USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За 30 років в Україні зникло 10 тисяч річок

25 Серпня 2019 16:19
Україна має один з найнижчих в Європі показників забезпеченості водою. За прогнозами фахівців, вже за 20-30 років нам доведеться імпортувати питну воду. Про це повідомляє Українська кліматична мережа у мережі.

До слова, катастрофічно обміліло найглибше та найбільше прісноводне озеро України - Світязь. Екологи б’ють на сполох, а мешканці Шацького краю та відпочивальники мріють про опади.

Водним стресом називають щорічний доступ до водних ресурсів менше за 1,7 тис. куб. м на людину. У нас є лише 1 тис. куб. м внутрішніх вод на 1 жителя. Для порівняння, у Швеції та Німеччині - 2,5 тис., Франції - 3,5 тис., Великобританії - 5 тис. куб. м.

З посиленням глобального потепління проблема значно загостриться. Зими малосніжні, а дощі – здебільшого сильні, але короткі, тому підземні води погано поповнюються. Гідрогеологічна посуха - ситуація, коли вода не потрапляє в глибокі шари ґрунту і не наповнює підземні джерела.

І при цьому всьому використання води в Україні є неефективним та нераціональним. За останні 30 років щезло 10 тис. річок!

Так, сусідня Польща, де ситуація значно краща – 1,6 тис. куб. м – б’є на сполох і вживає термінових заходів. Польська гідрологічна служба зчинила тривогу в липні, попереджаючи, що рівень підземних вод у 12 з 16 польських провінцій може бути занадто низьким, щоб заповнити мілкі колодязі.

Понад 320 муніципалітетів відразу наклали обмеження на воду: заборонили наповнювати басейни, поливати сади, мити машини, а за порушення – великі штрафи. Мешканці таких малозабезпечених регіонів повстають проти промислових виробників, які використовують багато води; і навіть конфліктують один з одним – якщо сусіди поливають сади із спільного джерела.

Поляки намагаються затримати на своїй території якомога більше води. Уряд планує витратити 3,6 мільярда дол. на будівництво близько 30 водосховищ. Фермери зможуть будувати невеликі резервуари до 1000 кубометрів без спеціальних дозволів.

ООН визнає дефіцит води проблемою №1 у світі. Сьогодні 2,6 мільярда людей на землі взагалі не мають доступу до чистої природної питної води. 39 країн світу отримують більшу частину необхідної їм води з транскордонних джерел. За останні 50 років через воду було 37 серйозних міжнародних конфліктів із застосуванням сили. До 2025 року 3,2 мільярда жителів планети будуть страждати від нестачі прісної води.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 25 Серпня 2019 16:33
а ще десятки тисяч гектарів лісів і родючих земель
Психопланетарій, Лип Показати IP 25 Серпня 2019 16:36
Правильно говорять, що людство саме себе знищить, і першими за всіх у світі на знищення держави як України, будуть самі ж українці
омелько Показати IP 25 Серпня 2019 16:48
А скільки озер зникло тільки на Волині? Хтось цікавився ?
лучанка Показати IP 25 Серпня 2019 18:16
колись в о.Світязь не дозволяли навіть прати шкарпетки,а тільки набирали у відро воду і відходили за 100 м від берега(бо могли вліпити штраф),а тепер...плюють насіння,миють машини,набудували будинків з каналізаціями...і шукаємо винних у тому,що міліє наша Волинська перлина...Для кого збирають мито,що це заповідна зона???Заповідна зона на папері???
Я Показати IP 25 Серпня 2019 18:29
Людство займається самознищенням...золото, бурштин і т .д. будуть на поверхні, а вода зникне

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus