USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Замість 150 тисяч виділили лише 30: у Луцьку центр реабілітації «Пролісок» працює без харчування і стаціонарної групи

1 Лютого 2022 15:16
У Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» у Луцьку через відсутність харчування не діє стаціонарна група. Тому заклад працює всього чотири години на день. Відновити роботу стаціонарної групи в центрі можуть тільки наприкінці лютого – на початку березня, коли завершаться тендерні процедури з закупівлі продуктів харчування.

У Луцьку вчергове відбулася зустріч, присвячена роботі Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок». Її ініціювали депутатки Луцької районної, Луцької міської та Волинської обласної рад. Діяльність центру обговорили за участі обранок громади, а також мам дітей, які відвідують заклад. Були присутні, зокрема, депутатка Луцької районної ради, координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» на Волині Ольга Максим’як, депутатка Волинської обласної ради, голова депутатської групи «Рівні можливості» в облраді Оксана Філіпчук, депутатки Луцької міської ради Ірина Колковська (також голова групи «Рівні можливості» у Луцькраді), Алла Доманська й Алла Надточій.

Як писало Інформаційне агентство Волинські Новини, Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» у Луцьку, розрахований на 100 дітей, працює кілька годин на день. Періодично в установі виникають проблеми з харчуванням вихованців.

Депутатка Луцької районної ради, координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» на Волині Ольга Максим’як пригадала, що обранці громади торік скерували звернення до міністра соціальної політики щодо забезпечення ефективного функціонування державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок», зокрема з метою, аби міністерство оголосило конкурс на заміщення посади директора центру, адже ось уже близько трьох років «Пролісок» працює без керівника – є лише виконувач обов’язків директора.

Читати ще: Три роки без керівника: як працює центр реабілітації для дітей з інвалідністю в Луцьку

«Ми не переслідуємо за мету звільнити когось із посади. Ні. Ми просто хочемо, щоб на сьогодні в реабілітаційного центру був керівник. Однак у відповідь із міністерства нам прийшла відписка. А оголосити конкурс на заміщення вакантної посади директора центру може тільки Міністерство соціальної політики, адже «Пролісок» перебуває в підпорядкуванні цього відомства напряму.

Своєю чергою, я поцікавилася роботою інших таких центрів в Україні. Загалом їх нараховується вісім: чотири – для дорослих, чотири – для дітей. Один із цих чотирьох дитячих центрів розташований в нас, у Луцьку. Наприклад, у Миколаєві перебоїв із роботою центру немає. А в нас, як повідомили мені батьки, відбуваються знову якісь незрозумілі, передусім для них, речі. Не працює стаціонарна група, розрахована на 30 місць, коли дітки можуть перебувати в центрі протягом 24 годин разом із батьками. Немає достовірної інформації про те, коли вона запрацює. А дітям із сільської місцевості взагалі немає куди звернутися, адже для багатьох батьків цей центр – своєрідний острівець порятунку; тут їхня дитина може отримати певні послуги безоплатно, що дуже важливо. В Луцьку є альтернативні центри, де можна отримати такі ж послуги на платній основі, але, зрозуміло, не всі батьки мають відповідні фінансові можливості», – розповіла Ольга Максим’як.
Наразі реабілітаційний центр надає послуги дітям з інвалідністю протягом чотирьох годин на добу. Для порівняння: подібний центр у Миколаєві працює по чотири години у дві зміни. Одночасно там можуть перебувати 190 дітей. Потужність реабілітаційного центру в Луцьку, своєю чергою, розрахована на 100 дітей.

«Маємо також інформацію, що можуть виникнути проблеми з фінансуванням на харчування, оскільки на ці потреби виділено тільки 30 тисяч гривень на місяць (за потреби у 150 тисяч гривень, – ВН). Окрім того, знаємо, що протягом останнього року звільнилися три прекрасні фахівці, які не зуміли налагодити комунікацію з керівництвом… Також сильно батьків обурює те, що, наприклад, коли центр зупиняється чи виникають проблеми з харчуванням, їх попереджають тільки увечері напередодні дня, коли вони планували вести дитину в заклад», – сказала Ольга Максим’як.

Вона наголосила, що в цілому про роботу Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» у Луцьку мало знають. Батьки, які звертаються в приватні корекційні центри міста, часто взагалі нічого не знають про «Пролісок».

«Я не знаю, чому так відбувається. Ми сьогодні маємо дуже багато технологій, за допомогою яких можна поширювати інформацію про послуги центру. Якби про центр знали, було багато заяв від батьків про влаштування їхніх дітей у цей центр, виникали би питання, можливо, про розширення площі, збільшення фінансування, перехід на дві зміни…»

Депутатка додала, що потреба в послугах, які надає центр «Пролісок», є напрочуд великою, адже кількість дітей з інвалідністю не зменшується, а показники народжуваності діток із різними нозологіями невтішні.

Читати ще: Тут ставлять дітей на ноги: вихованці санаторію біля Луцька довели, що інвалідність – це не вирок

Мама шестирічної Софійки, яка відвідує центр реабілітації в Луцьку з півторарічного віку, Мар’яна Гузюк поділилася, що наразі батьків хвилює питання харчування в «Проліску», а також скорочення годин перебування дітей у центрі.

«Раніше дитину можна було залишити в центрі на шість годин. За ці шість годин ти встигав хоч щось зробити, знайти підробіток… Зараз нічого не встигаєш, немає харчування, Локомат (роботизований комплекс для локомоторної терапії з розширеним зворотним зв’язком, – ВН) не працює», – поскаржилася вона.

Діана Йоц, мама трирічного Ярослава, який відвідує центр «Пролісок» понад рік, звернула увагу на плинність кадрів у закладі.

«Маленька дитина, до того ж, дитина з особливими потребами, довго звикає до конкретного спеціаліста, і щоб робота була ефективною, дитина має звикнути до спеціаліста, тоді вже є віддача в плані навчання. Цього не було. Це стресово для дитини. Діти й так особливі, для них стресово навіть якщо щось стукне-грюкне, а якщо змінюються люди, то вони їх лякаються, бояться. Тут були дуже хороші спеціалісти... Дочекатися черги до спеціаліста – це теж проблема. Я вважаю, що моя дитина мала б відвідувати психоло-педагогічні, корекційні заняття кілька разів на тиждень або навіть щодня. Так, заняття проходять у групі, але ще є такі спеціалісти, як дефектолог, психолог, логопед, із якими таким діткам необхідно працювати щодня протягом тривалого періоду. Ми такої можливості позбавлені. Через це батьки змушені шукати спеціалістів у приватних центрах. Часто за цими послугами батьки їдуть в інші міста», – розказала вона.

Читати ще: Тут з дітьми творять дива: луцькому центру «Розмовляйко» – п’ять років

На її думку, центру «Пролісок» потрібно навести лад із наявним обладнанням, забезпечити достатню кількість необхідних спеціалістів і збільшити число годин перебування дітей на реабілітації.
«Багато батьків, які працювали до народження дитини, були змушені кинути основну роботу, аби займатися тільки дитиною. Це зрозуміла ситуація. Але є батьки, які й далі працюють, які думають, куди прилаштувати дитину, поки вони на роботі. Чотири години перебування в центрі замало, адже робочий день, зазвичай, становить вісім-дев’ять годин. Батьки дуже розраховують на цей центр, аби мати змогу працювати. Утримання дитини з особливими потребами не є дешевим. Ідеться про певне харчування, певні умови, заняття. Я підрахувала, на заняття, які відвідує моя дитина, ми витрачаємо близько восьми тисяч на місяць. А скільки родин живуть на одну зарплату чи виховують кілька дітей?.. Ідеться не про безвихідь, а про ситуацію, яку треба виправити», – зауважила Діана Йоц.

Виконувачка обов’язків директора центру «Пролісок» Людмила Казмірук нині перебуває на лікарняному, однак, за її словами, свої повноваження вона ні на кого не перекладає. Як пояснила, стаціонарна група тимчасово припинила надання реабілітаційних послуг у зв’язку з призупиненням харчування.

«Фінансування нам надійшло тільки минулого тижня. Ми вже оголосили спрощену закупівлю продуктів, необхідних для проведення харчування в стаціонарних і амбулаторних групах… На харчування на місяць нам потрібно 150 тисяч гривень. На сьогодні нам виділено тільки 30 тисяч. Ми просимо додаткові кошти, будемо добиватися, аби нам виділили кошти. Така ситуація склалася не тільки в нас: потребуємо стільки – виділяється менше, навіть на комунальні послуги», – сказала вона.

Людмила Казмірук спрогнозувала, що стаціонарна група може запрацювати наприкінці лютого – на початку березня.

Урешті депутатки разом із батьками дітей з інвалідністю вирішили направити нове звернення до Міністерства соціальної політики, підключивши до цього народних депутатів із Волинської області. Вони окреслять основні проблеми закладу та учергове висловлять прохання оголосити конкурс на заміщення посади директора центру «Пролісок».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus