USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бандера заглядатиме у вікна волинської прокуратури?

4 Лютого 2011 08:49
Заступник міського голови Луцька Святослав Кравчук вважає, що пам’ятник Степану Бандері в обласному центрі повинен бути, однак будувати його потрібно не за бюджетні гроші, а за кошт благодійників, й, крім того - не біля міського РАГСУ.

Про долю пам’ятника провіднику українських націоналістів представники міської влади, правих партій та організацій говорили на «круглому столі» 3 лютого.

Монумент потрібно зводити виключно за кошти територіальної громади, вважає віце-мер Кравчук. І не на площі перед луцьким РАЦСом, а на розі вулиць Винниченка і Бандери – навпроти обласної прокуратури.

В центральній частині міста завжди більше людей, а особливо молоді, переконує чиновник.

«Цей пам’ятник потрібен не так для нас, як для наших дітей, внуків, для молоді. Він має бути окрасою міста, як пам’ятник святому Миколаю біля міської ради... І до 24 серпня, до 20-річчя незалежності пам’ятник реально зробити і відкрити», – висловився високопосадовець.

Куди поставити Бандеру?

Виявилося, сумніватись щодо місця встановлення пам’ятника Бандері вже почав і голова Волинського братства воїнів ОУН-УПА імені Клима Савура Василь Кушнір.

Він каже, що «переговорив з багатьма людьми», і ті схвалюють думку спорудити постамент навпроти прокуратури. Мовляв і вулиця носить ім’я Бандери, і водночас місце треба облагородити.

Хоча голова «Свободи» на Волині Анатолій Вітів наголошує, що не може бути ніякого обговорення нового місця постаменту.

«Місце юридично визначено і освячено. Будь-які розмови про інше місце – це провокації. Це повинен бути монумент, за який нам не буде соромно. Цей пам’ятник буде нашою відповіддю Партії регіонів, Януковичу і Табачнику», – висловився Вітів.

Підтримує Вітіва й депутат Волиньради Ігор Гузь, мовляв нині не варто сперечатися про місце – депутати міської ради прийняли рішення встановити пам’ятник біля РАЦСу, значить там йому і місце.

«Частина людей хоче пам’ятних біля четвертої школи, частина – біля прокуратури. Не треба всіх заплутувати», – сказав Гузь.

Чикушка чи пам’ятник?

Гроші з міської казни, які праві активісти просять на постамент Бандері біля РАЦСу, найліпше використати на ремонт прилеглої до РАЦСу території, вважає Кравчук.

Крім того, на думку віце-мера, на виготовлення проектної документації і самого пам’ятника, який вже майже два роки планують встановити біля РАЦСу, потрібно як мінімум 3-4 мільйони гривень.

Мовляв для шестиметрового постаменту одного мільйона гривень, про який говорять націоналісти, не вистачить.

Василь Кушнір повідомив, що на рахунок, відкритий для збору коштів на спорудження пам’ятника Бандері, уже поступило 4 тисячі гривень.

«Ми відкрили рахунок в банку, і чотири тисячі вже поступило. Але треба залучити більше людей. Щоб лучани про це знали. Потрібна широка реклама у засобах масової інформації, варто звернутись до меценатів, організовувати благодійні концерти й інші заходи. Можна збирати кошти у скриньках, встановити їх у навчальних закладах, установах…», – сказав Кушнір.

«Кожен з нас, раз на тиждень зустрівшись з товаришем, не пожаліє 20 гривень на чикушку. То можна ці гроші пожертвувати на пам’ятник… Треба визначитись: чи робити пам’ятник чи пародію на нього?», – висловився Кушнір.

Депутат Волинь ради Ігор Гузь вважає, що міськрада таки повинна виділити один мільйон. «На сесії, на якій голосували за це питання, не вистачило лише одного голосу. Це питання треба винести ще раз», – зауважив Гузь.

Голова осередку ветеранів «Руху» Степан Гаврилюк стверджує, що одного мільйона на всі роботи, пов’язані з пам’ятником Бандері, буде надто багато.

«Ця сума завищена. Треба уважно подивитись калькуляцію. Досить робити відкати», – сказав ветеран.

Оргкомітетом по безгрошів’ю і непатріотизму!

Депутат Луцькради Андрій Козюра сказав, що, на його думку треба насамперед створити оргкомітет, який займатиметься усіма роботами по пам’ятнику Бандері.

Аби лучани дізнались, що національно-патріотичні сили збирають гроші на постамент лідеру українських націоналістів, потрібно звернутись до ЗМІ за інформаційною підтримкою. Козюра каже, що слід організувати й багато інших заходів, в рамках яких можна буде збирати пристойні пожертвування.

«Партія «Наша Україна» вже зібрала певну суму. Народний депутат Володимир Карпук перші 500 гривень вже дав», – похвалився «нашоукраїнець».

Крім того, Козюра запропонував на рекламних дошках, які є у кожному під’їзді, розмістити оголошення про збір коштів.

«Спочатку назбирати на проектну документацію, відзвітувати про це перед громадою, зайнятись розробкою цих документів. А потім збирати на сам пам’ятник», – сказав Козюра.

Однак голова національно-патріотичного об’єднання імені Пилипа Орлика Ніна Довга впевнена, що на пам’ятник біля РАЦСу гроші збиратимуть ще довго, тому пропонує встановити на розі Винниченка та Бандери погруддя провідника.

На це, за словами Довгої, в її організації гроші вже є. В цьому готова допомогти і «діаспора», з якою вона працює. Однак скільки вдалось зібрати пожертвувань націоналістка категорично відмовляється розголошувати.

Однак у кулуарах націоналісти висловили думку, що Довга, намагаючись відстояти свою пропозицію, планує «вкроїти собі трохи діаспорних грошей».

Загалом зацікавлені у спорудженні пам’ятника зійшлись на тому, що створюватимуть оргкомітет, який і збиратиме кошти та контролюватиме усе, що стосується спорудження пам’ятника.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
byust Показати IP 4 Лютого 2011 09:43
А Баба-Яга(Вітів)як завжди - проти?! Хай заспокоїться шановний, без нього розберуться! А хоче, нехай сам стоїть біля РАЦСу, або танцює!
патріот Показати IP 4 Лютого 2011 09:57
слава Степану
Я з 33-го Показати IP 4 Лютого 2011 13:05
Правильно! Може разом з пам"ятником хоч бруківку біля РАГСУ нормальну зроблять.
stepan Показати IP 4 Лютого 2011 14:20
Смішно все в нашому місті з памятниками - вуз ім. Лесі, а памятник - Шевченку; театр Шевченка, а стоїть - Леся; біля мерії, далеко не святого місця, - св. Миколай. А от біля РАГСУ, інституції,що по ідеї, служить найвищим цінностям - СІМЕЙНИМ, поставимо Бандеру... Вам не здається, що йому там НЕ МІСЦЕ??? Памятник Бандері безумовно треба - нема жодних дискусій, але на мою думку, біля РАГСУ має бути нейтральна, доброзичлива, оптимістична композиція - Скажімо, мама-українка з дитиною, аби кожна молода сімя могла одразу ж там після шлюбу сфотографуватись. Чи може в задумах наших ура-патріотів є зобовязати усіх молодят класти квіти до Бандери і з рукою на серці клятву складати? Найкраще було б перенести св. Миколая до Рагсу, а на його місці поставити Бандеру. І то великого, метрів так на 15 - щоб заглядав у вікна сесійного залу й бачив, як депутати дерибанять землю, за яку він воював.
я з 33-го до stepan Показати IP 4 Лютого 2011 16:46
Нічого не бачу поганого в пам"ятнику бандері біля РАГСу. Хто з молодят захоче покласти квіти - покладе, а не захоче, то до Шевченка поїде. Св. Миколай є покровителем міста, тому логічно що він знаходиться біля міськради. За вашою логікою біля Управління МВС памятник Шарапову треба ставити, а біля Обласної лікарні - Айболиту?
Іван Показати IP 4 Лютого 2011 14:21
Як нам "облаштувати" Вітіва? Давайте, друзі, порадимось. Ви зверніть увагу на його тон: все говорить в приказному порядку - я сказав і крапка. Неук, невіглас, без елементарної освіти. Може, нехай його Тягнибок забере собі у прес-секретарі? Набридли ці виродки бандерівські. Вони насідають, як навозні мухи.
Поліщук Показати IP 4 Лютого 2011 15:53
Очоливши Крайову экзекутиву ОУН на західно-українських землях ("экзекутива" - це щось начебто підпільного виконкому), Степан Бандера, у той час ще студент Львівського політехнічного університету, почав свою діяльність у якості "вождя" з організації вбивства директора української гімназії у Львові - Бабія. Той привселюдно висловлювався в навчальному закладі, який очолював, проти терору як методу політичної боротьби і закликав гімназистів не піддаватися на пропаганду прихильників подібних методів. Але Бандера розраховував, насамперед, на недосвідчену й гарячу молодь. Тому, за його наказом, директора гімназії було убито 25 липня 1934 року бойовиком Михайлом Царем. Убитий педагог був колишнім сотником Галицької армії. Коли Бандера був ще хлопчиськом, Іван Бабій із зброєю в руках воював за незалежність і соборність України під час "визвольних змагань" 1918-1920 років. Але воював як солдат, а не як бандит. У момент загибелі йому був 41 рік. Із цієї пролитої української крові почався шлях Степана Бандери в українську історію.
ЛітРедактор Показати IP 4 Лютого 2011 19:55
Біля ЗАГСу поставмо ПАМ'ЯТНИК ЛЮБОВІ... ЇЇ все менше на землі!
Всеволод ВЛАДІМІРОВ Показати IP 5 Лютого 2011 10:56
Шановні добродії, невже ви і донині не зрозуміли, що ось такі словесні вибрики іє абсолютно все на що здатна як політична сила ВО "Свобода", так і її горе-провідники. Є звичайна логіка - вулиця С.Бандери - там і погруддя. Для чого плодити в місті оті монументи? Нав'язуючи молодим парам "рівняння на провідника" ВО Свобода стає нічим не кращою за так ненависний нею жидо-комуняцький режим, який теж без ідеологічного впливу не залишав жодної сфери життя...
лучанка Показати IP 5 Лютого 2011 22:18
Напроти прокуратури - найкраще місце для памятника. УРА !!! Особливо після того, як прокурори прийняли присягу.
Лучанин Показати IP 7 Лютого 2011 09:48
Як добре, що хоча б у Кравчука вистачило здорового глузду перенести місце влаштування пам'ятника бандері, а також не виділяти кошти на його будівництво з міського бюджету. Дуже розумне рішення, хоче громада пам'ятник - нехай будує за власні кошти. Кошти місцевого бюджету краще витратити на адресні допомоги, ремонти доріг та покрівель будинків. А Вітів і Гузь нехай сидятиь тихенько, бо окрім гучних висловів ні один не другий нічого не зробив для своїх виборців та і не вміють і не хочуть робити. Якщо Вітів так хоче збудувати пам'ятник то нехай він як голова "Свободи" це і зробить. Всетаки перед тим як вибирати місце встановлення пам'ятника треба знати думку всієї громади міста, а не окремої групи людей. Біля РАГСу потрібно ставити пім'ятник коханню та сім'ї, а не якомусь там революціонеру з сумнівною репутацією.
Роман Показати IP 7 Лютого 2011 13:52
Я вважаю, що місце навпроти прокуратури, є кращим, ніж біля РАГСУ. Там краще поставити якийсь нейтральний памятник, або нічого не ставити , а просто полагодити бруківку.
ОРДА Показати IP 8 Лютого 2011 12:21
http://www.volynnews.com/blogs/33/259/ То що? Невже він був всетаки правий?
бедера Показати IP 22 Лютого 2011 14:35
нах той бандера кому потрібний з його памятником. схаменіться кінець-кінців. бридко читати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus