USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Забрали сотні життів: наймасштабніші катастрофи з українськими літаками за останні роки

27 Вересня 2020 17:26
Падіння літака Ан-26 біля Чугуєва на Харківщині — друга масштабна авіатроща з українським літаком цього року. На початку січня у Ірані був підбитий пасажирський лайнер Міжнародних авіаліній України. Загинули 176 людей, серед них – 11 українців.

Gazeta.ua зібрала наймасштабніші й найтрагічніші катастрофи української цивільної та військової авіації.

Січень 2020, Іран

Наймасштабніша катастрофа в історії української цивільної авіації сталася вранці 8 січня. У столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран - Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

11 загиблих були громадянами України. Це 2 пасажирів Решта - члени екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН і Великої Британії.
У столиці Ірану Тегерані збили український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран - Київ". На борту перебували 176 людей, всі загинули

Іран, який спершу заперечував факт збиття, визнав — випустили по Boeing 2 ракети. Перемовини щодо компенсації загиблим у цій авіакатастрофі тривають і досі.

Вересень 2020, Харківська область

25 вересня о 20:50 поблизу міста Чугуїв, на відстані близько 2 км до військового аеропорту, впав літак АН-26 ЗС України військової частини А 4104 з подальшим загоранням. У літаку перебували військові льотчики та курсанти Університету повітряних сил імені І. Кожедуба. Всього на борту було 27 осіб. Вижив тільки один.
На Харківщині розбився військовий літак АН-26. Із 27-ми присутніх на борту вижив тільки один.

Червень 2014, Донеччина

Над Слов'янськом терористи підбили літак Ан-30, на борту якого було 8 українських військових. Трьом вдалося врятуватися, вони стрибнули із парашутами. П'ятеро — залишалися у кабіні і до останнього відводили охоплений полум'ям транспорт за житловий сектор. Вони загинули.
Дмитро Майборода (ліворуч) загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області, коли його АН-26 був підбитий. Костянтин Могилко загинув 6 червня 2014 року в небі над містом Слов’янськ Донецької області від ракети терористів, що влучила у літак-розвідник, який пілотував вінничанин.

Червень 2014, Луганщина

Терористи збили український ІЛ-76, який мав сісти в Луганському аеропорту. Із дев'яти членів екіпажу і 40 військовослужбовців не вижив ніхто. На лаві підсудних опинився генерал Віктор Назаров, який на той час керував штабом АТО. Військовому присудили сім років, однак він провини не визнає і досі оскаржує це рішення. Крапки у справі немає й досі.
Терористи збили український ІЛ-76, який мав сісти в Луганському аеропорту. Загинули 49 військових, які були на борту

Липень 2014, Луганщина

Ан-26 військово-транспортної авіації був збитий ракетним комплексом "Бук". На борту було 8 військових. Літак прямував до Луганського аеропорту з продуктами харчування. Загинули двоє членів екіпажу. Тоді експерти запевнили: літак був збитий із території Росії.

Лютий 2013, Донецьк

2013 року в Донецьку літак "Південних авіаліній", який чартером перевозив з Одеси футбольних уболівальників, приземлився за кілька метрів від злітно-посадкової смуги, розколовся навпіл та спалахнув. Загинули 5 людей.

Травень 2003, Туреччина

Розбився пасажирський Як-42. Його в української авіакомпанії орендувало Міністерство оборони Іспанії для перевезення своїх військових. Після трощі знайшли тіла 75 людей.

Липень 2002, Скнилів

27 липня минуло 18 років від дня Скнилівської авіакатастрофи. Це найбільша в Європі аварія в історії авіашоу за кількістю жертв. Того дня на військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу, присвяченого 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України, на людей впав літак Су-27. Досвідчені пілоти не змогли виконати фігуру найвищого пілотажу "напівпетлю". Борт спочатку зачепив дерево, далі крилом землю, кілька разів перевернувся, врізався в натовп глядачів і загорівся. Загинули 77 людей. 28 з них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм.
На військовому летовищі "Скнилів" у Львові під час авіашоу на людей впав літак Су-27. Загинули 77 людей. 28 з них - діти. Ще понад 350 осіб зазнали травм

Винуватцями трагедії назвали пілотів - полковника Володимира Топонара і другого пілота полковника Юрія Єгорова, які того дня виконували фігури вищого пілотажу. Обидва встигли катапультуватися й зазнали лише незначних травм. Обидва опинилися у в'язниці, хоч і провини не визнали.

Грудень 2002, Іран

АН-140 розбився під час приземлення. Це був чартерний рейс, який віз авіаконструкторів та науковців із України та Росії на презентацію літака. Загинули 44 людини.

Грудень 1997, Греція

17 грудня пасажирський літак Як-42 української авіакомпанії "Аеросвіт" ("рейс 241"), який слідував за маршрутом Київ-Одеса-Салоніки, врізався у схил гори Пенте-Пігадія за 72 км від Салонік. Той рейс мав виконувати Boeing. Але через несправність в Одесі його замінили. Причиною авіатрощі назвали погодні умови та помилку пілотів. Загинули всі 62 пасажири та 8 членів екіпажу на борту.
Як-42 української авіакомпанії "Аеросвіт" врізався у схил гори Пенте-Пігадія за 72 км від грецьких Салонік. Загинули всі 62 пасажири та 8 членів екіпажа
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus