USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Банкова готує відставку голови Конституційного суду, щоб зірвати інавгурацію Зеленського, – ЗМІ

24 Квітня 2019 18:18
Крім спроби обнулити повноваження майбутнього президента Володимира Зеленського команда Петра Порошенка робить спроби максимально відстрочити його інавгурацію, пише "Страна" з посиланням на джерела в суддівських колах.

З цією метою Банкова намагається провести через Конституційний суд рішення про відставку його голови - Станіслава Шевчука.

Згідно із законом, у новообраного президента під час інавгурації приймає повноваження чинний глава Конституційного суду. Якщо його не буде на момент церемонії, виникне колізія і вступ на посаду глави держави може бути зірвано на невизначений термін (поки не оберуть нового главу).

Організувати голосування хочуть вже в четвер 25 квітня.

При цьому, оскільки в законі про Конституційний суд відсутня можливість відставки його голови (за винятком випадку, коли він сам написав заяву), то відсторонення Шевчука планують провести через позбавлення його посади судді (згідно статті 21 Закону про КС). Для цього Постійна комісія КС з питань регламенту та етики повинна зробити висновок про вчинення Шевчуком дисциплінарного порушення, грубого і систематичного нехтування своїми обов'язками.

Проект такого рішення вже підготовлений. Причому, як повідомляють джерела, одним з пунктів - це заяви Шевчука в його недавньому інтерв'ю виданню "Страна".

Там він, до слова, сказав, що не приведе до присяги президента переможця, якщо вибори будуть сфальсифіковані. Також він розповів про тиск з боку президента Порошенко.

Для прийняття рішення щодо відсторонення Шевчука Банковій потрібно знайти 12 голосів суддів КС.

Зараз в наявності є всього 6 "твердих" голосів:

1. Микола Мельник

2. Сергій Сас (вважається близьким до Юлії Тимошенко)

3. Ігор Сліденко

4. Володимир Мойсик

5. Литвинов (йому Петром Порошенко обіцяв головування КС)

6. Олександр Тупицький.

Ще четверо суддів вагаються і з ними АП веде роботу:

1. Наталя Шаптала

2. Михайло Гультай

3. Михайло Запорожець

4. Олександр Касмінін.

Разом - 10 осіб. Зараз ведуться активні пошуки ще двох.

Відзначимо, що всього в КС 18 осіб - по шість від Президента, Верховної Ради та з'їзду суддів України.

Крім спроб максимально відтягнути інавгурацію президента (щоб у Ради був час обмежити його повноваження, а у Зеленського не було часу на достроковий розпуск парламенту), через зміну керівництва КСУ команда чинного президента намагається поставити на чолі такого важливого органу свою людину, який би впливав на ситуацію і після відходу Порошенко.

До слова, в березні троє суддів Конституційного суду виступили за відставку його голови Шевчука. Тоді в пресі обговорювали тезу про те, що спроби примусити його до відставки мають на меті зірвати приведення їм до присяги новообраного президента, без чого, за Конституцією, глава держави не може вступити на посаду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 24 Квітня 2019 18:38
Не відірвати від корита попередню владу .
777 Показати IP 24 Квітня 2019 19:40
пороха на кол!
Зе-дій! до 777 Показати IP 24 Квітня 2019 21:00
Ні , притопити у його ж "чиколаді"- посьорбає -то враз одумається ,як людям гидити.А от Зе має на вус намотати й діяти з ворогами народу жорстко й по закону справедливості ,а не політичної доцільності -коли з заколотниками договорнячки влаштовують
Луцик Показати IP 24 Квітня 2019 20:55
Все не зовсім так а питання відсторонення голови вже давно актуальне і про це писали не раз центральні змі а зараз це зробити для пороха це вже не актуально і ніхто цього не зробить
ХОХОЛ Показати IP 25 Квітня 2019 00:41
,,ТЯЖОК ПУТЬ К КОРЫТУ,,))) И ВОТ КОГДА ПРОЙДЯ ЧЕРЕЗ ТЕРНИ ДОБЕРЕТСЯ К КОРЫТУ-ВОТ БУДЕТ ЕМУ ПОЛНЫЙ ЦИМУС)))А ЖАЖДА ВЛАСТИ С НОВОЙ СИЛОЙ УДАРИТ В ГОЛОВУ И ПРОБЬЕТ ДНО))) ВСЕ ОНИ ОДНИМ МИРОМ МАЗАНЫ-НЕ СОТВОРЯЙТЕ СЕБЕ КУМИРА!!!И НЕ БУДЕТ ТОГДА ОГОРЧЕНИЯ)))
Юрій Показати IP 25 Квітня 2019 12:17
Народ а може ми зберемося усі разом, скажемо 100 тисяч а можливо і більше якщо піднапрягтися і усіх небайдужих зібрати, і винесемо це сміття у обличчі БПП, НарФронту, Шляшків і т.д. нахер з владних крісел, і занесемо їх по дорозі у СІЗО??? Щоб вони не заважали дійсно НАРОДНІЙ владі робити перші дуже важливі кроки по стабілізації і налагодженні ситуації в Україні!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus