USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Я нарешті виговорився…»: у Луцьку відбулася виставка художника Володимира Колодніцького

6 Грудня 2021 14:36
Днями в Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України відкрилася персональна виставка «Малярство» волинського художника Володимира Колодніцького. Твори соціального спрямування, філософські рефлексії автора, а також роботи політичного іронізму, представлені на ній, обов’язково зацікавлять луцьких глядачів, впевнений голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук.

Ім’я і творчість Володимира Колодніцького стануть відкриттям для широкого загалу, хоча вже є добре відомими в культурно-мистецькому середовищі Луцька.

Після закінчення в 1975 році Косівського технікуму художніх народних промислів протягом 20 років він працював у виробничих майстернях Художнього фонду в Луцьку. Робив художню обробку металу, але, з його слів, завжди мріяв про той час у своєму житті, коли нарешті зможе присвятити себе тільки малярству.
У Галереї мистецтв можна було побачити окремі твори Володимира Колодніцького у великих групових проєктах. Тут, в статусному просторі волинських митців, відбулися дві його персональні виставки: перша – близько 20 років тому, і, власне, цьогорічна презентація 1 грудня.

Здійснився давній творчий задум художника – вилити накопичений життєвий і мистецький досвід, персональну філософію в завершену серію полотен. Загалом це близько 60 великоформатних робіт, які окреслюють коло важливих для автора тем – роздуми про долю Батьківщини крізь призму реалій соціально-політичного життя народу, буремні події Майданів 2004, 2014 років, особисті спостереження за індивідуальною еволюцією людини і моральні орієнтири нашого сучасника.
Подія спричинила помітний резонанс серед друзів і колег-художників, літераторів, музейників, давніх і нових шанувальників.

«Володимир Колодніцький належить до старшого покоління наших художників. Виставка неординарна, несхожа на попередні у цій залі. Зараз не так багато волинських митців реалізуються у соціально-політичній тематиці. Тому має бути особливо цікаво», – представив автора голова ВО НСХУ Володимир Марчук.
«Я знаю його філософічний склад розуму, знаю, як іроніста. Там (у роботах, – авт.) є і сарказм, і ще багато чого! Мені симпатичний цей політичний іронізм, який довго в цього чоловіка сидів, і який він так неделікатно відверто викинув», – так висловився колега митця Микола Ковальчук.
«У художника, мабуть, вікового цензу немає. Він завжди молодий! – висловила враження від побаченого мистецтвознавиця Зоя Навроцька. – Сьогодні в художників дуже складно побачити прямі репліки про наш час, його парадокси, символічні збіги. Володя прагне це зробити. Кожна його робота не просто інсайтна, занурення в себе, свої емоції й переживання. Це радше реакція на зовнішнє – на світ, на свої переживання цього світу, нашого життя. Мені так здається… А щодо ремесла – він намагається поєднати непоєднувані речі: реалістичні, декоративні… Це свідчить про пошук пластики, про роздуми і боротьбу з матеріалом, кольором, формою. Є ознаки цієї боротьби і є ознаки успіхів».
Журналіста, письменника Сергія Цюриця особливо захопив образ міста на полотнах художника. Він привернув увагу гостей події до сюжету з хмарочосами на традиційних тканих килимках. Йому імпонує простота і скромність автора, його філософський погляд на речі.
Для своїх перших глядачів Володимир Колодніцький провів імпровізовану екскурсію і розповів про історію створення робіт, їхню символіку та вкладені сенси. Вразила широта його поглядів, ерудиція та кількість прочитаного, проаналізованого філософського матеріалу: художник цитував Євангеліє, згадував грецьких гностиків і вчення Будди.
Про початок роботи та малярську кухню

Я розпочав роботу над полотнами 14 лютого 2014 року і працював за принципом «Ні дня без мазка». Такий був у мене настрій. Дуже довго хотів відмовитися від усього й тільки малювати! І такий момент настав. Я писав, дещо переписував багато разів, деякі роботи стояли по пів року до стіни повернуті.

Потім наставав час, я їх розвертав і домальовував. Ось така кухня, так би мовити… Коли хочеш чогось домогтися, а не маєш конкретного бачення, то починаються пошуки – і в цьому весь кайф! Це такий медитативний стан, в який себе треба заганяти, в нього треба пхатися!

Час експериментів

Безперечно, що тут потрібно пояснювати, бо інформативний бік роботи часом переважає над живописним. Деколи переважає площина над мазком, над колористикою. Це експеримент в повному розумінні цього слова. Мені потрібно було «вималювати» все те, над чим я думав.

І це вже пройдений етап. Але від нього не можна було відмовитися, бо воно не дає жити! Потрібно вималюватися, виговоритися, висловитися.
Закривавлена рілля на картинах митця

«Земля, яка родить хрести» перша робота 2014 року, коли почалася війна. Таких полотен тут кілька. Такий мій відгук. Наша земля – найродючіша в Європі, але вона просякнута кров’ю. Золота земля кровоточить. Тому й кольори такі – чорні й червоні, тривожні…
Пришестя сучасного Христа

Коли говорять про воскресіння і друге пришестя Христа, люди думають, що це буде так само, як дві тисячі років тому. Але прийде чоловік сучасний нам з вами, та ми його не впізнаємо… І розіпнуть люди Христа – все повториться знову.

У Достоєвського є містичний твір «Великий інквізитор», в якому головний герой, іспанський інквізитор, впізнав Ісуса Христа у приведеному до нього чоловікові. Він зрозумів, хто це є, і віддав його на вогнище. І це відбувається постійно! Христос приходить…

Персональний хрест, який несе кожен з нас

«День за днем» – перша робота цієї серії. Це картина про кожного з нас. За Євангелієм, «відмовся від себе, візьми свій хрест і йди за мною». Відмовитися від свого его, бажань, емоцій, пристрастей, чванства, хамства, постійного заробляння грошей, гонитви за благополуччям – це все найлютіші вороги людини.

Щоденний вибір – несемо, волочимо свій хрест: хтось з радістю, хтось мучиться… І що більше людина нарікає, то важчий той хрест. Розуміння, усвідомлення ситуації – початок просвітлення людини.
Світоглядний статус послушник

На цьому етапі свого життя я – послушник. Це визначається за такими п’ятьма правилами послушництва. Перше: я знаю, що нічого не знаю. Друге: навколо мене живуть і будуть жити люди, кращі за мене. Третє: все буде так, як має бути, навіть якщо буде інакше. Четверте: пізнай себе. П’яте: не нашкодь.

А що буде далі?

Я перегорнув цю сторінку. На чисте полотно можна буде накладати щось нове. Наступні роботи будуть зовсім інакші. Нічого не відволікатиме моєї уваги від узагальнення й абстрагування. Нова виставка буде суто абстрактною.
Переглянути твори Володимира Колодніцького у великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ можна протягом кількох тижнів за умови дотримання актуальних правил карантину.

Персональна сторінка Володимира Колодніцького на сайті Галереї мистецтв – https://volart.com.ua/ukr21/volodymyr_kolodnitskyy/

Маша ПИЛИПЧУК

Фото Віктора ЧУХРАЯ та з архіву Володимира МАРЧУКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Степанович Показати IP 6 Грудня 2021 19:09
Це справжній Художник свого часу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus