USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому Святий Миколай не бажав людської слави

19 Грудня 2013 10:27
Сьогодні християни східного обряду вшановують Святого Миколая Мирикійського. У цей день прийнято дарувати подарунки або різочки. Але не кожен знає якою була доля Миколая і за які чудотворення його прийняли до лику святих.

Клірик парафії святого Юрія Переможця у Луцьку священик Микола Лисюк розповідає, що Святий Миколай народився у місті Міри в Малій Азії у заможній християнській родині. У дитячому віці він був дуже побожним, смиренним. «Миколай прагнув бути послідовником Христа, тобто християнином. У молодому віці дядько чудотворця, який був єпископом, побачивши побожність Миколи, висвяти його на священика» - зазначив Микола Лисюк.

Клірик каже, що постать Святого Миколая Мирикійського вшановують не просто так. Справа у тім, що цей святий неодноразово за своє життя рятував людей від гріховних падінь. «Найяскравішим прикладом його діянь є така історія: Був чоловік, який мав трьох дочок, але сталось так, що він збіднів і був змушений одну із дочок віддати на грішну справу щоб мати кошти на прожиття. Довідавшись про це, Святий Миколай уночі підкинув батькові мішечок із золотом. Батько сприйняв це як чудо і вихвалив Бога, але коли прийшов час видавати заміж ще двох доньок, він знову хотів віддати дочок на грішну справу. Миколай знову підкинув мішечок із золотом. Але коли втретє він хотів допомогти цій родині, то батько дівчат підстеріг чудотворця і впізнав у ньому Єпископа Миколая, який на той час служив у місцевій парафії. Батько йому дуже дякував, падав в ноги, але святий взяв із нього обіцянку, щоб той не розказував нікому про діяння Миколая», - зазначив клірик.

Святий Миколай не бажав слави людської, а жив за приписом Ісуса Христа, який казав: «Нехай ваша права рука не знає, що чинить ліва». Ще за життя Бог наділив Миколая величезним даром, а саме за його молитви відбувались речі, які неможливо було пояснити. «Святий рятував цілі міста від голоду, являвся уві сні мореплавцям, які доставляли зерно, і наказував звертати із запланованого маршруту й пливти у голодуюче місто, при цьому залишав мішечок із золотом як компенсацію», - зауважив священнослужитель.

Святий Миколай з 1994 року офіційно визнаний покровителем міста Луцька. Але про його чудеса наші предки знали ще у давні часи. У Волинсько-Галицькому літописі є згадка з 1259 року під назвою «Луцьке чудо». «Коли Куремса стояв біля Луцька, Бог створив чудо велике. Знявся такий великий вітер, що коли порок (кидальна машина) кидав камінь на стіни міста, то вітер повертав каміння на самих татар, які обстрілювали Луцьк. З того часу люди почали молитись про допомогу до Миколая. Згодом його зображення було намальовано на гербі та печатці міста», - розповів Микола Лисюк.

Наостанок священик каже, що у День Святого Миколая найбільшу цінність має молитва і прохання з якими людина звертається до чудотворця. «Подаруночки теж потрібні, особливо діткам, які їх чекають. Але не варто Святого Миколая прирівнювати до Діда Мороза. Діткам потрібно розповідати про те, що Миколай був реальною особою, яка несла у цей світ добро і була милосердною. Тому що коли вони виростуть, то зрозуміють, що Дід Мороз – це міфічна постать, а Святий Миколай своїми діяннями по праву записаний до лику Святих і допомагає людям і до сьогодні. Ми повинні так само як і чудотворець шукати тих людей, яким ми можемо допомогти і цим самим виконувати волю Божу і бути достойними християнами, і можливо удостоїтись такої слави як Святий Миколай » - резюмував Микола Лисюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дід Панас Показати IP 19 Грудня 2013 12:01
Майстер о.Микола казки розказувати: дядько єпископ висвятив племінника, який мішечки з золотом підкидав))) Не повірю ні за що. Священник за мішечок з золотом удавиться та на голяса в храмі канкан станцює...
Лучаночка до дід Панас Показати IP 19 Грудня 2013 14:42
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus