USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

17 липня: свята, події, факти. День дарування подарунків та перший опис повного сонячного затемнення

17 Липня 2022 00:00
17 липня світ відзначає День дарування подарунків, Всесвітній день емодзі та День міжнародного правосуддя.

Сьогодні в Україні відзнають День етнографа, у США – День лотереї, День персикового морозива, у Південній Кореї – День Конституції, у Фінляндії – День демократії, в Лесото – День короля, у Туреччині – Національний фестиваль «Кадирга», у Швейцарії – музичний фестиваль у Вербье, у Словаччині – День проголошення незалежності, у Бельгії – Гентський фестиваль, в Іраці – День Республіки, в Пуерто-Ріко – День Рів’єри.

Іменини за православним календарем святкують Андрій, Марфа, Ольга, Дмитро, Феодот, Марія, Богдан, Олексій, Тетяна, Анастасія, Михайло, Микола та Олександр.

Цього дня народилися німецький філософ, який запровадив в обіг термін «естетика», Александер Баумгартен, французький живописець, основоположник натуралістичного історичного живопису Поль (Іпполіт) Деларош, українська письменниця, драматург Олена Пчілка, архітектор Юліан Захаревич, український військовий діяч Василь Тютюнник, канадський кіноактор Дональд Сазерленд («МЕШ», «Казанова Фелліні», «JFK: Постріли в Далласі»), німецька політична діячка, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, український політик, нардеп кількох скликань, один з авторів Конституції України Михайло Сирота, польський кіноактор Збігнев Замаховський (Володиєвський у фільмі «Вогнем і мечем»), український політик Сергій Льовочкін, хорватський футболіст Іван Стринич.

Події

709 до н. е. — перший опис повного сонячного затемнення, зроблений китайцем Чу Фу.

1048 — німецький король Генріх III вигнав із Риму папу Бенедикта IX і замінив його Дамасієм II.

1429 — у відбитому в англійців Реймсі коронувався на французький престол Карл VII (стяг над його головою під час церемонії тримала Жанна д'Арк).

1453 ‒ французи розбили англійців в битві при Кастільоні, в останній битві Сторічної війни (1337–1453). Після цієї битви французькі війська заволоділи містом Бордо.

1505 — після потрясіння під час жахливої грози, коли Мартін Лютер був на волосинку від смерті, він змінює свої плани стати юристом і стає ченцем августинського монастиря в Ерфурті.

1570 — у Вільно заснована єзуїтська колегія, яка згодом була перетворена в університет.

1754 — у Нью-Йорку відкрився Королівський коледж. В цьому вищому навчальному закладі було десять студентів і один професор. У 1784 змінив свою назву на Колумбійський, а у 1896 став університетом. Сьогодні це один із найбільших і найпрестижніших вузів США.

1775 — у США відкрили перший у світі військовий госпіталь.

1785 — словацький авантюрист Моріц Беньовський, проголосивши себе імператором Мадагаскару, оголосив війну Королівству Франція.

1791 – масовий розстріл прихильників революції на Марсовому полі в Парижі.

1793 — у Парижі страчена Шарлотта Корде вбивця лідера Французької революції Марата.

1841 — вийшов перший номер британського гумористичного журналу «Панч».

1854 — в Австрійській імперії запущена в експлуатацію перша у світі гірська залізниця.

1868 — японська столиця перенесена з Кіото в Токіо.

1915 — Німецька імперія і Австро-Угорська імперія підписали секретний договір про співпрацю з Болгарським царством.

1917 — у Великій Британії з титулів вилучені всі німецькі імена. Британський король Георг V опублікував звернення, де ствердив, що спадкоємці Британської королівської родини по чоловічій лінії — Саксен-Кобург-Готська династія носитимуть прізвище Віндзори.

1917 — виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України.

1917 — у Петрограді розстріляна мирна демонстрація робітників і солдатів.

1918 – розстріл царської родини останнього російського імператора Миколи ІІ в Єкатеринбурзі.

1933 — після закінчення будівництва Дніпрогесу та ліквідації порогів на Дніпрі з Києва до Херсона вийшов у перший рейс пасажирський пароплав.

1941 – за наказом Гітлера Галичина перейшла в підпорядкування до Генерального Губернаторства як окремий дистрикт «Галичина».

1955 – у штаті Каліфорнія в місті Анахайм відкрили парк для дітлахів «Діснейленд».

1973 – повалення монархії в Афганістані.

1997 – ратифікація Україною Європейської конвенції з прав людини.

2013 — інцидент з рибалками та російськими прикордонниками в Азовському морі.

2014 — російським зенітним ракетним комплексом «Бук» біля Тореза Донецької області з території так званої «ДНР» збито рейсовий пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).

2020 - Верховна Рада України затвердила скорочення кількості адміністративних районів України від 490 до 138.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus