USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Для ліквідації ЖЕКів немає підзаконних актів

3 Липня 2016 23:46
Для реалізації закону №417 "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку" немає підзаконних актів.

Про це в коментарі кореспонденту Голос.UA повідомив директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

На його думку, автори закону не прогнозують наслідків своїх дій і "не роблять нічого для реалізації цього закону".

"Зараз немає підзаконних актів для того, щоб реалізувати цей закон. Не прописаний порядок проведення конкурсу, не прописаний типовий договір, не прописані вимоги до управителів. Тобто немає нормативної бази. А зробити це мав Кабмін", - заявив Сергієнко.

Він нагадав, що згідно з положеннями нового закону, замість ЖЕКів утриманням будинку будуть займатися керуючі компанії.

"Укладається договір, компанія займається управлінням будинку і наймає виконавця послуг. Сам закон №417 - мертвонароджений. По суті, закон дав людям рік, щоб створити ОСББ ... Це явно фантастика і нездійсненна мрія розробників закону, тому що у нас була загальнодержавна програма реформування житлово-комунального господарства, вона діяла з 2008 року по 1 січня 2015 року. У програмі було записано, що за цей період 70 відсотків житлового фонду буде під ОСББ. А насправді, створили менше 25 відсотків. Створити за рік ОСББ - з якого дива? Можна було очікувати, що їх не створять. На це є низка причин", - вважає експерт.

ЧИТАТИ ЩЕ: НОВОСТВОРЕНІ ОСББ У ЛУЦЬКУ ШОКОВАНІ ДІЯЛЬНІСТЮ ЖЕКІВ

Якщо ж люди не створили ОСББ і не вибрали собі виконавця послуг, підкреслив Сергієнко, то місцеві органи влади будуть проводити конкурси, за результатами яких будуть призначати на кожен багатоквартирний будинок керуючого.

"Серед ЖЕКів була паніка, тому що вони не знали, як їм бути, і що буде з 1 липня. Тому Верховна Рада прийняла закон №417, внесла в нього зміни, мовляв, ЖЕКи продовжують виконувати свої обов'язки. Це щоб заспокоїти ЖЕКи. Хоча, якби там були грамотні юристи, вони б пояснили, що до тих пір, поки не розірваний договір, поки одна сторона договору не заявила про розрив, він діє. А у всіх жителів де-факто є договір ", - підкреслив Сергієнко.

Нагадаємо, з 1 липня 2016 року мав вступити в силу закон про ліквідацію ЖЕКів та передачу багатоквартирних будинків під управління Організації співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або керуючих компаній.

Але 14 червня Верховна Рада своїм рішенням відтермінувала цей процес.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus