USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Конституційний суд схвалив децентралізацію

31 Липня 2015 13:13
Конституційний суд України у п'ятницю, 31 липня, визнав проект змін до основного закону країни щодо децентралізації влади правочинним і направив депутатам на повторний розгляд.

Ним передбачено більші повноваження регіонів, їхня фінансова незалежність та особливий статус окупованих територій, повідомляє ТСН.

КС визнав, що законопроект "Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади" відповідає вимогам статей 157 і 158 головного закону.

До висновку також додаються окремі думки суддів.

Так, судді вирішили, що, оскільки в Україні не введений надзвичайний стан, зміни зміни до Конституції можуть бути внесені, тому проект відповідає положенню статті 157 Конститиуцію.

Також, за рішенням КС, зміни до Конституції можуть розглядатися, оскільки нинішнє скликання депутатів на сесії таких змін раніше не розглядали, тож проект відповідає вимогам статті 158 Конституції.

Крім того, суд розглядав відповідність проекту змін правам людини. Згідно з висновком, жоден з запропонованих пунктів змін до Конституції не порушує прав людини. "Запропоновані законопроектом зміни не передбачають скасування прав і свобод людини і громадянина", - наголосив головний суддя.

Зміни до Конституції щодо префектів у КС також визнані такими, що відповідають Конституції і не порушують прав людини і громадянина.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини роз’яснювало повноваження префекта (оскільки місцевих адміністрацій (районних та обласних) уже не буде), а також розповідало, які повноваження отримає староста (у селах, які внаслідок об’єднання громад залишаться без сільради).

Щодо змін про адміністративно-територіальні одиниці – громади, регіони, райони -КС також вважає, що ці позиції не порушують прав людини і громадянина.

ЧИТАТИ ЩЕ: АДМІНРЕФОРМА НА ВОЛИНІ Й ПОЛЬСЬКИЙ ПОДІЛ ТЕРИТОРІЙ

Нагадаємо, 16 липня ознаменувалося історичним днем у парламенті. 288 нардепів проголосували за законопроект щодо децентралізації влади.

Однак частина депутатів назвала проект "можливістю узаконити бойовиків та окупантів" і відмовилася голосувати.

Окремі нардепи заявили про міжнародний тиск на Україну. Під час засідання були присутні представники європейських інституцій, а також заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд. "Проект лише припускає можливість специфічного місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом", - пояснив уже публічно глава держави і ще раз наголосив, що Україна і світова спільнота ніколи не визнають бойовиків на Донбасі.

Сам Закон про особливе самоврядування на Донбасі депутати ухвалили раніше. Але діяти він почне, коли окупанти підуть, бойові дії припиняться, а люди зможуть демократично собі обрати на виборах місцеву владу. Конституційний суд розглянув перелік запропонованих змін і повернув депутатам на розгляд. Для ухвалення закону в цілому потрібно буде не менше 300 голосів. Відбудеться це вже у вересні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Че Показати IP 31 Липня 2015 13:39
"Партия сказала - надо, комсомол ответил - есть"
Чую біду Показати IP 31 Липня 2015 14:09
Ну що ж, чекаєм на феодалів и виживайте як хочте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus