USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

43% лучан не готові до децентралізації, - соцопитування

11 Березня 2015 16:16
Децентралізація влади необхідна, аби Україна мала шанс на демократичний розвиток, втім, кажуть науковці, - соцопитування показало, що громада не готова брати на себе обов’язки управління на місцях.

Про це йшлося під час круглого столу «Можливості розвитку малих громад в умовах децентралізації влади» в обласній раді сьогодні, 11-го березня.

Зі слів доктора політичних наук, професора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентина Малиновського, процес децентралізації розпочався, втім, громада не завжди готова брати на себе обов’язки управління.

«Нарешті, зараз в Україні розпочинається процес укрупнення територіальних громад, децентралізації. Ми надіємося, що це вдасться зробити. От, як би ми у 2005-му році це реалізували, адже були напрацювання, то було б значно менше проблем.

Так, Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» відкриває двері до реформ і децентралізації влади. Втім, чи готова громада брати на себе частку управління містом? Не зовсім. Соціологічні дослідження показало, що 43% мешканців міста не готові, лише трохи більше 30 сказали, що готові брати на себе відповідальність управління та контролю щодо населеного пункту. Це теж є проблема: низька активність громади.

У нас присутній радянський стереотип, що нам хтось щось має зробити, бо ми обрали владу й вона за все відповідає впродовж 5 років», - розповідає Малиновський.
До слова, з гідно з результатами іншого соціологічного дослідження, лише 4% українців вірно розуміють, що таке децентралізація влади.

Водночас майже половина опитаних розуміють децентралізаційні процеси частково вірно.

Зауважимо, що Закон №157-VIII від 5 лютого регулює відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ та міст. Документ містить принципи добровільного об’єднання територіальних громад, визначає суб’єктів та основні умови добровільного об’єднання, описує порядок об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання їм державної підтримки.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ОБ’ЄДНАННЯ СІЛЬСЬКИХ РАД НА ВОЛИНІ

Як додав науковець, сьогодні Україна – єдина в Європі країна, яка є «суперцентралізованою».

«Ми - суперцентралізована держава, єдина країна в Європі. Такий рівень розвитку сягає першої половини 20-го століття, але точно не 21-го століття. В Європі дієві територіальні громади й вони успішно розвиваються, приміро, Польща. Усе завдяки тому, що там провели реформу. Втім, незалежно від того, чи готові, чи ні - ми мусимо її провести, адже іншої перспективи розвитку нашої країни як демократичної - не буде», - наголошує Валентин Малиновський.

Під час круглого столу був відеоз’язок із міськими й сільськими головами. Учасники зібрання розмовляли про можливості об’єднання сільських рад та перспективи розвитку.

Щодо процесу децентралізації, зокрема й на Волині, голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник розповів, що Волинь може стати першою в Україні щодо ефективних кроків із децентралізації.

«Попри ті проблеми які є, ми очікуємо, що Волинь стане пілотним регіоном щодо об’єднання сільських рад та впровадження механізмів співпраці. Завдяки цьому відбудеться укрупнення й зміщення центрів влади», - спрогнозував Андрій Крупник.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що на Волині окремі сільські та селищні ради об’єднуватимуть із містами та між собою.

Круглий стіл організували в рамках проекту «Підтримка регіональних ресурсних центрів громадянської участі». Проект реалізує ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Організатори заходу наголосили, що погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 11 Березня 2015 16:20
сипаратиський нахил .а потім то не ми ..ну ну.
Анонім Показати IP 11 Березня 2015 16:50
Більше того, вони не знають навіть що це таке ! Так як із угодою про євроасоціацію. Ніхто нічого не читав, зате все вміли красиво пояснити. Особливо у рекламі Яценюка.
Громадянин Показати IP 11 Березня 2015 16:52
Нам вже все пох...
лучани Показати IP 11 Березня 2015 16:53
я - ЗА!
анонімус Показати IP 11 Березня 2015 17:00
що це за опитування таке про яке ніхто не чув
Олександр Показати IP 13 Березня 2015 08:51
Весь народ знову хочуть обікрасти .Як можна обєднати коли теріторіальні громади немають юридичного статусу .
Світло Показати IP 23 Березня 2015 04:11
коментар було видалено
Поясніть джерело і в Показати IP 27 Березня 2015 11:20
ЦИТУЮ: "Соціологічні дослідження показало, що 43% мешканців міста не готові, лише трохи більше 30 сказали, що готові брати на себе відповідальність управління та контролю щодо населеного пункту. Це теж є проблема: низька активність громади." - МОЖНА ДІЗНАТИСЯ: - ХТО - КОЛИ - ДЕ - ЯКИМ ЧИНОМ (АНКЕТУВАННЯ ЧИ УСНЕ ОПИТУВАННЯ; ПЕРЕЛІК ЗАПИТАНЬ ЧИ ЗБІР КОМЕНТАРІВ) ПРОВОДИВ ЦЕ ДОСЛІДЖЕННЯ? Будь ласка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus