USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Держава прагне монополізувати видобуток бурштину

15 Лютого 2017 17:30
Держава має намір закріпити власну монополію на видобуток бурштину, проводячи це під виглядом надання виняткового права рекультивації порушених старателями земель двом державним підприємствам. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України № 1063 від 30 листопада 2016 року, інформує Правда.

Фактично, дві державні компанії ДП "Бурштин України" та ДП "Укрбурштин" отримали преференції на рекультивацію порушених внаслідок незаконного видобутку бурштину лісових територій. В зазначеній постанові ці дві компанії прописані виконавцями пілотних проектів з відновлення лісів. Вирішувати ж, на яких територіях будуть вестися ці роботи, мають обласні державні адміністрації.

Більше того, у постанові №1063 дано доручення Міністерству екології та природних ресурсів, Державному агентству лісових ресурсів, Державній службі з питань праці, місцевим держадміністраціям під час реалізацію пілотного проекту забезпечити видачу згідно з вимогами законодавства необхідних документів дозвільного характеру. Звичайно, що у постанові прописали й можливість зазначеним владним органів надати відмову у дозволах у 30-денний термін, але чи будуть вони це робити, коли вже є конкретно визначена "політична воля"?

Чому з цього процесу викинуті всі інші учасники, наприклад, комунальне підприємство "Волиньприродресурс"? Своє пояснення дав голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик: "Комунальні підприємства мають бути учасниками цього процесу, працюючи разом з державними підприємствами. Ми не можемо розірвати зв’язок держави і органів місцевого самоврядування… Держава визначає правила гри, а місцеві громади і місцеві структури є учасником цієї гри. Обласна державна адміністрація буде робити все для того, забезпечити участь не тільки комунального підприємства "Волиньприродресурс".



Більше того, очільник області вважає, що сама форма компідприємства може нести в собі загрози виникнення конфлікту на місцевому рівні, бо кожне село може створити КП та боротися за право вести діяльність на землях громади.

Та от тільки не створюють такі КП в кожному селищі, громада консолідувалася у своєму рішенні та захотіла єдине комунальне підприємство "Волиньприродресурс".

Чому такий супротив виник? Відповідь потрібно шукати у самій постанові Кабміну. Тим, хто слідкує за розвитком ситуації навколо ринку бурштину в Україні добре відомо, що питання самої рекультивації обговорювалося довго. Екологи часто зазначали, що провести рекультивацію може бути просто неможливо, бо окрім зміни ландшафту велику шкоду нанесено структурі підземних вод.

Схоже, що у центральних органів влади просто немає часу на те, щоб розробляти окрему процедуру рекультивації для бурштиноносних територій, тому в Постанові №1063 дається чіткий припис відтворювати ліси за Правилами від 1 березня 2007 року. По факту це означатиме, що територію зрівняють та посіють молоді деревця.

Та є ще один аспект про який мало говорять – під час так званої рекультивації буде проводиться довидобуток сонячного каміння. За підрахунками вчених та експертів, старателі забирають з надр лише до 30% бурштину. Такий підхід виглядає так, ніби хтось, прикриваючись державними інтересами просто бере під свій контроль видобуток дорогоцінного каміння.



Більше того, виникає питання, в чиїх інтересах діють державні органи, зокрема на Волині, де, як вже було сказано, виходячи з інтересів громади, Волинська облрада створила комунальне підприємство "Волиньприродресурс"? Більше того, підприємство створювалося не по спецпостанові, воно отримало ліцензію провадити діяльність по цивілізованому видобутку бурштину та у законний спосіб на загальних засадах отримало й спецдозволи для провадження цієї діяльності.

Володимир Гунчик акцентує увагу на тому, що громада не спроможна працювати ефективно, що має бути конфлікт.

"Розв’язати цей конфлікт інтересів може тільки посередник – держава. Вона буде визначати ступінь можливостей того чи іншого підприємства по рекультивації, по залісненню по питаннях завершення видобутку бурштину", - говорить губернатор.

І такі заяви лунають в той час, як децентралізація визнана пріоритетним напрямком розвитку держави, а Волиньприродресурс є одним з прикладів успішної ініціативи влади на місцях. Тож як пояснити те, що голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик виступив проти своєї громади та роботи КП "Волиньприродресурс"? Чиї ж інтереси він відстоює – громади чи Банкової?

Схоже, питання стає в чергу тих, які у нашій країні залишаються без відповіді. А поки перелік питань збільшується, в КП "Волиньприродресурс", в Держгеонадрах та Державній комісії по запасах корисних копалин в цей час ведуться обшуки, під час яких вилучаються всі оригінали документів з приводу отримання спецдозволів, аби потім, напевно, сказати, що їх ніколи і не було.

Нагадаємо, сьогодні, 15 лютого, опівдні до будівлі Волинської облради прибули декілька десятків силовиків з автоматами, та розпочали обшук. Серед них – бійці КОРДу, працівники Генпрокуратури та місцеві силовики. З власних джерел Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо, що обшуки відбулися з подачі губернатора Волинської області Володимира Гунчика.

Своєю чергою, Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця прокоментував обшуки у приміщенні облради і присутність представників Генеральної прокуратури у її стінах. З його слів, це вигідно тим, хто покриває нелегальний видобуток бурштину і не лише на Волині.

Так, Генпрокуратура вилучила документи "Волиньприродресурсу" щодо бурштину. Згодом стало відомо, що спецпризначенці та слідчі одночасно з обшуками у приміщенні Волинської облради обшукували помешкання заступника директора КП «Волиньприродресурс».

БІЛЬШЕ НОВИН ПРО ЦЕ ЧИТАЙТЕ ТУТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
дідо Показати IP 15 Лютого 2017 17:33
Видобувати мають твільки приватні компанії.
Андрій Показати IP 15 Лютого 2017 18:08
Не держава а банда!
Олекс Показати IP 15 Лютого 2017 18:31
Видобувати мають право ті в кого є на це ліцензія!!!А ці державні підприємства про які згадують показують свої мільйонні борги і не прибутковість тільки їхні директора живуть в шоколаді то яка з них користь була до цього часу ,просте відмивання грошей!
Небайдужий Показати IP 15 Лютого 2017 20:47
Панам високопосадовцям треба ще повчити Конституцію України - власником лісів, ненаданих земель і надр є виключно НАРОД УКРАЇНИ, а не держава!!!
Панько Показати IP 15 Лютого 2017 22:02
От коз*л той Гунчик-попригунчик. Йому сказали фас з Києва, а він і рад старатися. Зняти його геть, хай шурує до свого шоколадного зайця
знаю Показати IP 15 Лютого 2017 22:44
ком підпр на чолі з столяром буде красти ВСЕ111111
Йопрст Показати IP 15 Лютого 2017 23:35
Зроблять комунальне підприємство тіпо ЖЕК
Цікавить Показати IP 16 Лютого 2017 06:43
Питання перше Хто заплатив за ліцензії якщо з обласного бюджету кошти не виділялись? Питання друге А якщо комунальне підприємство об'єднаної громади захоче отримати ліцензію і користуватись власними надрами що тоді хіба вони не матимуть права?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus