USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Завдяки новому ангіографу від інфаркту врятували 20-річного лучанина

25 Квітня 2019 12:58
Надсучасний ангіограф відсьогодні запрацював у Луцькій міській клінічній лікарні. Нове обладнання закупили за кошти субпроекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я.

Так, ще одна ангіографічна рентген-система, виробництва Toshiba (Canon) уже працює у відремонтованому рентгенохірургічному блоці Луцької міської клінічної лікарні. Техніку, вартістю 600 тисяч доларів США? придбали минулоріч за кошти субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із захворюванням системи кровообігу у Волинські області.
Основною функцією, що виконують ангіографічні установки у світі є надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда. Аби врятувати життя пацієнта із інфарктом, необхідно протягом 30-60 хвилин від часу доставки пацієнта відкрити уражену судину.

Нагадаємо, у жовтні 2013 року у Луцькій міській клінічній лікарні встановили перший ангіографічний комплекс та прибудували приміщення, у якому, власне, й працює рентгенохірургічний блок.

Всього за часи ангіографічної установки, встановленої у 2013 році, луцькі медики провели понад 4 тисячі інтервенційних втручань, із них 65% - лучанам. Понад 90% - це втручання на судинах серця (коронарних артеріях). Окрім цього, в рентгенохірургічному блоці проводять процедури на судинах головного мозку, кінцівок, нирок. Зі слів працівників ангіографічного центру, кількість стентувань зростає щороку. Лише у 2018-му році у лікарні провели понад 1052 коронарних втручання, з них – 398 стентувань. При цьому 81 % всіх втручань проводили пацієнтам з гострою коронарною патологією (інфаркт міокарда та нестабільна стенокардія). Це принципово важливо, оскільки відкриття закритої коронарної артерії та стентування в перші години інфаркту дозволяє врятувати життя пацієнту та зменшити ймовірність інвалідизації в майбутньому.

З 2018-го року в рентгенохірургічному блоці ЛМКЛ розпочали стентувати судини нижніх кінцівок та церебральних артерій. Триває підготовка до започаткування імплантації штучних водіїв ритму.
Варто зауважити, що для того, аби встановити обладнання у медзакладі провели ремонт із врахуванням вимог виробника ангіографа. Опісля сертифіковані представники Canon провели монтажні роботи, що тривали протягом кількох тижнів, а також навчання персоналу.

Власне, щороку у міській лікарні Луцька понад 22 тисячі хворих лікуються в стаціонарі, і ще приблизно 20 тисяч отримують невідкладну медичну допомогу амбулаторно. Особливістю лікарні є наявність чотирьох обласних центрів з надання невідкладної медичної допомоги та трьох реанімаційних відділень. Таке поєднання є унікальним серед медичних закладів України.

На базі відділень кардіології, неврології та реабілітації працює Волинський обласний центр кардіоваскулярної патології, який надає спеціалізовану невідкладну допомогу при інфаркті міокарда та гострому порушенні мозкового кровообігу, проводить лікування та реабілітацію пацієнтів з патологією серцево-судинної системи.

Так, завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський ознайомив представників ЗМІ із діяльністю рентгенохірургічного блоку:

«Цей блок розпочав роботу у 2013-му році. За цей не надто великий проміжок часу вдалося досягти принципових зрушень у лікуванні інфаркту міокарда, діагностиці серцево-судинних захворювань. У цьому блоці виконують 70% всіх стентувань які проводять в області загалом. Зокрема, пацієнтам з інфарктом медичну допомогу надаємо у цілодобовому режимі. Саме тому поява нового обладнання є важливим моментом тому що бували випадки, коли пацієнт поступав до нас з інфарктом міокарда, і за ним одразу ж другий. А, як відомо, у таких випадках відлік часу йде на хвилини. Буває й таке, що за день ми проводимо 5-6 термінових стентувань. Тому додаткове обладнання, надане світовим банком, дасть нам змогу з мінімальною затримкою виконувати втручання при інфарктах міокрада. Не менш важливим є те, що ми почали проводити інвазивні втручання при інсультах. Саме тому луцька лікарня – на порозі нового етапу розвитку лікування найгостріших ситуацій», - запевняє медик.


З його слів, першочергово, новий апарат дозволяє вчасно діагностувати серцево-судинні захворювання. Яким чином це відбувається?

«Вводять катетер в судину серця, через який вводять контраст. Таким чином проводять діагностику захворювання разом з одночасним лікуванням. Це роблять без загального наркозу, але таку операцію повинні проводити досвідчені медики на хорошому обладнанні. На щастя, і фахівці, й апаратура у нас є. Якщо при інфаркті судина закрита, її відкривають та ставлять стент. Якщо ж судина закрита при інсульті, вводять спеціальне обладнання, забирають тромб і при необхідності також ставлять стент. За статистикою по якості та кількісті втручань, луцькі медики виходять на середньоєвропейський рівень. Ми часто «посипаємо голову попелом», але в багатьох речах ми виглядаємо досить непогано», - каже Андрій Ягенський.

Про роботу рентгенохірургічного блоку Луцької міської клінічної лікарні розповіла й кандидат медичних наук, лікар-кардіолог Ірина Січкарук. З її слів, ангіограф призначений для того, щоб обстежувати стан судин всіх систем та органів, але 90% процедур, які проводять пацієнтам луцькі медики – це втручання на серце: коронографія, стентування та ангіопластика коронарних артерій:

«Більшість пацієнтів потрапляють до нас у гострих станах, таких як інфаркт міокарда, інсульт тощо, смертність від яких, на жаль, й досі в Україні є дуже високою. Після того, як у нас п’ять років тому з’явився перший ангіограф, летальність при інфаркті міокарда в стаціонарі зменшилась з 20% до 5%. Відповідно, результатами роботи ми задоволені. Намагаємось освоювати інші патології. Травматизму від цих операцій практично не має, ускладнення трапляються досить рідко, зазвичай це синці, гематоми в місці формування доступу до артерії тощо. Сама процедура шкоди здоров’ю, як такої, не несе, проте велика шкода – від тих станів, у яких до нас надходять пацієнти. Тому боятися процедур не варто. Вони рятують життя», - наголосила медик.
Разом із тим вона розповіла, що минулого тижня лікарі рентгенохірургічного блоку міської лікарні діагностували інфаркт в двадцятирічного лучанина.

«У двадцятирічного пацієнта інфаркт трапився після серйозного стресу. Це наймолодший пацієнт цього року. Минулого року ми рятували життя від інфаркту 15-річному хлопцю, якому стало зле після підйому на Говерлу», - резюмувала медик.

Насамкінець, вартує додати, що наявність двох ангіографів – це стандарт для ангіографічних блоків в усьому світі. Тому встановлення другої ангіографічної установки було обов’язковим для забезпечення безперервності допомоги пацієнтам з гострою коронарною патологією.
Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Пацієнт Показати IP 25 Квітня 2019 14:57
Дякую. Що Ви є.. хороша команда.
Житлобуд-2 Показати IP 25 Квітня 2019 15:53
Все гарно,все красиво,але жодного слова про будівельників ніхто так і не сказав!...
ВН до Житлобуд-2 Показати IP 25 Квітня 2019 17:30
Ми готові виправити це! Залиште, будь ласка, контакти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus