USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Яблука, вишні та малина: що вирощують волинські фермери і як на бізнес вплинула війна

3 Липня 2022 16:07
Ще до повномасштабної війни експерти пророкували тяжкий рік для фермерів, зокрема через подорожчання енергоносіїв і добрив. Війна принесла додаткові проблеми: невизначеність і зростання цін на пальне.

Журналісти ТРК «Аверс» побували в селі Підбереззя Горохівської громади, де познайомилися з фермером, який займається садівництвом і вирощує ягоди. Як війна вплинула на бізнес і чи можна нині заробити на фруктах і ягодах?

«Початок весни був тяжкий. Усі не знали, що робиться, чи та полуниця або те яблуко будуть комусь потрібні», – каже фермер Сергій Петровський.

Він сім років працював у Данії. Там набрався досвіду з розвитку фермерського господарства. Повернувшись в Україну і маючи певний капітал, вирішив спробувати себе в садівництві та ягідництві. Фермерське господарство заснував у 2018 році. Нині має два гектари яблунь і два гектари вишень. А ще є малина і полуниця. Врожай останньої цьогоріч менший, ніж торік. Ціна стабільна.

«Думаю, багато хто не добрав урожаю цього року через війну, бо вчасно не підживили культури. Люди притримували гроші, бо не знали, що буде. Я скажу, що торік ми отримали більше врожаю, ніж цього року. Різні фактори зіграли свою роль… Якщо брати в гривнях, то цього року ціна вища. Якщо ж рахувати за курсом долара, то майже однакова. Однак добрива зросли в ціні, пальне, засоби захисту – так само», – розповідає Сергій Петровський.
Читати ще: Із Донеччини на Волинь: фермер врятував із-під обстрілів отару овець

На місці, де нині ростуть яблуні, вишні та полуниця, колись був старий колгоспний сад. Фермеру довелося добре попрацювати, щоб розчистити територію. Загалом тут – майже 16 гектарів, які чоловік орендує.

«Стараємося робити ставку на ягоди – малину і полуницю. Полуниця починається наприкінці травня – на початку червня. Збираємо близько місяця. Робимо саджанці в теплиці. Далі йде малина. Тобто зайнятість є протягом року. Маємо найманих працівників, які допомагають», – говорить фермер.

Сергій Петровський зазначає: коли стартував, то мав власний капітал. Наголошує, що є і державні програми підтримки фермерів. Деякими вдалося скористатися і йому.

«Три роки тому отримав, напевно, по три тисячі на кожен гектар. Була така програма. Є програма на купівлю українських саджанців… Ми не подавалися на відшкодування саджанців, бо замовили їх з Європи», – пригадує він.

Тим, хто думає стати фермером, радить об’єднуватися в кооперативи. У такій формі господарювання бачить багато переваг. Наприклад, у кооперативі, до якого входить і Сергій Петровський, – шість фермерів. У випадку об’єднання можна розраховувати й на фінансову допомогу. Міська рада компенсувала кооперативу гроші за плівку і поливання для полуниці.

Читати ще: 400 літрів дизеля не вистачає на день: як біля Луцька господарює фермер-одноосібник

«Коли ми працюємо разом, то допомагаємо одне одному і порадами, і роботою, і технікою. Купуємо разом добриво, адже оптом дешевше. Коли продаємо продукцію, створюємо партії, адже вони більше коштують. Тобто всі виграють», – коментує фермер.

За деревами і кущами потрібно належно доглядати: поливання, прополювання, захист, збір. Клімат і земля для вирощування вишні, яблук, полуниці та малини на Волині придатні. Лише потрібно підібрати відповідні сорти фруктів і ягід.

Читати ще: Свині, корови і птиця: як у селі неподалік Луцька господарюють дрібні фермери

Сергій Петровський зауважує, що попит на фермерську продукцію є – і на внутрішньому ринку, і на зовнішньому. «На експорт в Україні закуповують заморожені малину, полуницю. Ціна приємна. Торік була досить висока ціна на малину», – додає він.

Чоловік упевнений, що держава має звертати особливу увагу на малих фермерів і допомагати їм у веденні бізнесу, адже це і робочі місця, і податки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus