USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Безпек(л)а»: у Луцьку представники закладів краси вчилися протидіяти домашньому насильству

28 Листопада 2023 08:08
Щороку в Україні з 25 листопада до 10 грудня триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». 27 листопада в Луцьку відбувся основний захід соціального проєкту «Безпек(л)а». Психологи, юристи, представники правоохоронних органів та інші фахівці розповідали представникам сфери краси про юридичні та психологічні аспекти протидії домашньому насильству.

Організаторами заходу стали Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», департамент молоді та спорту Луцької міської ради й патрульна поліція Волинської області.

Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода зазначила, що основна мета проєкту – протидія та запобігання домашньому насильству, захід покликаний проінформувати про те, як убезпечити себе від домашнього насильства.
«Загалом, ідея проєкту виникла давно, але ми довго думали, як її правильно реалізувати, тому що основна місія, коли ти намагаєшся протидіяти чомусь, – не нашкодити. Зараз уже є статистика щодо домашнього насильства, і в нас насправді дуже великий відсоток жінок і чоловіків не звертаються по допомогу. А в правоохоронні органи взагалі не звертаються, тому що досі існують такі установки: якщо б'є – значить, любить, або ж – якщо тато бив маму, то це норма.
Окрім того, багато людей не знають, що насильство може бути не лише фізичне, а й фінансове, психологічне і багато інших видів. Люди бояться комусь зізнатися й не знають, куди звернутися, і, власне, це головна мета проєкту – протидіяти, запобігати домашньому насильству і проінформувати максимальну кількість людей саме через салони краси, тому що це те місце, куди приходить багато жінок. Проінформувати, куди вони можуть звернутися, який має бути алгоритм дій і що потрібно робити, щоб зупинити ці негативні явища.
Сьогодні ми зібрали перукарів, власників салонів краси для того, аби розповісти їм загалом, як розпізнати жертву, як розпізнати жінку, яка потерпає від насилля і як в дуже делікатній формі провести з нею бесіду для того, щоб не налякати її ще більше, для того, щоб не порушувати її внутрішній світ, якщо людина того не бажає. І, звісно, запропонувати їй цю інформацію, яка допоможе зберегти життя», – розповіла Катерина Шкльода.

Читати ще: У Луцьку навчали протидіяти домашньому насильству: як працює законодавство, де отримати допомогу

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк також наголосила на важливості піднятої теми.
«Цей тиждень у нас знаменується такими особливими заходами, які нагадують кожному й кожній, що насилля у всіх його проявах – це не те, що ми маємо приймати, терпіти, заплющувати очі, а це те, про що ми маємо нагадувати. Люди, які зробили цей крок, можуть допомогти тим, хто ще не може подолати психологічний бар'єр.
Луцька міська рада вже кілька років поспіль долучається до таких проєктів. Майже три роки у нас працюють мобільні бригади, які реагують на виклики щодо насильства. У нас дуже активно працює сфера освіти як один із критеріїв, індикаторів, щоб зрозуміти, показати, що діти також від цього потерпають і мають бути обізнаними. Але, на жаль, ця тема ще не є такою, що про неї можуть говорити всі, і не є такою, коли кожен може зупинити це. Люди потребують допомоги, тож завдання – щоб якомога більша кількість осіб були небайдужі до цієї теми і знали, як правильно підтримати та допомогти», – зазначила у промові посадовиця.
Після теоретичної частини з фахівцями кожен мав змогу взяти участь у панельній дискусії на тему протидії домашньому насильству за участі експертів.
Окрім навичок із протидії та запобігання домашньому насильству, учасники отримали на свої заклади краси інформаційний матеріал – коробку з безпечними візитками та іншими корисними матеріалами для клієнтів.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Листопада 2023 15:28
Немвє людям чим зайнятись у такий то час.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus