USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська молодь таборувала під Берестечком

5 Липня 2016 15:49
Щороку сотні волинян вирушають на знакове для кожного українця місце – поле Берестецької битви, що у селі Пляшева Рівненської області.

Саме тут у неділю, 3 липня, відбулися заходи із вшанування 365-тої річниці битви між Військом Запорозьким Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом з армією Речі Посполитої, яка закінчилась поразкою Хмельницького.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 4 липня у храмі на полі Берестецької битви відправив службу Божу патріарх всієї Руси-України Філарет.

1-3 липня на легендарному полі відбулося молодіжне таборування «Берестечко-2016», яке за підтримки Міністерства молоді і спорту України організувала спілка організацій «Молодіжна платформа Волині» та «Козацьке Стрілецьке Братство».



«Родзинкою» цьогорічного таборування стала присутність кримськотатарської молоді, адже за всі роки проведення заходів із вшанування історичної події, у Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви» нащадки Ісляма III Ґерая – вперше.
Їх приїзду посприяв проект «Крим.UA», який волинська молодь дещо раніше втілила у Луцьку завдяки програмі «Активні громадяни» від Британської ради.



На запрошення учасників молодіжного таборування захід відвідав лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.



«Сьогодні є багато дискусій, але наші народи шукали ту конфігурацію, щоб зберегти себе, свою землю. Натомість ми пропустили інше: поки ми між собою браталися чи сварилися, Москва не спала. Треба сусідам знаходити способи єднання, щоб не прийшов ворог зі сторони», - сказав Чубаров.



Також він відвідав пам`ятний знак, який з ініціативи Козацького Стрілецького Братства нещодавно встановили поблизу села Острів, на місці ставки кримськотатарського війська Ісляма III Ґерая.

«Тут під час битви було три народи, які сьогодні об’єднані спільним зовнішнім ворогом.

Це нас зближує. Ми вважаємо, що ми маємо знати один про одного більше, тоді буде довіра і тоді ми будемо відчувати один одного краще, і можливо світ в майбутньому буде безпечнішим, ніж він є зараз», - зазначив один із організаторів заходу Захар Ткачук.

Гості табору скуштували козацький куліш, побачили на власні очі традиційні українські купальські вечорниці, історичну реконструкцію яких допомогла організувати Волинська «Просвіта»: молодь співала народні пісні, палила багаття та стрибала через нього, пускала на воду вінки, шукала квітку папороті.



Медіа-експерт Євген Бондаренко провів для учасників таборування воркшоп про маніпуляцію в історії, критичне мислення, а аматорський театр «Вперше» продемонстрував виставу «Озерний вітер» за мотивами однойменного роману Юрка Покальчука.

«Участь у цьому таборі дала нам багато чого в освітньому плані. Тому що ми змогли дізнатися більше про історичні відносини українського та кримськотатарського народів, і це, я вважаю, трансформує ті стереотипи, які сформувалися в нас про один одного. Наприклад, я не знав, що кримські татари та козаки воювали на одному боці в такій кількості битв, і ця стратегічна дружба була доволі успішною для обох народів.

Окрім цього, особисто для себе я відкрив неймовірні українські народні традиції, про які я знав тільки з художньої літератури», - поділився враженнями учасник табору Ескендер Ганієв.

Фото: Ескендер Ганієв/ QHA

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus