USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Депутати «завалили» звіт головного поліцейського Луцька

26 Лютого 2020 23:39
Депутати Луцької міської ради не проголосували за звіт очільника Луцького міськвідділу Олега Кічука. Правоохоронець не зміг пояснити причини бездіяльності поліції у той самий час коли базарники перешкоджали законному демонтажу конструкцій Старого ринку.

Про це йшлося під час сесії Луцької міської ради.

Зокрема, після того, як начальник Луцького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області Олег Кічук зачитав звіт про стан боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку у місті Луцьку за 2019 рік, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт поцікавився у нього, чи виконує поліція закон, якщо цей закон прийнятий Верховною Радою.

Коли посадовець почув ствердну відповідь головного поліцейського міста, він уточнив, чи обов’язковим для виконання, у тому числі поліцією, є рішення міської ради на території Луцька, зокрема про демонтаж Центрального ринку, та чи має право поліція ігнорувати цю ситуацію.

На це Олег Кічук відповів, що процедура демонтажу, на його думку, повинна відбуватися після винесення судом відповідної ухвали.

Вислухавши доповідача, депутат Ігор Поліщук зауважив, що твердження головного полісмена Луцька щодо необхідності ухвали суду – це вільне трактування закону. Адже рішення міської ради діюче і не було скасоване.

Він нагадав очільнику міської поліції про ситуацію, коли біля готелю «Україна» та приміщення ГУНП у Волинській області розгорнули стихійний ринок.

«Тоді торговці у самому центрі міста біля поліції поставили палатки й продавали речі. І, до речі, Петро Шпига дзвонив нам, просив швидко забрати цей ринок, бо це – скандал на всю Україну. В той же день ми скликали виконком і поліція прибрала той ринок без будь-яких ухвал. Тому не потрібно нам розповідати про ухвали судів», - різко відповів обранець громади.

Читайте також: Поліція карала за хуліганство під час демонтажів у Луцьку, а шарпанину на ринку воліє не помічати

Окрім того Ігор Поліщук зазначив, що на сьогодні жодна фізична чи юридична особа не заявила про право власності на паркан навколо Центрального ринку.

«Муніципальна варта зрізала три секції паркану. Працівники варти хотіли помістити його фрагменти на маніпулятор, вивезти на штрафмайданчик, і зберігати до певного періоду. Але поліція не дала цього зробити, утворивши живий коридор для підприємців. Тоді підприємці занесли ці три секції паркану назад, на ринок. Як таке може бути? Потім кажуть, мовляв, поліцію не поважають. А як поважати, коли поліція не може забезпечити елементарного порядку? Як поважати, коли двадцять людей у стані алкогольного сп’яніння, які не стоять на ногах, знаходяться у центрі міста, а поліція не реагує? На камерах відеоспостереження видно, як з барів біля Центрального ринку виходять ці люди у неадекватному стані, чіпляються до працівників муніципальної варти, а поліція ніби й не бачить», - обурився депутат.

Також обранець громади зазначив, що коли міська рада звертається до поліції з проханням скласти протокол на підприємця, який займається незаконною торгівлею, працівники поліції відповідають: «А що я можу зробити? Він каже, що не торгує тут, а прийшов подивитися».

«Це мені вчити поліцію, як працювати? Треба, щоб один поліцейський одягнувся в цивільне, купив щось з-під прилавка у підприємця, а інший поліцейський зафіксував факт незаконного продажу. Ось і все!» - звернувся депутат до Олега Кічука.

Разом із тим він зазначив, що, оскільки поліція відмовляється захищати закон, то, по суті, кожен лучанин може, не сплачуючи податки, торгувати сурогатом з-під прилавка, забороненими хімічними речовинами, як це робили на ринку.

«Є ухвала суду, відповідно до якої присудили п’ять років підприємцю, який торгував незаконною хімією. Чи може кожна людина, яка незареєстрована як ФОП, яка не сплачує податків, але поставила свій МАФ, мати таку цілодобову охорону поліції, як мають підприємці на Старому ринку?» - звернувся вкотре депутат до очільника поліції.

Читайте також: Поліція на цілодобовій службі луцьких базарників: Шпига надав їм безкоштовну державну охорону?

На це Олег Кічук відповів, що основне завдання поліції – не допускати масових конфліктів та порушення громадського порядку.

Також Ігор Поліщук зазначив, що з 2008 року на Центральному ринку функціонує лівий крайній ряд, що на вулиці Замковій, який працює без дозвільних документів.

Крім цього ряду є ще один на вулиці Замковій, який колись належав фірмі «Скорпіон-сервіс». Від 27 грудня 2019 року, коли було прийняте відповідне рішення міської ради, всі конструкції знаходяться там незаконно і підлягають демонтажу.

«І їх охороняють дві машини патрульної поліції, у той час, коли на виклики лучан щодо «закладчика» наркотиків поліція їде дві години», - депутат пригадав недавній випадок у центральному парку, коли один із працівників поліції намагався втопити у канаві закладку з наркотиками, виявлену небайдужим лучанином.

Однак Олег Кічук на всі аргументи відповідав стандартними відмовками. Мовляв, мета поліції - не допустити провокацій і стримувати ситуацію в місті і з однієї, і з іншої сторони. Не почувши конкретних відповідей на питання, депутати не проголосували за звіт очільника поліції Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Адвокат Показати IP 27 Лютого 2020 06:55
Ну і ну .....і що маємо, рішення міської ради важливіше від ухвали суду???? Брєд...
Анонім до Адвокат Показати IP 27 Лютого 2020 11:53
А була ухвала якогось суду? Я щось пропустив, рішення про знос смітника якійсь суд скасував?
пасажир Показати IP 27 Лютого 2020 07:34
а чи законно будується "Егоїст"?
Виборець Показати IP 27 Лютого 2020 07:42
Вас крім ринку ще щось цікавить?
Їван з Гнідави Показати IP 27 Лютого 2020 07:55
Село неначе погоріло, неначе люди подуріли... Шось пороблено !
123 Показати IP 27 Лютого 2020 09:06
Коли зрізали паркан, були представники Облспоживспілки, яки заявляли що паркан належить їй, і надавали відповідні документи. Пан Поліщук недостатньо поінформований. Ну і з приводу "вільне трактування закону" - тривають суди, і тільки після їх рішення буде зрозуміло, котра сторона вільно трактує закон. Щось в законі про поліцію я не бачив статті, в якій вказується про обов'язок поліції виконувати рішення місцевих рад. Тицьніть хтось носом мене.
Петро до 123 Показати IP 27 Лютого 2020 11:57
Питання не чий паркан, а чи є довільні документи на встановлення і хто видав. На газоні стоїть бляха на колесах, приїхав евакуатор... Що незаконне?
222 Показати IP 27 Лютого 2020 09:11
НЕХАЙ КОЛИ ВАС БУДУТЬ ГРАБУВАТИ, НАСИЛУВАТИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ДЕПУТАТІВ А НЕ ДО ПОЛІЦІЇ
Анонім до 222 Показати IP 27 Лютого 2020 12:01
Кожен повинен виконувати свої функції, навіщо тоді утримувати поліцію з податків, яких до речі більшість базарників НЕ сплачує!?
факт Показати IP 27 Лютого 2020 09:27
Слідом за Шпигою!
Ага до факт Показати IP 27 Лютого 2020 16:19
Ага, слідом в Київ на підвищення.....
Жанін Показати IP 27 Лютого 2020 09:41
депутати мстять за старий ринок, коли судового рішення по ньому не має, вимагають якійсь дій від поліції
Анатолій Показати IP 27 Лютого 2020 09:59
Чи обов’язковим для виконання, у тому числі поліцією, є рішення міської ради на території Луцька, зокрема про демонтаж Центрального ринку? Пункт 4.2. Рішення - Очистити шляхом демонтажу земельну ділянку на вул. Глушець, 1, що у м. Луцьку, площею 0,5904, кадастровий номер 0710100000:11:050:0005, від розміщених на ній тимчасових споруд та інших конструкцій, в тому числі і паркану, та забезпечити відновлення порушеного благоустрою території до 03.02.2020. Відповідно до пункту 14.2.2. Правил благоустрою міста Луцька, затверджених Рішенням Луцької міської ради від 29.07.2009 року №44/2, Уповноважена особа (відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення), яка під час перевірки об'єкта благоустрою виявила порушення вимог цих Правил, зобов'язана на винну особу скласти протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Стаття 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення У справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 - 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати: 2) посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, - виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад (статті … - 152, Відповідно до 14.2.3. Правил благоустрою міста Луцька - після складення протоколу, він у п'ятиденний строк надсилається на розгляд до адміністративної комісії за місцем проживання особи, яка притягується до адміністративної відповідальності. Цікаво, чи складали муніципали такі протоколи та чи притягалась особи до адміністративної відповідальності за Порушення правил благоустрою на території земельної ділянки на вул. Глушець, 1 у м. Луцьку? Якщо ні, то чому винен лише Кічук?
Hye Показати IP 27 Лютого 2020 10:10
Люди приймуть правильне рішення на місцевих виборах, я надіюсь...
123 Показати IP 27 Лютого 2020 11:14
Кічука треба питати за розкриття злочинів у місті; розбої, грабежі, кражі інші тяжкі злочини. Так як в його підпорядкуванні слідчі, оперативні працівники, дільничні офіцери. А за розборки на ринку питати в останню чергу і не робити з цього собі рекламу. Міська Рада що хоче щоб Кічук вивів на ринок слідчих та оперативні служби для демонтажу магазинів. Це не правильно їхнє призначення в іншому. Кожний повинен займатись своєю роботою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus