USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Яскравий фінал міжнародного фестивалю у Луцьку. Фото

19 Жовтня 2019 09:58
XVI музичний фестиваль «Стравінський та Україна» завершився концертом у міському Палаці культури.

Відкриття музичного фестивалю «Стравінський та Україна», який традиційно об’єднує усіх любителів класичної музики та творчості нашого великого земляка відбулося 30 вересня. Щороку організатори заходу відкривають нові грані таланту Ігоря Стравінського та шедеври музичної класики. Не став винятком і XVI фестиваль, на якому вперше прозвучали такі твори, як: «Чотири норвезькі враження», серенада з балету «Пульчинелла», «Богородиця», «Вірую», «Чотири етюди для фортепіано». Дійства відбувалися в Устилузі, Маневичах, Камені-Каширському, Нововолинську, Ковелі та Луцьку.

Яскравим фіналом міжнародного конкурсу став концерт, під час якого глядачі мали змогу ще раз насолодитися музикою Ігоря Стравінського. Їі глядачам презентували Академічний симфонічний оркестр (головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль) та Академічний камерний хор Тернопільської обласної філармонії «Бревіс» (художній керівник – заслужений артист України Святослав Дунець).
Концерт розпочався з творів українського композитора польського походження Сергія Борткевича – увертюри до «Казкової опери» та балетної сюїти «Тисяча і одна ніч». На жаль, за часів Радянського Союзу це ім’я було майже не відоме, адже музикант емігрував за кордон. Однак з 2000 років шанувальники музики відкривають для себе творчість Сергія Борткевича, якого називають «українським Рахманіновим».
Під час другої частини концерту пролунали 2 твори Стравінського – духовний твір «Меса» (виконав Академічний камерний хор) і музика до балету «Гра в карти». Варто окремо зазначити про почесного гостя XVI музичного фестивалю – диригента, народного артиста України Ігоря Блажкова, який проживає у Німеччині. Ця легендарна особистість доклала максимум зусиль для того, щоб ім’я та творчість Стравінського повернулись на батьківщину. Чого варте лише особисте листування Ігоря Блажкова з великим композитором, виконання його твору вперше у Радянському Союзі (1959 рік), підготовка його ювілейної концертної програми у Ленінграді, відкрив Устилуг громадськості, як «родинне гніздо» Стравінських. Нині ж диригент особисто керував оркестром, під час виконання музичних творів Майстра.
Завершився концерт на високій ноті. Автор ідеї проведення Фестивалю, магістр державного управління Василь Ворон вручив пам’ятні дипломи гостям з Тернополя. Під номером 124 – Академічному симфонічному оркестру та під номером 125 - Академічному камерному хору. Натомість 2 спеціальними подяками, які розміщуються у музеї Стравінського в Устилузі, Василь Ворон нагородив народного артиста України Ігоря Блажкова та заслуженого діяча мистецтв України, директора Палацу культури міста Луцька Юрія Войнаровського.
Фото Олександра Дурманенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus