USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

4 вересня: свята, події, факти. День міста Луцька та створення азбуки Морзе

4 Вересня 2021 00:00
4 та 5 вересня Луцьк святкує 936 день народження. На лучан та гостей міста чекають безліч розваг, цікавих подій, зокрема велопробіг, флешмоб, фудфест у Замку Любарта, виступ зірок балету в Центральному парку тощо.

У цей день православна церква вшановує мучеників Агафоника. Інші назви свята: «Агафон», «Агафонов день», «Огуменник», «Потіхи лісовика». За повір’ям селян, ніч на Агафона відрізняється витівками лісовиків: «На Агафона лісовик з лісу в поле виходить, бігає по селах і селах, розкидає снопи по гумнам».

Також сьогодні День незнайомих доріг, День перерви на мистецтво, Міжнародний день тхеквондо.

Іменини 4 вересня відзначають: Олексій, Іван, Макар, Михайло, Федір, Федора.

Цього дня народилися французький письменник, політик і дипломат Франсуа Рене де Шатобріан, польський поет-романтик Юліуш Словацький, радянський актор театру і кіно Павло Массальський, французький кінорежисер Крістіан-Жак (Крістіан Моде), український бізнесмен, політичний і громадський діяч, колишній президент Федерації футболу України, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, американська співачка Бейонсе Ноулз, українська фехтувальниця Ольга Харлан, чеський футболіст, центральний захисник донецького «Шахтаря» Томас Гюбшман.

Події:

1837 – американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання й приймання повідомлень знаками (азбука Морзе).

1870 – після зречення Наполеона III, котрий здався в полон пруським військам після поразки біля Седана, Жюль Фавр і Леон Гамбетта проголосили в Парижі Третю республіку і сформували уряд національної оборони.

1884 – у Російській імперії скасовано автономію університетів.

1885 – у Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування.

1886 – останній американський індіанець – воїн, Джеронімо здався в Аризоні. Після ув’язнення він став фермером та радником армії США.

1888 – американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку – «Кодак».

1918 – війська США висадилися в Архангельську для інтервенції у громадянській війні в Російській імперії.

1920 – Головний Отаман Армії УНР С.Петлюра затвердив «Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заступають», де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе Української Народної Республіки.

1928 – затверджено новий український правопис («скрипниківський»), який діяв до 1933.

1965 – у київському кінотеатрі «Україна» під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 – над будинком Верховної Ради у Києві вперше піднято жовто-блакитний прапор.

1996 – колумбійські партизани атакували державні воєнні бази, у відповідь на засоби антикокаїнової війни в країні.

2018 – офіційно завершився мультсеріал Adventure Time.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus