USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як у Рівному роздають «бурштинові» землі

8 Грудня 2016 17:44
Депутати Рівненської обласної ради з другого разу проголосували за те, щоб виділяти «бурштинові» землі бізнесменам. Питання таки вдалося «протягнути» завдяки спільним діям радикалів, свободівців, білосердечних та представників пропрезидентської партії. Фахівці ж говорять, що це може призвести до неконтрольованого видобутку природних багатств в області.

Голосування у Рівненській облраді відбулося 4-го листопада. Результат голосування прокоментував депутат фракції «УКРОП» у Рівненській облраді Діана Гордійчук. Власне, вся фракція виступила проти такого рішення. Зі слів Гордійчук, рішення пройшло неочікувано, бо попередньо існувала домовленість між депутатами не давати жодних дозволів, допоки не буде прозорого механізму видобутку корисних копалин в Україні.

«Домовленість була з іншими фракціями в облраді, аби не давати нікому дозволів, допоки не буде закону про бурштин, щоб його видобуток був прозорим. Фракція «УКРОП» не голосувала за дозволи, як на нас, це неправильне рішення. Ми вважаємо, що такі дії призведуть до того, що будуть ділянки землі, які огородять парканом і окремі бізнесмени здійснюватимуть неконтрольований видобуток бурштину, а кошти йтимуть не в бюджет. Зауважу, що це вже не перші бізнесмени, які зверталися за дозволами й раніше всі вони отримували відмову», - пояснює Гордійчук.

До слова, подібне відбувалося й на Волині. Зокрема торік засідання 34 сесії обласної ради тривало три місяці, депутати тричі її «зривали». Більше сотні питань розглядали із березня по травень. Тоді перше засідання «зірвали» через питання про видобуток бурштину. Втім, здорового глузду таки вистачило й волинські обранці громади дозволів на розробку геонадр нікому не дали.

ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА ВІД ДЕПУТАТСЬКИХ ДОЗВОЛІВ

Тимчасово виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз пояснює, що рішення депутатів Рівненської облради нібито надає дозвіл лише на розвідувальні роботи і видобуток бурштину окремим бізнесменам. Втім, впевнений керівник комунального підприємства, такі рішення потягнуть за собою неконтрольований промисловий видобуток корисних копалин.
«Наголошу, що в Рівненській, Волинській та Житомирській областях немає відповідних георозвідувальних висновків, що підтверджують наявності в регіонах корисних копалин. Для того, щоб територію з бурштином вважали родовищем, то потрібно провести георозвідувальні роботи. Тоді приходить представник фірми і, отримавши дозвіл на видобуток, підприємець буде зобов’язаний прозвітувати за ту кількість видобутого бурштину, яку виявили під час георозвідки. А те, що зараз роблять у Рівному, то просто безлад. Адже дозвіл дають фірмам на геологічне вивчення з розробкою. Це є великою загрозою, бо такий дозвіл дає можливість проводити промислові роботи без особливого контролю за видобутком корисних копалин упродовж 5 років.
На жаль, лише на Волині питання видобутку корисних копалин намагаються перевести у правове поле. І це відбувається завдяки тому, що депутати облради створили комунальне підприємство, що дасть можливість проводити прозорий та контрольований видобуток у тому числі й бурштину. Для прикладу, на сьогодні нам надійшло близько 30 пропозицій від підприємств, які хочу зайнятися видобутком бурштину. Можна тільки здогадуватися, де вони зараз риють по лісах і як. Тому, коли ми, комунальне підприємство, отримаємо необхідні дозволи і здійснимо георозвідку родовищ, бізнесмени не зможуть приховувати реальні обсяги видобутих копалин», - пояснює Туз.

Зауважимо, що журналісти видання «Четверта влада» показали, хто причетний до того, що рівненські депутати віддали «бурштинові» землі двом сумнівним компаніям: кіпрсько-естонській ТОВ «Ред.Мет» та компанії психолога з Чернівців ТОВ «Інклюз-8». Місцеві ЗМІ припускають підкуп депутатів.

Нагадаємо, нещодавно Уряд затвердив пілотний проект рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Втім, під благими намірами відновлення лісогосподарських земель може приховуватися розкрадання надр сумнозвісними державними підприємствами - «Урбурштин» та «Бурштин України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
апатия Показати IP 9 Грудня 2016 01:19
идет варварское разграбление страны и ее ресурсов

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus