USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Борги вимірюються мільярдами: автозавод «Богдан» банкрутує

16 Грудня 2023 21:10
Проти дочірньої компанії збанкрутілої корпорації «Богдан» порушили процедуру банкрутства. Борги вимірюються мільярдами. Серед кредиторів – державний банк та кіпрська фірма. До слова, саме коли кіпрський кредитор виставив свої претензії боржнику, держбанк взявся це оскаржувати.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

25 жовтня минулого року Господарський суд відкрив провадження про банкрутство дочірнього підприємства «Автоскладального заводу №1» корпорації «Богдан Моторс», що у Луцьку. Роком раніше державний «Укрексімбанк» через цей же суд стягував з автоскладального заводу понад 380 мільйонів гривень за договором поруки. Цей борг згодом розглядали в межах вже нинішньої справи про банкрутство, більше того, суд зобов’язав автопідприємство таки його сплатити банку.

Після відкриття справи буквально в один день надійшли грошові вимоги до заводу від автомобільної компанії «Богдан Моторс» на суму в понад 304 мільйони гривень, від автогосподарства «Богдан» – 1,2 мільярда та «Саревін Інвестментс ЛТД» – 2 мільярди 606 мільйонів 612 тисяч гривень. Наступного дня свої грошові вимоги надіслав «Укрексімбанк» – на 1,5 мільярда. Слідом за ним грошові вимоги надсилає Акціонерне товариство Міжнародний Інвестиційний Банк на суму в понад 264 мільйони гривень. Відповідно до бази даних Сміда, контрольний пакет акцій банку належить «ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ», а відповідно до Opendatabot, бенефеціарним власником «ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ» є Петро Порошенко.
Згодом державний банк виступив проти задоволення вимог саме кіпрської компанії «Саревін Інвестментс ЛТД». Мовляв, грошові вимоги до заводу не підтверджені жодним документом.

«Всі інші документи, додані до заяви Компанії «Саревін Інвестментс ЛТД», стосуються наявності боргових зобов'язань АТ «АК «Богдан Моторс» перед компанією, відчуження майна цього боржника на користь цієї компанії, однак зазначені документи жодним чином не свідчать про наявність будь-яких зобов'язань ДП «АСЗ №1» АТ «АК «Богдан Моторс» перед компанією, яка звернулася з грошовими вимогами», – йдеться в судовому документі.

Видання Фінбаланс писало, що ця кіпрська компанія була засновником ТОВ «Луганськ-Алеко». А однойменна структура (у формі ЗАТ) була одним із засновників корпорації «Богдан». Окрім того, як зазначає видання, за місяць до відкриття провадження в іншій справі про банкрутство ПрАТ «Автомобільна Компанія «Богдан Моторс» боржник у рахунок часткового погашення своїх фінансових зобов’язань передав для «Саревін Інвестментс ЛТД» нерухоме майно, яке було в іпотеці, на 375 мільйонів гривень.

Варто додати, що у цій справі, яку розглядає волинський суд, виявилось, що частину боргу державному банку провернули внаслідок продажу майна з аукціону в межах ліквідаційної процедури «АК Богдан Моторс».

Між тим, суд 31 жовтня цього року виніс ухвалу, якою задовольнив грошові вимоги держбанку частково: на загальну суму 1,4 мільярда. Своєю чергою, завод, який банкрутує, подався до Північно-західного апеляційного господарського суду – хоче, аби цю суму зменшили хоча б на 794 тисячі гривень. Це включені витрати банку на судовий збір. Тож нині справа про банкрутство луцького заводу застрягла в апеляції.

Після ухваленого там рішення розгляд справи у Господарському суді Волинської області продовжать.

Нагадаємо, у липні 2021 року «Богдан Моторс» було визнано банкрутом. Також було розпочато процес ліквідації компанії. Раніше «Богдан Моторс» належав п’ятому Президенту України Петру Порошенку. Згодом він продав завод своєму другу Олегу Свинарчуку-Гладковському, який обіймав посаду першого заступника секретаря РНБО.

Читати ще: Як Порошенко «подарував» Гладковському «Богдан» за бюджетні гроші

Також Гладковський засвітився у скандалі з розкраданням коштів в оборонній сфері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ВІРУС Показати IP 17 Грудня 2023 09:59
ЙОГО ЧЕКАЄ ДОЛЯ ЕЛЕКТРОТЕРМОМЕТРІЇ.....
ОДІН. Показати IP 17 Грудня 2023 10:03
ОТ ВАМ ПРИКЛАД ЕФЕКТИВНОСТІ ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ.
хз до ОДІН. Показати IP 17 Грудня 2023 11:20
це приклад безвідповідальності і нечесності олігархів
Олег Показати IP 17 Грудня 2023 11:40
Раніше так погано було при союзі, всі заводи працювали , фабрики працювали , робота в людей була. Зараз вже скільки років незалежності , який завод побудувала держава? Лиш все розпиляне на металобрухт і окремі особи понаживалися.
Анонім до Олег Показати IP 18 Грудня 2023 11:19
Держава не зобов'язана ніякі заводи будувати, хіба що окрім військової галузі.
Антін до Олег Показати IP 18 Грудня 2023 21:26
Ианіше селяни зп получати стали тільки в 70х роках, і з паспортами те саме,-тобто більша половина населення совка була кріпаками.
А Показати IP 17 Грудня 2023 14:59
Як би зараз на фронті волинські всюдиходи стали у пригоді!
Історик до А Показати IP 17 Грудня 2023 17:49
Забудь про Волинські всюдиходи. Вся конструкторська документація була відправлена в Москву. А щодо процедури банкрутства... Скажу так. Це приклад не ефективного господарювання. Ті ж самі заводи автомобільні в Польщі шукали інвесторів, перепрофільовувалист, але знайшли нових ефективних власників і , головне, працюють і платять достойну зарплату працівникам. А Свинарчук весь капітал вивів в офшор Сейшелів і кинув виживати свої заводи з величезними боргами. Так що гроші є. Але на Сецшелах.
Совість Показати IP 18 Грудня 2023 01:44
Нормально так петро лєксєїч надурює. Має талант жмурукуабнімаю. Неважко зрозуміти як свиночолий нагинав разом з медведчуком усю Україну!
Май розум до Совість Показати IP 18 Грудня 2023 21:29
Вам, потрібно нагадати, що фейк про "жму руку" поширив агент ФСБ, і підхватили його теж агенти ФСБ в тій же ВРУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus