USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Кроноспан працює без фільтрів, бо такий проект

12 Червня 2014 13:29
Мешканці Нововолинська продовжують «воювати» з деревообробним підприємством «Кроноспан». Єврогігант працює без фільтрів. Тим часом, на заводі виявили 28 стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин. Зі слів керманичів заводу, очистка від формальдегіду - не передбачена і, взагалі, наявний проект, погоджений екоінспекцією. Про це інформує Нововолинськ діловий.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, жителі масиву, які мешкають по сусідству із потужним деревообробним підприємством, скаржаться на гострий «сосновий» запах та алергічні реакції. Натомість технічний директор «Кроноспан УА» Бартоломій Козіол запевнив, що завод має всі необхідні дозволи на діяльність, виробництво організоване з дотриманням чинного законодавства в частині захисту від шкідливих факторів. А встановлення фільтрів на підприємстві - не передбачене.

Деревообробне підприємство «Кроноспан УА» є суб’єктом господарювання з високим ризиком для навколишнього природного середовища. Саме тому не частіше одного разу на рік до заводу прибувають спеціалісти державної екологічної інспекції. Вони перевіряють, чи дотримуються євробізнесмени затверджених нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин.

А контролювати на «Кроноспані», виявляється, таки є що. Адже на підприємстві нараховується цілих 28 (!) стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин. Пилогазоочисне обладнання встановили у 16 місцях. На половині з них є навіть справжні фільтри, які уловлюють речовини у вигляді суспендованих твердих частин. Очевидно, мова - про пил від деревини.

Отже, маємо 28 джерел забруднення, на 16 з яких встановлено пилогазоочисне обладнання, а на 8 — фільтри від пилу. Екоінспектори зазначають, що відповідне обладнання встановили лише у 2009 році.

Як це було?

Власне, сам «Кроноспан УА» розпочав свою діяльність ще у 2004. А вже через рік підприємство отримало від екологічної інспекції позитивний висновок на техніко-економічне обґрунтування «Організація виробництва деревостружкових і ламінованих плит та виробів на їх основі в Нововолинську на вулиці Луцькій, 20».

У 2007 році завод замовив проект реконструкції будівель колишньої бавовнопрядильної фабрики, який погодила комплексна державна експертиза. Мабуть, що там було і погодження від екоінспекторів.

У 2009 об’єкт таки здали в експлуатацію. П’ять років поспіль він працює за наявності усіх необхідних проектів, погоджень, дозволів тощо.

Звісно, тепер «Кроноспан» доволі впевнено аргументує свою діяльність без фільтру очистки повітря від формальдегіду. Каже, що у них просто такий проект.

В заручниках опинилися й екоінспектори. Адже вони мали би теж погодити проект, який передбачає відсутність такого фільтру. Як же тепер вони можуть оскаржувати погоджене чи виставляти якісь претензії?

Однак навіть у мережі достатньо інформації про те, що фільтри очистки повітря від формальдегіду широко використовують у промисловості, аби зменшити рівень забруднення навколишнього середовища.

До речі, у відповіді, яку екологічна інспекція надала громадському активісту Володимиру Павлюку, зазначено, що позитивні висновки санітарно-епідеміологічної експертизи діють до 21 червня 2017 року.

Натомість у нововолинців уже виникають запитання, а яким чином можна вплинути, аби ці висновки переглянули швидше, не чекаючи нових майданів іще три роки, і, зрештою, як громадськість впливатиме на нові висновки після 2017?

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Червня 2014 13:49
коментар було видалено
НЕЛУЧАНИН Показати IP 12 Червня 2014 16:40
питання просте як яйце. якщо є перевищення вмісту формальдегіду (а це дуже небезпечна речовина, яка має канцерогенну дію), то діяльність підприємства слід негайно припинити до усунення ним порушень (установки очисного обладнання)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus