USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

19 липня: події, факти, дні народження

19 Липня 2020 00:00
День народження 19 липня відзначають президент Федерації футболу Волині, почесний президент ФК «Волинь», колишній головний тренер луцької команди, депутат Волинської обласної ради Віталій Кварцяний та депутат Луцької міської ради Наталія Бунда.

Свято сьогодні і у колишнього головного лікаря Волинської обласної інфекційної лікарні, старшого викладача кафедри здоров’я людини та фізичної терапії СНУ імені Лесі Українки Петра Гайдучика та ексзахисника луцької «Волині» Ванче Шикова.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров’я, достатку, удачі, радості, процвітання та щастя. А ще - миру та лише гарних новин. Нехай життя б’є ключем, хай люди шанують, а будинок буде наповнений теплом і затишком!
Віталій Кварцяний
Віталій Кварцяний
Наталія Бунда
Наталія Бунда
Петро Гайдучик
Петро Гайдучик
Ванче Шиков
Ванче Шиков
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Антон, Валентин, Василь та Інокентій.

Наша хроніка:

2019 ми розповідали, що лучанин Богдан Кравчук став першою людиною в Україні з синдромом Дауна, яка отримала вищу освіту. Крім того, юнак отримав перше робоче місце, а також стипендію від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». А щоб відпочити після екзаменів та набратися сил юному історику та його мамі подарували відпочинок в туристичному комплексі «Буковель».

Також рік тому в луцькому музеї Корсаків відкрили унікальну виставку 40 митців.

Два роки тому в центральному парку Луцька облаштували пристань і почали катати людей на човнах каналами.

2017 редакція писала про те, що у Нововолинську підприємець погрожував підпалити себе під міськрадою.

У 2016 році цього дня у Луцьку відкрили виставку світлин «Стереотип», автори якої – люди з усієї України.

2015 поблизу Луцька три дні фестивалили байкери. Захід, який мав назву «Мотоспуск Рокині», відбувся поблизу селища Рокині на березі Стиру.

Також ІА Волинські Новини писало, як хворі на рак волинянки воскрешають любов до життя і спорту. При Волинському онкодиспансері й створили центр соціально-медичної реабілітації жінок, яким свого часу судилося перенести складну операцію – мастектомію.

У 2013 році у цей день редакція розповідала, як луцький художник облаштував історичну виставку на вулиці. Митець Владлен Дроботько презентував виставку світлин, присвячену 69-й річниці визволення Волині від фашистів просто посеред вулиці Лесі Українки.

У 2012 році волинські веслувальники стали першими в Європі. Три комплекти золотих медалей юніорської першості Європи з веслування на байдарках і каное привезли додому з Португалії волиняни.

19 липня у 2011 році ми інформували, як бачать Україну її жителі. В мережі з'явилася карта стереотипів України - з точки зору мешканців різних її регіонів.

Народилися:

Цього дня народилися американський конструктор і промисловець, засновник фірми стрілецької зброї, винахідник револьвера свого імені Семюел Кольт, французький живописець, імпресіоніст Едґар Деґа, український режисер, актор Павло Кудрицький, український політичний і громадський діяч Володимир Чехівський, російський радянський поет-футурист, драматург, графік, редактор журналів Володимир Маяковський, російський актор театру й кіно Олександр Ширвіндт, російський актор театру й кіно Василь Ліванов («Пригоди Шерлока Холмса», голос Крокодила Гени), грузинський актор, співак, сценарист, режисер Вахтанг Кікабідзе, український футболіст і тренер Віктор Носов, український підприємець, мільярдер, колишній секретар Ради нацбезпеки й оборони Віталій Гайдук, український журналіст-теоретик, професор, президент Академії української преси Валерій Іванов, український політик Олександр Голуб, українська актриса Ірина Дорошенко, український боксер-професіонал і політик Віталій Кличко, український футболіст Олександр Радченко, український футболіст Володимир Гоменюк.

Сталося:

1822французький вчений Жозеф Ньєпс зробив першу у світі фотографію.

В 1816 почав працювати над отриманням фотографічного зображення. Спочатку використовувалася сіль срібла, що чорніє при контакті з денним світлом. Ньєпс зміг отримати негатив, однак при вивільненні срібної солі з камери знімок дуже почорнів. У подальшому він намагався використовувати мідну чи вапнякову пластинку покриту асфальтом. Вперше Ньєпс отримує зафіксовані зображення 1822 року - «Накритий стіл».

На жаль, вона не збереглася. Тому першою в історії фотографією вважають «вид з вікна» отриманий ним 1826 року за допомогою камери-обскури на олов'яній пластинці, вкритій тонким шаром асфальту. Експозиція тривала вісім годин на яскравому сонячному світлі.

1926Катеринослав було перейменовано в Дніпропетровськ.

Офіційна історія Катеринослава розпочалась у 1776 році, коли було затверджено план будівництва міста на річці Кільчень при її впадінні у ріку Самара. Цей Катеринослав опісля називався Першим (Катеринослав І), Лівобережним, Кільченським. Але незабаром з'ясувалося, що місце для губернського центру було обрано досить невдало: під час весняних і осінніх повеней все заливалося водою, що призводило до спалахів епідемій, а найголовніше — місто було далеко від судноплавного до початку порогів Дніпра.

Це призвело до того, що наказом Катерини II від 22 січня 1784 р. Катеринослав перенесли на правий берег Дніпра на підвищену місцевість. Катеринослав 1 в свою чергу було перейменовано на Новомосковськ.

Катеринослав швидко перетворився на один з найбільших промислових центрів Російської імперії. Місцевий пролетаріат відігравав значну роль у революційному русі на початку ХХ ст.

Після здобуття Україною незалежності на початку 1918 року і проголошення Української Народної Республіки була запропонована назва Січеслав, що нагадувало про козацький характер цього краю, але офіційно міcто залишалося з попередньою назвою — Катеринослав.

1980у Москві відкрились XXII Олімпійські ігри.

Ігри ознаменувалися політичним бойкотом з боку США, ФРН, Японії і ще декількох десятків країн, що протестували проти вторгнення радянських військ в Афганістан. І все-таки в змаганнях взяло участь більш шести тисяч спортсменів з 81 країни. Було досягнуто 36 світових і 39 європейських рекордів, 74 рази оновлені олімпійські рекорди.

Країна-господарка ігор здобула переконливу перемогу в неофіційному командному підрахунку (80 золотих, 69 срібних і 46 бронзових нагород). У скарбничку збірної приніс 3 золоті, 4 срібні і 1 бронзову медаль гімнаст Олександр Дитятин; вперше в історії радянського спорту триразовим чемпіоном у плаванні став Володимир Сальніков; повторив золотий дубль Монреаля фехтувальник Віктор Кровопусков; як і на минулих іграх не було рівних метальнику молота Юрію Сєдих; завдякиОлександрові Старостіну, переможцю в сучасному п'ятиборстві, збірна країни виграла і командну першість. Знову перемога на стаєрських дистанціях дісталася спортсменам африканського континенту - Мірутс Їфтер здобув перемоги на 5 і 10 тисяч метрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus