USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

16 червня: свята, події, факти. День морських черепах, стратили Івана Підкову

16 Червня 2023 00:00
16 червня в Україні і світі святкують Всесвітній день морських черепах. Цього дня проводять різноманітні заходи, мета яких привернути увагу людства до проблем, з якими стикаються мешканці моря. Дату свята обрали невипадково. Саме цього дня 1909 року народився Арчі Карр, який був видатним американським науковцем в галузі екології та присвятив все своє життя вивченню морських черепах. Завдяки його зусиллям в Коста-Рика було створено один з найбільших національних парків, де можна досліджувати морських черепах в природному середовищі їхнього існування.

Також 16 червня Міжнародний день сімейних грошових переказів. Молода, проте важлива подія була вперше проведена 2015 року під час масштабного політичного форума в Мілані. 2018 року свято було підтверджено Організацією Об'єднаних Націй та стало офіційним.

А ще 16 червня святкують День свіжих овочей. Головна його мета полягає у залучені людей до правильного харчування, наголошені на важливості споживання свіжих овочів, які містять чимало вітамінів, мінералів та корисних речовин.

16 червня Міжнародний день африканської дитини. Подію започаткувала 1991 року Організація африканської єдності. Обрали дату не випадково, адже вона є річницею демонстрації в Соуето (ПАР), коли чорношкірі школярі вийшли на вулиці, щоб відстоювати свої права на освіту рідною мовою та отримати загалом краще шкільне навчання. Влада почала стріляти в демонстрантів. Тоді загинуло близько 600 осіб, а ще приблизно 6 тисяч було заарештовано. Сталося це 1976 року.

У США святкують День свіжих овочів, День шоколадної помадки, у ПАР – День молоді, в Аргентині – День інженера, а в Ірландії – День Блума.

16 червня в церковному календарі – день пам’яті мученика Лукілліана. Він був язичницьким жрецем, який жив в III столітті. Він відрікся від своєї віри і прийняв християнство. Проповідував Лукілліан Слово Боже і навернув до Христа чимало своїх громадян. Дізналися про діяльність колишнього жреця іудеї та й донесли на нього. Начальник міста наказав схопити Лукілліана і кинути до в'язниці. Довго мучили святого разом з іншими християнами, а потім відсікли голову.

Іменини відзначають Павло, Дмитро, Лукіан, Михайло, Аліна, Юстина, Денис, Поліна, Семен, Софія та Уляна.

Народилися:

Цього дня народилися італійський письменник, автор «Декамерона» Джованні Бокаччо (дата умовна), шотландський економіст і філософ, основоположник сучасної економічної теорії Адам Сміт, французький автопромисловець, засновник концерну «Пежо» Жан Пежо, український політичний і громадський діяч, журналіст, історик Зиновій Книш, американський письменник, кіносценарист і драматург, автор «Історії кохання» Ерік Сігал, український театральний режисер і сценарист, постановник концертів та масових акцій Василь Вовкун, російський музикант, лідер групи «Ногу свело!» Максим Покровський.

Події

1578 – у Львові страчено козацького ватажка, молдавського господаря Івана Підкову.

1862 – в театрі на Бродвеї під час вистави п’єси «Мазепа» (за Байроном) актриса Ада Менкен з’явилася напівголою, що призвело до нечуваного скандалу і мало не до закриття театру.

1893 – фармацевт Калеб Бредхем з Нью-Берна (штат Північна Кароліна) створив суміш з газованої води, цукру, ванілі, рідкісних олій і горіхів коли. Незабаром вона стала продаватися в аптеках як напій, що веселить, зміцнює і сприяє травленню. Через п’ять років після винаходу Бредхем придумав для неї назву – «Пепсі-Кола», а 16 червня 1903 року зареєстрував його як торговельну марку.

1934 – у Харкові відкрився перший з’їзд письменників України. Створено Спілку письменників України (СПУ).

1972 – в Нью-Йорку відкрився Музей джазу.

1998 – вперше в прямому ефірі по інтернету було показано пологи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus