USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Де навчатимуться діти із ківерцівської школи №1?

4 Серпня 2008 14:50
На початку дев’яностих років минулого століття на території ЗОШ №1 у Ківерцях було закладено новий фундамент. Тільки от щось завадило розпочати будівництво... Потім – другий етап. Але й тоді, звівши школу на кілька поверхів, через якийсь час її демонтували...
 
Дітям, які зараз навчаються у старому приміщенні школи, немає потреби знайомити батьків із лабіринтами цієї будівлі. Бо й ті свого часу здобули тут освіту. Бібліотека, медпункт (дерев’яні побілені будиночки початку минулого століття) і туалети «розкидані» по території школи. У літню пору пейзаж доповнюють кози та коні, яких люди ведуть попастися поблизу зарослих травою фундаментів.
 
І ось маєш тобі... Одного дня на стовпах з’явилися оголошення із проханням прийти і висловити свою думку щодо долі школи №1. Підпис внизу: «Педагогічний колектив і батьки».
 
У неділю, 3 серпня, у центральному Будинку культури зустріч із районною владою відбулася. Із розмов батьків і учителів стало зрозуміло – балачки про те, що приміщення, де навчаються школярі початкових класів, хочуть відібрати для потреб місцевого медичного коледжу, тривають уже давно. Як потім уточнив директор ЗОШ Іван Стецькович, два роки. Водночас саме стільки часу, за його ж словами, районна влада запевняє його, вчителів і батьків, що одноповерховий будинок, зведений ще на початку минулого століття, – у комунальній власності району, і ніхто цього не відміняв.
 
Так трапилося і цього разу.          В Ківерцівський районний будинок культури зійшлося близько сотні небайдужих до долі школи мешканців міста. Відповідали на їхні запитання представники влади: голова РДА Леонтій Кричкевич і районної ради Андрій Манько.
 
Іван Стецькович каже, що усі документи, які засвідчують, що приміщення належить навчальному закладу, є, але чутки про те, що дітям невдовзі ніде буде навчатися, створюють антирекламу закладу. «І якщо так триватиме далі, то наповнюваність школи дійсно різко зменшиться. Лише цього літа кілька сімей відмовилися віддавати своїх дітей до нас, бо не знають, якою буде його доля», – каже Іван Стецькович.
 
Директор школи під час зустрічі районної влади і батьків прочитав текст листа, у якому представники медичного коледжу ще минулого року просили голову Волинської облради Анатолія Грицюка дозволити розпочати виготовлення технічної документації й узяти приміщення за адресою вулиця Київська, 4 у комунальну власність міста. Із міським головою усе нібито було погоджено.
 
7 травня 2007 року медколедж отримав позитивну відповідь на своє звернення від облради. Після цього Іван Стецькович звернувся до районної влади і теж отримав відповідь, що приміщення перебуває у комунальній власності району, а рішення про те, щоб його будь-кому передавати, депутати не приймали.
 
Однак влітку цього року проблема виникла знову... І знову довелося скликати ківерчан, аби ще раз запевнити їх, що приміщення початкової школи у місті буде функціонувати й надалі. Сьогодні це знову підтвердили голови РДА і райради.
 
Тим часом вчителі занепокоєні, адже батьки дедалі неохочіше віддають своїх діток на навчання у школу №1 або ж переводять їх у інші навчальні заклади. Аргумент такий: «На потреби школи доводиться щомісяця витрачати чималі гроші, а якщо ми не знаємо, що буде із школою завтра, то як бути?»
 
Водночас батьки чи не одноголосно заявляють, що приміщення, яким зараз користуються діти, хороше, бо тут молодші школярі навчаються окремо від старших, мають їдальню і туалети всередині будівлі (у корпусі ЗОШ №1, де набираються знань школярі середньої і старшої ланок, вбиральня розташована на території).
 
Окрім того, приміщення «старшої» школи занадто мале, аби прийняти ще кілька класів, – переконує Іван Стецькович. Він каже, що навчання в обох корпусах проходить у дві зміни, а в молодших класах буває й по двадцять із лишком учнів.
 
Ще один бік проблеми – вивільнення учителів початкових класів. Їх у Ківерцівській ЗОШ №1 є дев’ять. Одна з них – педагог із досвідом Євгенія Довгань – зараз живе з острахом. «Хіба що на базар іти... А це ж не вихід. Почали вже турбуватися (влада – авт.) про школу, й от тобі маєш – вчитель має на базар іти. А в інших школах колективи теж сформовані, там є педагоги, які й на пів, і на чверть ставки працюють», – каже вона.
 
Євгенія Довгань також не береться казати, як відіб’ються на здоров’ї дітей щоденні походеньки до школи, що розміщена в іншому кінці міста. Адже загальноосвітніх закладів у містечку не так уже й багато. Загалом у Ківерцях функціонує їх п’ять (серед них – одна гімназія й одна спеціалізована).
 
З позицією дирекції ЗОШ №1, учителів і батьків повністю згідні представники районної влади. Принаймні про це голова РДА Леонтій Кричкевич і голова райради Андрій Манько заявили під час зустрічі 3 серпня. Вони запевняють, що школа існуватиме, а приміщення ніхто насильно відібрати не може.
 
Нагадав голова РДА і про певний поступ у розвитку «багатостраждального» храму науки. «Минулого року поблизу корпусу для старшокласників побудували сучасний спортивний майданчик, запрацювала тут і нова котельня. Молодші школярі уже протягом року мають змогу пообідати у відремонтованій їдальні», – наголосив він.
 
Зараз, за словами посадовця, триває оформлення документів на право постійного користування землею ЗОШ №1, «аби нікому не кортіло нічого відібрати». Крім того, Андрій Манько повідомив, що до облдержадміністрації і облради уже подано список об’єктів, які необхідно побудувати за кошти з державних субвенцій у 2009-2010 роках. Серед них нібито є й нове приміщення для ЗОШ №1.
 
А поки районна влада обіцяє, містом ширяться чутки...
 
Офіційної версії від міської влади, яка свого часу нібито пообіцяла медколеджу знайти приміщення для нового корпусу, поки немає... Недільної днини мобільний телефон міського голови не відповідав, брама міської ради була зачинена на замок, а на зустріч із батьками ніхто з представників виконкому або ради не прийшов. Не було тут і представників Ківерцівського медичного училища. Тож продовження буде...
 
Аліна ПЕРЕМОЖНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 4 Серпня 2008 23:46
Батьки скидалися, а влада бере приміщення... Афігеть!
Анонім Показати IP 18 Вересня 2008 13:57
Всього цього добилася своєю непосильною працею висококваліфікований педагог КОРОЛЬЧУК ЛЮБОВ ЙОСИПІВНА, низький Вам уклін та подяка від ківерчан!!
Олена Левчук Показати IP 9 Жовтня 2010 17:37
Так Корольчук Любов Йосипівна дійсно чудовий вчитель, який викладає у мене Алгебру та Геометрію...дуже аам вдячні на науку...низький вам уклін..
Оленка Левчук Показати IP 27 Травня 2011 14:44
Зараз унашій школі круто, поставили класного директора, тапер школа буде точно №1!!!!!!!!!!!))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus