USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як лучанам уберегтися від квартирних аферистів*

17 Березня 2020 08:00
Купівля квартири – відповідальний крок. Особливо коли йдеться про придбання житла, де плануєте жити самі, або купуєте його для рідних. Адже хочеться мати якнайкраще помешкання, де комфортно жити, тим більше вибрати є з чого.

Саме тому до купівлі квартири варто підходити виважено. Тож вмикаймо критичне мислення і обираймо житло обдумано.

15 березня відзначали Всесвітній день захисту прав споживачів. Це черговий привід нагадати правила відповідальної купівлі квартири, аби допомогти лучанам найбільш вдало інвестувати кошти.

Перше: перевіряємо ретельно усі доступні документи. Адже найпоширеніші афери відбуваються саме з паперами. У ЗМІ дуже часто можна прочитати про сучасні еліта-центри, які залишили ні з чим своїх вкладників: заморожене будівництво, не введені в експлуатацію будинки, самовільні забудови, які необхідно зносити, – це, на жаль, наша українська реальність.

У Луцьку теж відомі випадки з довгобудами та обманутими вкладниками, коли лучани отримали ключі від квартири, а будинок не підключений до газопостачання, комунікацій, ліфти не введені в експлуатацію. Були в місті свого часу і ситуації, коли забудовник, зібравши внески з клієнтів просто втік, не завершивши робіт.

Саме тому надзвичайно важливою є репутація забудовника і наявність усіх необхідних дозвільних документів. Ось низка сервісів, які в цьому зможуть допомогти:

Публічна кадастрова карта покаже чи відповідає цільовому призначенню ділянка, на якій ведеться будівництво.

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно допоможе з’ясувати чи на ділянку не накладений арешт або заборона.

Видані у Луцьку містобудівні умови можна перевірити на порталі відкритих даних.

Генеральний план міста Луцька за посиланням.

Дозвіл на будівництво, декларацію, терміни їх дії та чинність можна легко дізнатися на сайті https://dabi.gov.ua, або ж подати запит на отримання інформації щодо дозвільних документів.

Детальніше про те, як перевіряти документи, можна прочитати за посиланням.

Друге: не полінуйтеся і з’ясуйте, з яких матеріалів зведений будинок. Для прикладу, найекологічніший матеріал – червона керамічна цегла. Проте, вона відносно недешева. Тож, щоб здешевити, забудовники часто використовують менш вартісні матеріали, що може призвести до проблем у майбутньому: матеріали можуть надто вбирати вологу, у результаті в приміщеннях буде сирість, перепади температур можуть призвести з часом до тріщин на стінах.

Наступне. Пригадуєте вислів «диявол ховається в деталях»? У виборі житла його особливо варто пам’ятати. Ті, хто нещодавно робив ремонт у квартирі, знають, що дрібниці часом коштують більше, аніж меблі чи шпалери. Тому треба звертати увагу на комплектацію квартир: чи якісна сантехніка, електрика, штукатурка і подібне. Адже ви за них заплатили і навряд чи комусь хочеться платити за це двічі, якщо виявиться, що забудовник зекономив, установивши неякісну сантехніку, не розвів електрику, поставив дешеві вимикачі, змонтував ненадійні вхідні двері. До слова, навіть планування квартир – теж важлива деталь, якою не варто нехтувати. Адже розставити меблі легше у класичних квадратних кімнатах, аніж в кімнаті у формі, наприклад, трапеції.

Часто від клієнтів можемо почути фразу типу «мені не важливо, який у квартирі встановлений котел». Це абсолютно неправильний підхід. Котел – один з найдорожчих видатків на комплектацію квартири. І ремонт його теж не дешевий. Тому, якщо встановили вам неякісний котел, не виключено, що за кілька років його доведеться ремонтувати або міняти. Окрім того, від якості котла безпосередньо залежить і споживання газу в квартирі. Є пристрої, які ощадливо використовують енергоресурси, що дозволяє економити газ (і відповідно буде меншою і комунальна плата), не жертвуючи комфортом. Якщо обрати якісний, ощадний котел, то у квартирі буде оптимально тепло, а платіжки не будуть захмарні.

Вікна і система утеплення не менш важливі при купівлі житла. Найбільше тепловтрат проходить саме через вікна. Тому великі панорамні віконні рами це, звісно, красиво. Але варто пам’ятати, що прогріти таку кімнату набагато складніше, аніж з класичним вікном. Те ж саме з утеплювачем: його якість і кількість напряму впливають на енергоощадність.

Водночас не варто забувати і про прибудинкову територію: чи передбачив забудовник достатню кількість паркомісць, чи є місце для прогулянок з дітьми та відпочинку на свіжому повітрі, чи буде поруч зелена зона, спортивний майданчик і подібні не менш важливі деталі.

Зважаючи на це, до вибору житла треба поставитися надзвичайно відповідально. Не варто поспішати, а краще проаналізувати наявні пропозиції і купувати квартиру обдумано.

Будівельна компанія ЛДБК вже майже 20 років працює на Волині і зводить якісне житло, перевірене часом. Сьогодні забудовник реалізовує масштабний проєкт – ЖК «Caramel Residence» на вулиці Конякіна. Розташований зовсім поруч біля міського парку, зведений з червоної керамічної цегли, утеплений за останніми технічними досягненнями, він готовий задовольнити побажання комфортного житла. Комплексна забудова передбачає не тільки зведення комфортних житлових будинків, але і облаштовану прибудинкову територію, доступну інфраструктуру.

За більш детальною інформацією щодо квартир у комплексі звертайтесь у відділ продажу:

Телефони: (066) 089 74 18, (095) 888 94 00, (068) 888 94 00

Адреса: м. Луцьк, вул. Ветеранів, 22

Сайт: https://ldbk.com.ua/

Фейсбук: www.facebook.com/ldbk.com.ua

Інстаграм: www.instagram.com/ldbk.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Інвестор Показати IP 18 Березня 2020 09:40
А як уберегтися від ризиків, пов'язаних з пандемією, карантином і світовою економічною кризою?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus