USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Данина воїнам: квартири від луцького забудовника – родинам загиблих бійців*

26 Квітня 2016 09:00
Закладення капсули на новому будівництві житлового кварталу минулих вихідних в Луцьку ознаменувалося ще однією подією. Дві родини загиблих воїнів отримали ключі від нових помешкань в обласному центрі від ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат». Ще 8 квартир будуть вручені після будівництва новобудов у новому кварталі на розі вулиць Конякіна-Гордіюк. Але перші 2 квартири виділені вже в зданому будинку на вулиці Дмитра Іващенка.

Ключі вручили матері загиблого Романа Лучука Тамарі Решетар та батькові Олега Вишневського - Анатолієві. Чоловік не зміг прийти, бо має проблеми зі здоров’ям, тож уповноважили отримати ключі брата Олександра та сина полеглого воїна - Іллю. Власне, ця подія – всеукраїнського масштабу, адже це вперше в Україні забудовник з власної ініціативи дарує квартири родинам загиблих бійців. Фактично, чиновники досі не мають чіткого механізму такої передачі, адже прецедентів досі не було.
Вручення відбулося 23 квітня під час закладення капсули на місці будівництва нового житлового кварталу на розі вулиць Конякіна-Гордіюк. Та цій події передувало чимало копіткої роботи і переговорів.

Нагадаємо, забезпечення житлом родин загиблих в АТО та військовослужбовців декларує центральна влада. Та навіть за умови виділення коштів на квартири для них, люди мусять ще не раз прийти на «поклон» до владців, а грошей, які виділила держава, - не вистачає.
Так, торік луцький бюджет отримав 2,5 мільйона гривень від держави на придбання квартир для родин загиблих воїнів під час антитерористичної операції та інвалідів I-II груп з числа військовослужбовців. Але їх використання обмежили вартістю метра квадратного житла. Мінрегіонбуд визначив, що вартість метра квадратного такого житла має складати 6,8 тисячі гривень. Та у Луцьку таких цін немає: мінімальна вартість метра квадратного в Луцьку якісного житла – 14 – 14,5 тисячі гривень.

Зрештою, невтішна ситуація і з виділенням земельних ділянок: люди, які їх отримують, здебільшого не мають коштів, аби навіть підвести комунікації до цих ділянок, не кажучи про будівництво.

Про те, що в Україні з’явиться проблема із забезпеченням квартир військових, передбачали ще на початку Антитерористичної операції. Напередодні з Криму на материкову Україну переїхали військовослужбовці зі своїми родинами і опинилися, фактично, сам на сам зі своїми житловими проблемами.

Потім стартувала перша хвиля мобілізації, в рамках якої лише на Волині до війська призвали майже 5 тисяч чоловіків. І це не найзаможніші люди, це були слюсарі і сантехніки, вчителі і трактористи, які і до мобілізації зводили кінці з кінцями, не кажучи про купівлю житла, чи забезпечення ним державою. Вже тоді можна було передбачити, що з’явиться нова категорія – учасники АТО.

Одними з перших в Україні це питання порушили на ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат». Місцеві фахівці вивчали досвід регіонів, адже забезпечення житлом воїнів АТО можна вирішити створенням локальних програм міського чи обласного рівнів, які зокрема працюють у Львівській та Харківській областях.

«Тому ми вирішили зреалізувати саме таку соціальну ініціативу: 10 квартир безплатно ми передаємо ветеранам Афганістану, АТО та родинам загиблих військовослужбовців у Антитерористичній операції. Ми вважаємо, що не повинні мати місце ситуації, коли військовий приходить і просить йому виділити житло, а йому відмовляють. Коли він з болем каже, що загинути він право має, а отримати квартиру – ні. Так не повинно бути. Держава і бізнес мають бути відповідальними перед людьми, які їх захищають. Ми хочемо, щоб це стало прикладом для інших, щоб ця подія стала поштовхом, першим кроком для інших колег, або ж місцевих адміністрацій», - пояснює свою позицію директор «ЛДБК» Руслан Вайман.
Фактично, жоден місцевий орган самоврядування або ж адміністрація не можуть ставити подібні умови, які добровільно бере на себе ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат». Адже участь забудовника в розвитку міста обмежується законом про містобудівну діяльність, яким визначається пайова участь у будівництві. Виділення 10 квартир – це ініціатива колективу ЛДБК, які таким чином віддають данину родинам, які втратили своїх захисників.

Нагадаємо, торік був підписаний Меморандум між ЛДБК та громадськими організаціями про виділення їм 10 квартир. Ключі від перших двох квартир 23 березня отримали родини загиблих лучан Романа Лучука та Олега Вишневського.

Приміром, мама 20-річного Романа Лучука, який загинув на сході країни, Тамара Решетар досі мешкає в маленькій кімнаті гуртожитку.

«Добре, що є люди, які не забувають, мають чутливе серце. Знаєте, мені здається, що це мені дитина подарувала цю квартиру, бо що він вже може дати?», - намагається стримати сльози жінка.
Рішення про те, кому першому видати квартири, приймали на загальних зборах громадської організації членів сімей загиблих учасників АТО. Водночас, воно погоджене з іншими підписантами Меморандуму, що зафіксували у спільному протоколі.

Очільниця громадської організації родин загиблих «Надія» Любов Карабан зауважує: для цих людей відчувати підтримку – дуже важливо.

«Сьогодні, здається, сталася радісна подія, але водночас – дуже сумна. Бо ціна надто висока – життя наших дітей. Але життя триває і ці люди зможуть покращити житлові умови. Дуже приємно, коли про нас піклуються і не забувають. Це не обов’язково може бути щось матеріальне: досить хорошого слова, підтримки, щоб ці люди відчули, що вони комусь потрібні і що їх діти загинули недаремно. Думаю, наші діти з нами радіють», - додає жінка.
Звичайно, 10 квартир – це дуже мало, аби вирішити житлове питання усіх учасників АТО. Адже крім родин загиблих, є учасники бойових дій, є люди, які на війні стали інвалідами. Тому мають бути розроблені державні програми. Приміром, має відродитися програма «Доступне житло» для військових АТО за формулою 50х50, де 50% від ринкової вартості покриває держава, а 50% - учасники бойових дій. Або ж - пільгове кредитування, де перший внесок 5%, а решта суми має бути поділена на 15-20 років як безвідсотковий кредит.

«Моє переконання, що Герої наші цього варті. Вони повинні мати житло, медичне забезпечення, пільги. Адже вони захищають країну. І знаєте, напевне, заради таких подій і працює ЛДБК», - пояснює свою думку Руслан Вайман.

До слова, представники ЛДБК одними з перших під час зборів конфедерації будівельників озвучили ідею державної програми забезпечення житлом бійців АТО. Як результат – відповідний законопроект уже зареєстрований на розгляд у профільному комітеті Верховної Ради України.
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик нагадав, що з початку АТО 160 волинян не повернулися в рідні домівки.

«Нам потрібно ще багато зробити, щоб хоч трішки зарубцювалися нанесені рани. Ініціатива, яку проявляють представники бізнесу, ще раз доводить, що не гроші головне. Увага, піклування - обов’язок перед сім’ями загиблих, перед нашими воїнами, має стати нашим пріоритетом на десятиліття. Вони завжди повинні бути в нашій пам’яті. Це наша данина їхньому подвигу», - відзначив він.

Власне, ще 8 нових помешкань отримають лучани в силу того, як будуть зводитися багатоповерхівки нового житлового кварталу на розі вулиць Конякіна-Гордіюк. 23 квітня на місці будівництва заклали пам’ятну капсулу і освятили місце будівництва.
«Напевне, багато з цих людей зневірилися, але ми своїх людей не забуваємо, і робимо все можливе, щоб покращити їхнє життя. Отримуючи ці помешкання, думаю, люди через побут і затишок відчують, що вони не забуті, що про них пам’ятають», - звернувся до присутніх владика Михаїл, який і проводив освячення місця будівництва.
До слова, згадане будівництво принесе не лише квартири учасникам АТО, родинам загиблих та воїнам-афганцям. Крім того, в бюджет міста буде сплачено більше 5 мільйонів гривень пайової участі, працюватимуть сотні робітників, з чиєї зарплати також будуть здійснені відрахування до бюджету в якості ПДФО.

Паралельно розпочинаються роботи з благоустрою прилеглого парку, де буде окрім рекреаційної зони спортивне ядро, дитячі майданчики, освітлення та доріжки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus