USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Очисним спорудам під Луцьком необхідна реконструкція

5 Березня 2018 18:34
Навіть у морозний день на очисних спорудах Липлян відчувається ядучий запах, а в теплу пору він шириться територією і стає нестерпним, від чого потерпають мешканці ближніх сіл і окремих районів Луцька.

Проблему обговорювали на зустрічі в Липлянах 2 березня, участь у якій взяли перший заступник міського голови Григорій Недопад, директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась, заступник голови обласної ОДА Сергій Кошарук, керівник підприємства «Луцькводоканал» Іван Корчук.

– Аби захистити окремі райони Луцька і Липляни від смороду, необхідна реконструкція очисних споруд, – зазначив Григорій Недопад під час робочої поїздки на очисну станцію. – Потужності очисних споруд в Липлянах були розраховані на стоки від виробничих підприємств на 70% і на 30% - від населення. А нині ситуація протилежна – близько 70% – стічні води із житлових масивів, при чому їх кількість надмірна. Зараз підприємство не спроможне якісно переробляти такі обсяги відходів. Ми будемо шукати фінансування на реконструкцію очисних споруд села Липляни, адже туди стікають усі каналізаційні відходи міста. Але обласна влада також повинна долучитися до процесу, оскільки Липяни належать до Ківерцівського району.
ЧИТАТИ ЩЕ: «ЛУЦЬК НЕ СТВОРЮЄ ЖОДНИХ ПРОБЛЕМ ЗІ СМОРОДОМ», – ГРИГОРІЙ НЕДОПАД

– Розроблена проектно-кошторисна документація щодо очистки одного зі ставків очисних споруд у Липлянах, – розповів Юрій Крась. – Проект передбачає очищення біомулу, оскільки зараз він фактично не виконує свою функцію і призводить до виникнення смороду. Вартість робіт складає 8 млн гривень. Однак цей проект не тільки дороговартісний, але і тривалий у реалізації. Ми пропонуємо іншу альтернативу – перекачати біомул у низину, яка знаходиться поруч, на території Липлянських очисних споруд, куди можна спрямувати мулові відкладення з полів фільтрації. Це здешевило б проект удвічі і дозволило б вирішити проблему смороду швидше і ефективніше. Але реалізувати цей проект буде можливо лише після проходження всіх дозвільних служб і експертиз.

– Новий проект дешевший в рази, – зазначає Григорій Недопад. – Зараз необхідно з'ясувати, які його перспективи з екологічної точки зору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Липляни Показати IP 6 Березня 2018 11:36
Нарешті, може хоть щось буде робитися на очисних спорудах міста Луцька, які "загаджують" таку мальовничу природу прилеглого села Липляни... Адже це майбутнє не тільки села, але і міста ,яке знаходиться за кілометр від очисних споруд... Тільки та "економія" ,хотя би не нашкодила так званій "низині"... Адже поруч єдина потужна річка СТИР, в яку зливаються "очищену" воду...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus