USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У 13 областях України не вистачає коштів на зарплату освітянам

5 Грудня 2018 16:33
Кредиторська заборгованість з виплат заробітної плати педагогічним працівникам загальноосвітніх закладів України станом на 1 січня 2019 року очікується у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Київській, Львівській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях та у м.Києві. Аби забезпечити ці витрати не вистачає 1 мільярд 28 тис. грн.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України у відповіді на звернення народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич, інформують у прес-службі нардепа.

Згідно із відповіддю МОН, у Києві заборгованість очікується 472 млн 211 тис. грн (46 % від усієї суми), у містах обласного значення – 355 млн 750 тис. грн (35 % від суми боргу), у районах – 103 млн 960 тис. грн, у об’єднаних територіальних громадах – 9 млн 619 тис. грн (9 %).

Міністерство зазначає, що з метою недопущення виникнення кредиторської заборгованості органи місцевої влади вживають відповідні заходи, серед яких – закриття або реорганізація малокомплектних шкіл, скорочення ставок педагогічних працівників, скорочення надбавок та доплат, які виплачуються у граничному розмірі, припинення (скорочення) стимулюючих надбавок та грошової винагороди.

За офіційними даними, середня заробітна плата українського вчителя – 7400 грн. Проте молоді педагоги отримують майже удвічі менше – 4500 грн. У 2019 році заробітні плати педагогам підвищувати не планують. Головна причина – відсутність коштів у бюджеті.

Нагадаємо, ще у грудні минулого року освітній комітет підтримав три законодавчі ініціативи УКРОПу, які стосуються оплати праці молодих педагогів та фінансування підготовки фахівців. Тоді укропівці також звертали увагу на суперечності щодо розміру зарплати педагогам, які помітили в Законі «Про освіту». Вони наполягали на тому, аби розмір зарплати педагогів і в тілі закону, і в Прикінцевих положеннях визначався однаково. Даний законопроект був схвалений освітнім Комітетом ще наприкінці 2017 року, у жовтні цього року – Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

«В Україні стартувала освітня реформа, впроваджується Нова українська школа. Освіта повинна бути у пріоритеті, а зарплата молодих педагогів залишилася на низькому рівні», – зауважує Ірина Констанкевич.

Нардеп пояснила, що стаття № 61 Закону «Про освіту» передбачає нарахування посадового окладу педагогічним працівникам найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних зарплат, а це понад одинадцять тисяч гривень. Втім, у розділі 12 Перехідних положень законодавці прописали зовсім іншу норму. Згідно з нею, до 2023 року молодим педагогам нараховуватимуть платню, що дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам, а це трохи більше семи тисяч гривень.

Читати ще: «Припиніть імітувати підтримку науки»: відомий фізик про фонд Порошенка

«Базовим є закон «Про освіту», і він не виконується. При мінімально гарантованих 7% від ВВП, згідно із законом «Про освіту», на фінансування галузі освіти у державному бюджеті на 2019 рік передбачити лише 6, 13%. При ухваленні державного бюджету у другому читанні освітню субвенцію місцевим бюджетам зменшили на 1 млрд 356 млн грн. Натомість на, так званий, новостворений і нікому не підконтрольний фонд Президента у бюджеті передбачили 1 млрд грн», – зазначила Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Навуходоносор Показати IP 5 Грудня 2018 18:22
Там, где забывают про образование, неизбежно воцарится невежество и мракобесие. Страна, в которой полуграмотный чиновник получает зарплату в несколько раз больше, чем зарплата учителя, не имеет будущего. Страна, в которой дети стремятся стать прокурорами, налоговиками или таможенниками, а не инженерами, химиками, биологами, генетиками - страна пропащая. Неужели это так трудно понять нашим ордынцам во власти, которые почему-то сами присвоили себе право называться "политической элитой"? Авторитетных, честных харизматов в Украине, которые ценят образование, не видно не только в первом, но даже в пятом эшелоне политиков. Именно поэтому в недалеком будущем мы можем оказаться не только на задворках Европы, но и мира. И еще. Я подсчитал, что моя дочь из 365 дней в году почти полгода имеет всяческие выходные в школе - каникулы (осенние, зимние, весенние, летние, пасхальные, рождественские, в связи с эпидемией гриппа и т.п., на подготовку к торжествам и прочая лабуда). Когда учится? В Министерстве образования Украины сидят, видимо, одни лентяи. Для сравнения: В Германии из 365 дней в году дети учатся 335 дней. В Японии, Южной Корее каникул как таковых школьники и вовсе практически не имеют! И последнее. Нигде в развитых странах мира ученики не посещают школу со смартфонами. В калифорнийских школах Силиконовой Долины США, где все это изобрели, детей до 14-летнего возраста и близко не подпускают к смартфонам, они их не видят. Там в школе учат лепить из пластилина, стругать, забивать молотком гвозди, паять, лудить, вышивать, то-есть работать руками! А мы и не заметили, как быстро у нас выросло поколение неуков и лентяев - всмотритесь осенью на учеников, которые изредка под командой учителей гребут опавшие листья на улице. Никто не умеет держать грабли в руках! Деградация рабочих навыков полная! Камо грядеши, земляки!?
УКРОП Показати IP 5 Грудня 2018 19:05
Навуходоносору РЕСПЕКТ. 100%
Ххх Показати IP 5 Грудня 2018 20:11
Повністю згоден.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus