USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Бурштинове свавілля: старателі ставлять блокпости на шляху до «своїх володінь»

7 Квітня 2017 13:27
На Рівненщині сталася вельми показова, якщо не сказати символічна подія: нелегальні бурштинокопачі перекрили шлагбаумом дорогу до своїх "володінь", встановивши будку для охорони. Фактично йдеться про повноцінний блокпост, повідомляє Депо.

За словами журналістки Інни Білецької, яка сфотографувала цей "митний пост", старателі відчувають себе повними хазяями ситуації. І проїхати на їх територію можна лише з їхнього дозволу. "Вони не вважають, що порушують закон, а якщо і порушують, то вважають, що мають на це право", - зазначила вона.

Протягом останніх років діяльність бурштинокопачів набула масовості у поліських лісах. І доки у Верховній Раді третій рік не можуть ухвалити рішення про узаконення цього бізнесу та видачі ліцензій і, загалом, встановити правила гри, місцеві "хазяї" озброюються і, по суті, абсолютно не звертають увагу ані на владу, ані на правоохоронні органи. Керівники обласних управлінь поліції і прокуратури міняються мало не кожних півроку, а старателі спокійно продовжують займатися своїми справами. І що з цим робити – незрозуміло.

Проблема гальмування відповідного законодавства у Верховній Раді полягає в тому, що узаконення видобутку бурштину "місцевим князькам" абсолютно непотрібне. Ось вже й блокпости з'явилися, які чимось нагадують аналогічні споруди на Донбасі весною 2014 року. З тою лише різницею, що на Рівненщині над володіннями копачів майоріє жовто-блакитний прапор. Але, за великим рахунком, це – умовність. У них є власна армія, зброя і чималі гроші. В реальності, української влади на цій території – немає.

Біда у тому, що аналогічні процеси відбуваються й в інших регіонах країни. У сусідній Житомирській області напасть з видобутком бурштину посилюється новим незаконним промислом: кустарним виробництвом деревного вугілля. За словами журналіста Дениса Казанського, цим найпримітивнішим бізнесом, який процвітає в країнах третього світу, займаються попри протести місцевого населення.

"На Гаїті вугільники знищили весь лісовий покрив, але до України бізнес тільки доходить, проте корупція і бідність в країні створюють для цього найсприятливіші умови. Місцеві жителі протестують, однак їхні скарги ніхто не розглядає. Курилки вже добралися до південних регіонів - бізнес роблять навіть в Одеській області, де практично немає лісу. Цю епідемію необхідно припинити, і, якщо упустити момент, Україна перетвориться на європейський Гаїті", - зазначає Казанський. До слова, і в цих старателів використовується силове прикриття, як у випадку з Рівненщиною. Тільки блокпостів поки немає.

Те, на що готові йти проплачені "тітушки", яскраво продемонстрували події в Полтаві, де мирна акція протесту проти незаконної забудови завершилася жорстокою бійкою між учасниками заходу і бойовиками, найнятими для охорони будівництва. В результаті, постраждало шестеро активістів, двох із ножовими пораненнями гопиталізували. Згодом стало відомо, що забудову захищала кременчуцька охоронна контора "Скорпіон", члени якої вже були помічені раніше при майже аналогічних побоїщах людей в Києві, зокрема, на Осокорках. Утім, ножові поранення – це свідчення переходу "тітушок" на новий якісний рівень. Фактично, тепер мова йде про те, що у забудовників та латифундистів є свої озброєнні банди.

Нагадаємо, у селі Залужжя Дубровицького району на Рівненщині 16 січня сталася стрілянина між видобувачами бурштину. 15 січня в Старому Селі Рокитнівського району на Рівненщині люди з автоматами приїхали "покривати" видобуток бурштину.

Місцеві жителі взяли у заручники трьох із семи непроханих гостей. Усі троє отримали вже в селі вогнепальні поранення. Двох віддали медикам швидкої допомоги, а третього тримали, доки до населеного пункту не приїхала знімальна група ТСН.

Крім того, проти ночі 16 січня чоловіки, озброєні пістолетами та гвинтівками, влаштували стрілянину в центрі міста Олевська на Житомирщині - в «бурштиновому» краї, який протягом тривалого часу тероризують бандити.

У результаті - семеро людей госпіталізували з вогнепальними пораненнями, один помер під час надання йому медичної допомоги.

Тим часом на Волині облрада створила КП "Волиньприродресурс", яке 2 лютого 2017 отримало чотири спецдозволи на видобуток "сонячного каміння". Свого часу голова обласної ради Ігор Палиця запевнив, що до кінця цього року волинський бюджет має додатково отримати мінімум мільярд гривень від видобутку бурштину, «і обов'язково отримає, як би і хто не заважав!». З коштів, які будуть надходити в комунальне підприємство, 25% йтимуть на користь села, 25% - в районний бюджет і 50% - в обласний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Активіст Показати IP 7 Квітня 2017 13:29
Слава Україні!!!!!! І попробуйте видалити.
Мешканець Показати IP 7 Квітня 2017 13:32
А где фото, Зина?
маневичі Показати IP 7 Квітня 2017 14:58
Виженьте ще з наших лісів хапуг від Бакса-Лапи і Шпиги, бо це вони рішають кому копати, а кому - ні! Через те багато нероб вступають у Самооборону, бо це вірний шлях до "працевлаштування" Лапіном
! Показати IP 12 Квітня 2017 10:19
Хаос! Шкода тільки природу.....Невже ми такі тупі що самі себе знищуєм?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus