USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Дискутуємо, але намагаємось дійти до спільного рішення», – депутат Волинської облради Сергій Юнак*

21 Грудня 2021 15:04
Сергій Юнак – один із тих депутатів Волинської обласної ради, хто у 2020 році вперше отримав мандат. Перший рік для тих, хто досі не був знайомий з депутатською діяльністю, став, так би мовити, посвятою.

Що вдалося за цей рік зробити, які напрямки в області варто розвивати і якою має бути робота в обласній раді в наступні роки – про це у розмові з депутатом.

Минулого року ви вперше стали депутатом обласної ради. З якими намірами балотувалися?

Це мій перший досвід у місцевій політиці. До обласної ради вирішив балотуватися минулого року, аби зробити і свій внесок у покращення добробуту волинян.

Маю досвід, який, вважаю, буде корисним у житті краю. Адже займаюся підприємницькою діяльністю, маю пропозиції щодо реалізації природоохоронних заходів, спрямованих на покращення екології Волині.

Ви пройшли до обласної ради за списками партії «Слуга Народу». Чому саме ця політична сила?

Обирав партію за тим, як її програма та ідеологія суголосні з моїми внутрішніми переконаннями. Оскільки програма партії «Слуга Народу» співпадала з моїми поглядами і думками, то і вибір став очевидним.

Фракція партії «Слуга Народу» в обласній раді не надто чисельна. Чи чують вас у раді колеги з інших партій? Дослухаються до ваших думок і пропозицій?

Так, обмінююся досвідом та думками з колегами з інших політичних сил, у ході яких завжди знадимо консенсус з різних питань.

Як можете оцінити роботу фракції? З усіма колегами вдається порозумітися?

Роботу фракції оцінюю добре, здебільшого намагаємося вирішувати всі питання позитивно, хоча не завжди це вдається, бувають помилки, які доводиться усувати.

У ході дискусій є однодумці та опоненти, але, обговорюючи важливі питання з колегами, намагаємося дійти до спільного рішення.

З якими проблемами до вас звертаються виборці? Які є потреби та проблеми у вашому окрузі, який представляєте у сесійній залі?

Я представляю інтереси мешканців Володимира та Нововолинська. Найчастіше звертаються виборці з матеріальними проблемами щодо лікування, покращення соціально-побутових умов життя, стосовно зниження цін на продукти харчування, тарифів на комунальні послуги. Є також і питання, пов’язані з покращенням екології в нашому регіоні. Намагаюся вникати в проблеми краян і впливати на їх вирішення у міру своїх можливостей. Може, не все вдається, але цей рік був, так би мовити, стартовим. Далі буде активніша робота.

Підводячи підсумки першого року роботи цієї каденції депутатів, які висновки можна зробити? У якому напрямі треба рухатися області, на що треба звернути увагу в наступному році?

За цей рік депутати обласної ради виконали чималий об’єм роботи, ухвалили низку важливих рішень, але багато питань ще потребують вирішення та доопрацювання в майбутньому. Звичайно, потрібно працювати над розвитком місцевого бізнесу, створенням сприятливих умов для залучення інвесторів та відкриття нових підприємств, адже все це сприяє збільшенню надходжень до бюджету.

Де триває активніша робота: на комісіях у міжсесійний період чи у сесійній залі?

Звичайно, більш активна робота відбувається на засіданнях комісій, оскільки кожен депутат має можливість висловити свою думку, детально вивчити питання, що виносяться на розгляд, подискутувати, ухвалити правильне рішення, які ми виносимо на розгляд у сесійній залі.

Чи багато часу займає депутатська діяльність? Чи заважає вона підприємництву, або ж навпаки – допомагає? Як вдається поєднувати ці два напрями?

Звичайно, робота депутата вимагає немало часу, але це не заважає моїй основній діяльності. Навпаки, поєднуючи одне з іншим, вдається задовольняти і потреби виборців, і водночас спрямовувати підприємницьку діяльність у правильне русло. Завдяки підтримці команди наших підприємств ми разом досягаємо успіху в роботі.

Ви – член екологічної комісії. Які є проблеми на Волині у сфері екології? Чи достатньо ведеться тут робота? Вистачає в області ресурсу?

Одне з нагальних питань стосується лісової галузі: відновлення лісів, створення розсадників та поповнення насіннєвої бази. Крім того, гостро постає питання щодо запобігання забрудненню водойм, обміління озер Шацького національного парку, замулення русел річок, відновлення меліоративних каналів, боротьби зі стихійними сміттєзвалищами. Ведеться клопітка робота з вирішення всіх цих проблем, але у багатьох випадках все залежить від належного і вчасного фінансування.

Як області відшуковувати ресурси на природоохоронні заходи? Адже екологічність, збереження довкілля сьогодні – це світовий тренд.

Значну роль відіграє розробка проєктів всеукраїнського та міжнародного рівня, спрямованих на захист природи, на використання інноваційних технологій в цій галузі, необхідність залучення інвесторів шляхом їх заохочення через втілення в життя цікавих проєктів природоохоронного значення. Адже тільки у чистому серці природи – міцне здоров’я людини.

Кілька разів на засіданнях комісій депутати обговорювали, що не всі громади, які отримали кошти на природоохоронні заходи, їх освоїли. Чому так? Чому деякі громади були неактивними?

Сьогодні досить гостро постає питання стимулювати роботу громад, аби вони швидко та оперативно використовували виділені кошти на реалізацію природоохоронних заходів. Адже в цьому році лише три громади повністю справилися з цим завданням, а решта в процесі підготовки документації, необхідної для участі у тендерах, укладання договорів, пошуках підрядників.

Часто велика проблема громад – стихійні сміттєзвалища, де відходи акумулювалися роками і розміщувалися на територіях, які донедавна були не в їхній сфері впливу. Як, на вашу думку, їм слід це питання вирішувати?

Наразі ця проблема досить болюча і потребує вирішення не лише на місцевих рівнях, а й в цілому в країні, адже, крім інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням щодо сортування сміття, утворення компостних ям з харчових відходів, громадам на місцях необхідно організовувати регулярний вивіз та утилізацію відходів. Однак не кожна громада спроможна нести такі фінансові витрати, тому постійно надходять звернення до нашої комісії з питань екології щодо додаткового фінансування, необхідного для очищення таких територій.

Які рішення, ухвалені цього року обласною радою, вважаєте найбільш важливими?

Кожне рішення, що виноситься на розгляд обласної ради є важливим для виборців, але хочу зазначити, що підтримка сільського господарства, підприємницької діяльності, екологічних питань для мене є першочерговими. Хочу виокремити деякі з них: затвердження Регіонального плану управління відходами у Волинській області до 2030 року, Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2022-2026 роки, ухвалення звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо запровадження мораторію на зростання вартості природного газу та електроенергії.

В яких напрямках плануєте працювати як депутат наступного року? Які проєкти будете відстоювати?

У наступному році буду продовжувати брати участь у підтримці проєктів, які будуть спрямовані на покращення екологічної ситуації в області. Підтримую пропозицію депутатів щодо очищення річки Луга і зміни меж гідрологічного заказника місцевого значення, та в міру своїх можливостей буду підтримувати цей проєкт, оскільки ця проблема важлива для мого регіону.

Буду намагатися не порушити своє життєве і депутатське кредо: «Виконувати те, що обіцяю. Вислухати й допомогти кожному, хто звертається».

Мар’яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus