USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Бойовий гопак, комісійні суперечки і «пощади не буде»: бюджетна сесія Волиньради. Фоторепортаж

12 Лютого 2021 08:59
Віхола та снігові замети не завадили приїзду депутатів на пленарне засідання сесії. Адже потрібно було нарешті ухвалити головний кошторис області, який обговорювали ще з грудня. Проєкт бюджету вже пройшов два етапи бюджетних слухань, розгляд на профільній комісії і врешті його включили до порядку денного сесії. Досі ж бюджетні установи фінансувалися за тимчасовим розписом на рівні 1/12 попереднього року.

Проте починали сесію не з радісних новин, а з хвилини мовчання: 14 січня після тривалого лікування помер волинський військовий Тарас Мельник.

Одразу ж по тому в сесійній залі вручали посвідчення «Почесний громадянин Волині». Посмертно. Ще у грудні минулого року депутати проголосували за присвоєння цього звання 25 волинянам, які загинули під час російсько-української війни. Їхні імена можна прочитати тут.
Попри негоду, майже всі запрошені родичі приїхали до Луцька. Отримували посвідчення тати і мами, дружини, сини і дочки. Всі присутні в залі стояли. Емоції стримати було складно.
Після церемонії родичі пішли додому, а депутати знову сіли на свої місця. Попереду – затвердження бюджету і декілька спірних моментів, де емоції знов будуть трохи зашкалювати, щоправда, вже інші.
Цього дня в президії сиділо два чинних голови облради: Волинської та Полтавської. Очільник Полтавської облради Олександр Біленький приїхав на два дні, щоб підписати Меморандум про співпрацю. А заодно і поспостерігав, як працюють волинські депутати. І як сперечаються.
Після всіх процедурних моментів депутати приступили до роботи. Оголошували заяви і запити: про дороги, екологію і книжку про одностатеву любов. Повідомили про утворення нової фракції.
Але тихо-мирно сесію провести не вдалося: депутати більше, ніж пів години обговорювали питання щодо переходу деяких колег у інші комісії. Так, заяви двох депутатів від ЄС Івана Мирки та Віктора Дудечка, які хотіли перейти у транспортну та бюджетну комісії відповідно, не задовольнили. Голова «регламентної» комісії Анатолій Вітів мотивував це тим, що депутати не прийшли на засідання комісії і не пояснили своє рішення.
Натомість за колег вступилися їхні однопартійці. Ористлава Сидорчук назвала таке рішення «порушенням свободи вибору та обмеженням реалізації професійного потенціалу депутатів». Юлія Вусенко своєю чергою зазначила, що їхня фракція має право на те, щоб представник був у складі «бюджетної» комісії. У відповідь Анатолій Вітів повідомив, що бюджетна комісія і так найбільша, й запросив депутатів до своєї. Сергій Кошарук зазначив, що депутати не кріпаки, щоб за них вирішували, кому і де працювати, і звинуватив голову регламентної комісії в перевищенні повноважень.
Зрештою голова облради Григорій Недопад припинив дискусію, запропонувавши Іванові Мирці вчергове подати заяву про перехід у транспортну комісію і прийти на комісію з питань регламенту. І нагадав, що будь-який депутат має можливість прийти на засідання будь-якої комісії і брати участь в обговоренні питань, у тому числі й бюджетних.

Та на цьому емоцій в залі менше не стало. Іван Смітюх поцікавився, чому департамент агропромислового розвитку ОДА виселяють, на що отримав відповідь, що працівники департаменту вводять депутатів в оману: їх просто переселяють в інше приміщення.
Читати ще: «Пощади не буде»: у Волиньраді – суперечка щодо переселення департаменту ОДА

Згодом, коли емоції трохи вщухли, депутати голосували за проєкти рішень без обговорення. Але бюджету так просто не ухвалювали. Основні показники таки заслухали. Прогноз не надто втішний: бюджет мають виконати, але грошей на розвиток зовсім мало. Ще й борги з минулого року залишилися. Тож до бюджету скоро повернуться, шукатимуть гроші на покриття боргів.
Розгляду цього питання більше, ніж годину очікував директор музею-скансену в Рокинях Олександр Середюк. Адже в цьогорічному кошторисі грошей на заклад виділили всього на кілька місяців. Попри прохання залишити трибуну, виклик охорони, він таки не здався і своє слово сказав. Однак більше грошей не отримав, а обласна рада міркуватиме, що робити з музеєм далі.
Читати ще: «Я – інструктор з бойового гопака!» До керівника волинського скансену викликали охорону

Потім депутати взялися за управління комунальним майном. Питання виникли до єдиного проєкту рішення – про призначення очільника КП «Волиньприродресурс». Депутати цікавилися, скільки підприємство вже заплатило податків, які там прибутки. Також з’ясувалося, що колишній керівник Василь Столяр програв суд, за позовом про поновлення на посаді. Зрештою депутати затвердили кандидатуру Анатолія Капустюка на посаду директора підприємства.
По тому проголосували ще за низку звернень до центральної влади і подання щодо земель, які мають використати під розширення МПП «Ягодин». Погодили депутати й підписання Меморандуму про співпрацю з Полтавською облрадою.

«Земля Сковороди, Котляревського, Петлюри, Драгоманова вітає благословенну Волинь. Дуже приємно бути на бюджетній сесії. Вітаю вас з прийняттям головного фінансового документа. Ми пройшли це процес в грудні», – звернувся до волинських колег голова Полтавської облради Олександр Біленький. І зазначив: хочуть обмінюватися досвідом. Особливо зацікавило його КП «Волиньприродресурс» і те, як завдяки його діяльності наповнюються місцевий та обласний бюджети.
Після підписання Меморандуму очільники облрад обмінялися подарунками. А потім голова Волинської облради привітав колег, які святкували свої ювілеї у міжсесійний період. Тож завершували цю сесію оплесками і квітами. Не сварками. Але навряд в історії про перехід в комісії можна ставити крапку. Бо компромісу сторони таки не досягли.
А в той час, коли депутати сперечалися, голосували і вручали подарунки, верталися додому родичі загиблих волинських бійців. Вони також несли квіти і посвідчення про те, що їхні рідні – почесні громадяни області.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Волиняни Показати IP 12 Лютого 2021 09:25
Соромно за таких депутатів, управлінціві і їхню роботу перед полтавчанами ! Не виносьте на показ сміття їз власної хати !
Руки Ющенка Показати IP 12 Лютого 2021 09:35
Забули написати про 25 - у російськоукраїнську війну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus