USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Звинувачення у продажу бронежилетів – повна нісенітниця... Ми втрачаємо закордонних партнерів», – директор фонду «Добра справа»

22 Липня 2022 15:17
19 липня оперативники управління стратегічних розслідувань заявили про те, що буцімто викрили керівницю одного з відділів благодійного фонду під час реалізації товару на майже 600 тисяч гривень. За цю суму вона намагалася продати 54 бронежилети, 25 комплектів бронеплит і 50 пар військових берців і розгрузки.

Під час низки обшуків на території, яку використовує благодійний фонд, а також за місцем зберігання гуманітарної допомоги вилучено 116 бронежилетів, 4800 бронепластин, 2278 розвантажувальних органайзерів та 153 пари військового взуття.

Справу пов’язують із діяльністю в Луцьку благодійного фонду «Добра справа». Однак представники фонду заявляють: звинувачення – повна нісенітниця.

Під час пресконференції в приміщенні благодійного фонду «Добра справа» його директор Юрій Слива зазначив, що у фонді на 100% впевнені, що розслідування в рамках відкритого кримінального провадження скоро закінчиться і причетність фонду до продажу гуманітарної допомоги буде спростовано.

«Ми були тут майже до другої ночі, коли закінчилися всі процесуальні норми, підписали протоколи і роз’їхалися по домівках. Прокурор попередив нас про відповідальність, але наступного дня ця інформація з’явилася в ЗМІ, – сказав він. – Хочу вірити, що розслідування буде неупереджене, чесне й об’єктивне. На сьогодні немає доведених фактів, що фонд «Добра справа» продає гуманітарну допомогу. Це можна довести тільки в суді».

Благодійний фонд «Добра справа» зареєстрований 2017 року, але активну діяльність став провадити безпосередньо від початку повномасштабного вторгнення. Юрій Слива прийшов працювати у фонд 22 березня, а 21 квітня його вже було призначено директором.

З його слів, з 27 квітня фонд веде електронний облік того, що відбувається на його складах (на всі вантажі оформляє акти приймання-передачі та має фото-, відеозвіти від волонтерів, які доставляють вантажі в місця призначення).

Директор фонду «Добра справа» наголосив: фонд не має фінансових донорів, він співпрацює із закордонними партнерами, має підписані меморандуми про співпрацю з низкою організацій і скоріше функціонує як хаб, де зберігається, сортується гуманітарна допомога і звідки вона відправляється на гарячі напрямки.
Зліва направо: Ольга Косован, Олександр Піддубний і Юрій Слива

З його слів, після 19 липня представники фонду хотіли зупинити діяльність, допоки ситуація не врегулюється. Окрім того, через заплямовану репутацію з фондом призупиняють співпрацю партнерські організації.

«Звинувачення щодо продажу бронежилетів – повна нісенітниця. Ми благодійна організація, яка не може вести підприємницьку діяльність, щоб заробляти кошти. Ми цим не займаємося. Я не знаю, що є в наших правоохоронців, що вони можуть нам пред’явити. На сьогодні є тільки підозра. Це не доведений факт», – акцентував директор благодійного фонду «Добра справа» Юрій Слива.

Він додав: попри те, що обшуки проходили в тому числі на складських приміщеннях фонду, на фото, опублікованих правоохоронними органами, зображено склади інших суб’єктів господарювання, де також велися слідчі дії.
Склади фонду, які після пресконференції продемонстрували журналістам

Також директор фонду наголосив, що знайдені під час обшуків кошти правоохоронці вилучили не в стінах фонду. Мовляв, підтвердження цього є на багатьох відео.
Фото, зроблені під час обшуків правоохоронцями

Насамкінець Юрій Слива звернув увагу: не знає, з чим пов’язувати увагу правоохоронців.

«Ми не розуміємо, що відбувається. Я хочу вірити, що триває тенденційна робота правоохоронних органів і вони виявляють шахрайські дії. Хотілося би об’єктивності… Ми ні від кого не ховаємося. Я вірю в те, що ця історія швидко закінчиться і ми далі продовжимо рухатися в нашому напрямку», – зауважив він.

Відзначимо, згідно з даними слідства члени благодійного фонду налагодили постачання з країн ЄС гуманітарної допомоги для військових потреб, але замість того, аби відправити допомогу на фронт, продавали її. У ході обшуків правоохоронці вилучили 4800 бронеплит, 2300 плитоносок, 150 пар військового взуття, рулони тканини, документи, які, на думку слідства, підтверджують факт отримання майна як гуманітарної допомоги, «чорнові» записи. Загальна сума вилученого військового спорядження та амуніції становить понад 28 мільйонів гривень.

Натомість волонтер фонду, адвокат Олександр Піддубний розповів, що з ініціативи волонтерки Ольги Косован було відшукано відповідні суб’єкти господарювання, які були готові вкласти гроші в налагодження процесу серійного виробництва бронежилетів на території Луцька.

«Спільними зусиллями було відшукано відповідну сировину за кордоном, підібрано матеріали, сертифіковано продукцію і запущено таке виробництво. Завдяки зусиллям Ольги представники виробників бронежилетів увійшли у формі участі як волонтери до фонду. У подальшому виробниками фонду було передано частину готових бронежилетів. На сьогодні було виготовлено майже 2000 сертифікованих бронежилетів, які відповідають вимогам четвертого класу», – прокоментував Олександр Піддубний.

Він звернув увагу: обшуки було проведено не тільки на складах благодійного фонду, а й на складах виробників бронежилетів, вилучено продукцію, сировину. Тому нині виробництво зупинилося.

Ольга Косован розповіла, що від перших днів війни волонтерить, а її тато пішов добровольцем у ЗСУ. Саме від нього вона дізналася про гостру потребу засобів індивідуального захисту на передовій.

Оскільки виникла низка проблем, пов’язаних із ввезенням бронежилетів на територію України (у країнах ЄС потрібен спеціальний дозвіл на вивезення бронежилетів вище третього класу), волонтери фонду почали шукали суб’єктів господарювання, які могли би налаштувати процес виготовлення вітчизняних бронежилетів у Луцьку.

«Балістичну сталь на територію України виявилося завезти вкрай складно. Машина з металом на митниці простояла три тижні. Метал офіційно закупив виробник, товариство. Є всі підтверджувальні документи. Ми їх надали слідству.

Дуже багато часу зайняли технологічні процеси. Усе було налаштовано з нуля. Ми провели сертифікацію виробу. Аби досягти цього результату, були залучені підприємства, які вкладали власні кошти. Було вкладено кілька мільйонів. Це було зроблено не з метою прибутків, а щоб отримати якісний продукт, до того ж дешевший у кілька разів за міжнародні аналоги», – інформувала Ольга Косован.

Додала, що нині ведуться роботи щодо виготовлення кевларових касок.
Виготовлені бронежилети

«У нас було вилучено продукцію з кількох складів. Було виробництво, плити – в процесі обробки. Працювали три цехи офіційно, з усіма документами, – сказала Ольга Косован. – Частина бронежилетів продавалася, але не від благодійного фонду. Фонд жодного зв’язку з цими бронежилетами не має. Ці бронежилети не були гуманітарною допомогою. Вони були виготовлені товариством, про що були надані рахунки на оплату (ми не маємо права розголошувати назву товариства). Так, кошти були вилучені, але був рахунок, у якому було зазначено назву товариства, і правоохоронні органи це бачили. Є товариство, виробник, який орендує приміщення».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Запитання Показати IP 22 Липня 2022 15:40
А от в мене тепер виникає запитання. Чому стільки майна зберігається на складах фонду і бійці та іх родини, друзі, знайомі купують все за власні кошти ? Диму без вогню не буває. Враховуючи нашу правоохоронну систему, може так статись що «порішають» та ця справа і дійсно не дійде до суду. Але ж всі хто цим займався розуміють в чому справа.
додік до Запитання Показати IP 22 Липня 2022 17:21
Що конкретно входить у ваше "ВСЕ купують"?
До запитаня до Запитання Показати IP 22 Липня 2022 22:54
Навчіться читати, як написала вам вчителька! По перше- це все на стадії виробницства, готових виробів не так і багато. По друге - виробницство передбачає продаж виробів, хоча б по собівартості і вкладання коштів в подальшу роботу, а не виготовлення разової разової продукції.
Анонім до Запитання Показати IP 22 Липня 2022 23:38
Враховуючи нашу «правоохорону» систему , потрібно шукати кому вигідно чи заздрісно. Можливо не правий, але щось не дуже вірю нашим правоохоронцям, особливо після цілого ряду зрад... ЗСУ - красава!!!
123 Показати IP 22 Липня 2022 16:25
Суд розбереться
Вчителька Показати IP 22 Липня 2022 16:26
Вас в школі читати вчили?
Запитання до додік Показати IP 22 Липня 2022 18:14
А то Ви не знаєте ? Якщо ні, то запитайте в тих хто воює та їхніх родичів. Дискусія закінчена.
Іван до Запитання до додік Показати IP 22 Липня 2022 19:06
Чувак читай уважно!! На складах фонду броніків не було!!!
олег Показати IP 22 Липня 2022 19:04
В Україні від словосполучення - блогодійний фонд сильно смердить гниллю, наживою його керівництва та хочеться блювати. Вибачте, дійсні благодійники, але дуже багато ділків без совісті та моралі прикриваються цією вивіскою. Тиждень чи два назад вже писали про якийсь такий самий фонд.
Микола Показати IP 22 Липня 2022 21:30
А вам не смердить від служби , яка зупинили діяльність волонтерів та активних по усій Україні, які працювали на перемогу . Якщо проаналізувати усі статті на новинних сайтах - то це один із елементів гібридної війни - так у Миколаєві і інших містах напряму б'ють ракетами по гуманітарних складах ,а у нас діють через служби. Скоро візьмуться і за ті фірми , що ремонтують авто для ЗСУ - є вже перші дзвіночки
Анонім Показати IP 22 Липня 2022 23:03
Цікава позиція влади та правоохоронних органі! Якщо дійсно в нас в місті є такий логічно завершений, сертифікований, виробничий процес, напрацьовані всі контакти, то чому його не підтримувати на всіх рівнях і далі розвивати ( в воюючій країні!!!). Наголошую ще раз, якщо це дійсно так, то тим людям руки потрібно цілувати за їхню роботу..
Петро до Анонім Показати IP 23 Липня 2022 07:23
"Підтримувати і далі розвивати" місцева влада може тільки за певний відсоток, а тут очевидно не забажали ділитись, не було чим. Кожен здогадується "звідки ноги ростуть"
Реаліст Показати IP 23 Липня 2022 01:33
Ця пресконференція нагадує:слова вусатого контрацептива до іншого плюшавого контрацептива...Я вам зараз покажу звідки мав завдаватися превентивний удар)))Люди коли Ви наїстеся грішми???Чому стільки товару який конче потрібен для ЗСУ лежить на складах?????Дайте розслідувати справу героям ЗСУ....або Героям АЗОВУ....ПОВІРТЕ СЛОВО ВИРОБНИЦТВО ВИЛЕТИТЬ З КОНТЕКСТУ СПРАВИ....Закон бумеранга ніхто в житті не відміняв....
Анонім до Реаліст Показати IP 23 Липня 2022 10:01
Так розумію, ви особисто багато бронежилетів виготовили, перевірили їхню відповідність, сертифікували і передали нашим військовим???
Інженер- виробник Показати IP 23 Липня 2022 02:43
Скажу від себе декілька слів. Дана сертифікована бронеплита - унікальна розробка лучан, більше такої я, поки що, в Україні не бачив! Отриманий безцінний досвіт ( маю на увазі у виробницстві , а не спілкуванні з правоохоронцями). По ідеї, наша влада мала би підтримати це на всіх щаблях (навіть елементарно, піаритись на цьому, що це є в Луцьку!). На жаль, підтримку і сприйняття отримали тільки від наших військових, які завжди були раді бачити нас в себе на полігонах під час проходження чергового тесту.... ЗСУ подяка ВАМ!
Радувець Ларіса до Інженер- виробник Показати IP 23 Липня 2022 23:59
Безграмотний інженер, а тут просто технічне ноу-хау?
Інженер - виробник Показати IP 23 Липня 2022 02:56
Готовий також на прес-конференцію трохи пізніше.. з сертифікатами. Третя година ночі, а спати чомусь не можу, дуже шкода потраченого часу.. і прикро від такої оцінки людей
123 до Інженер - виробник Показати IP 23 Липня 2022 11:24
Цікаво буде послухати. Напишіть час вашої пресконференції
Петро Показати IP 23 Липня 2022 08:35
Було в Луцьку виробництво броніків - нема в Луцьку виробництва броніків
Андрій до Петро Показати IP 23 Липня 2022 11:14
після останніх скандалів була достака гуманітарки нема доставки гуманітарки ... ну хтось віддчув що війна десь далеко, що можна працювати по старому прокурорсько/ментовському принципу....
Правда Показати IP 24 Липня 2022 16:41
Знаю тошо Сливу, жук ше той, і Кірха його прикриває, так як і його батька
Слава Україні до Правда Показати IP 24 Липня 2022 21:31
Знаю з дитинства,Юра-людина,яка не обманює.Хай обмови будуть на совісті тих,хто це робить....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus