ці сіянці були висіяні. Восени вони досягнуть стандартного розміру та їх можна буде висаджувати на лісових площах».
Про молоді сіянці лісівники дбають з особливою любов’ю, адже деревце повинно мати всі необхідні умови, аби вирости здоровим. Саджанець має підрости до 10-15 сантиметрів, щоб його можна було висадити в лісі.

«Саджанці проходять переважно ручний догляд. Їх просапують, прополюють, щоб молоді сосни мали можливість рости… Якщо дощів немає, то проводимо полив зі своїх ставків, – говорить Іван Олесюк. – Лісгосп продовжує програму президента «Зелена країна». Цих сіянців вистачає для забезпечення нашого підприємства. Також ми можемо допомогти іншим підприємствам».

Лісівники ще й займаються облаштуванням справжнього зеленого оазису з різних видів рослин і ягід у своїй теплиці, де цілий рік – літо. Є тут навіть лимони, яким понад шість років.

Як зазначає робітниця теплиці ДП «Маневицьке лісове господарство» Зінаїда Голодюк, цитрусові потрібно поливати щодня: «День у мене починається з обходу теплиці, дивлюсь, що потрібно підсапати чи підлити. Можливо, в мене все приживається тому, що душу вкладаю... Саджанці даємо на лісництва, на школи, на садочки, на церкви».

Теплиця тут – ще з радянських часів. Працівники лісового господарства змогли її зберегти. І зараз можуть вирощувати рослини навіть взимку.

Крім великих та малих розсадників, які постійно функціонують, на Волині будують сучасний завод, де вирощуватимуть сіянці високої якості. Це допоможе покращити результати у справі вирощення лісу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олег Показати IP 12 Липня 2022 12:19
а те як рубають столітні дуби під виглядом санітарної чистки ніхто не бачить, то заїдьте в залишки лісу між селоами Княгнинок - Озденіж і війна їм не перешкода і блокпости якось переїзджають

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus