USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Електроавтобус проїхався Луцьком: чи є майбутнє у такого транспорту?

28 Травня 2015 13:49
У рамках всеукраїнського автопробігу до Луцька прибув електроавтобус. Попередньо презентація новітнього транспорту уже відбулася в Житомирі, Новограді-Волинському та в Рівному.

Чи готова країна вводити в експлуатацію такого роду електромобілі, що стає на заваді та є основними перевагами, розповів головний конструктор – В’ячеслав Полтавець.


З його слів, найважче - це перейти зі стандартних видів транспорту до таких новаційних. Відлякує вартість, власне, перший внесок, утім, переконує розробник, вона окупляється протягом 2-3 років, натомість звичайний автобус окупатиметься до 8 років.

Розробник зазначає, одного заряду акумулятора вистачає на 150 кілометрів шляху. Підзарядка в середньому триває 3 години - залежить від зарядного пристрою та напруги 220В та 380В.

Підзарядки відбуваються на АЗС, більше того, для тестового варіанту - це безкоштовно.

Акумулятори, кажуть розробники, витримують 2500 циклів перезарядки, чого вистачає на 8 років. І, власне, заміна акумулятора відбувається менше, ніж за годину.

До слова, нещодавно повідомлялося, що Україна планує налагодити виробництво власних електромобілів. Не виключено, що виробництво електромобілів налагодять і в Луцьку.

Зауважимо, цей автобус є тестовим варіантом. Через 8-12 місяців планується випуск вже готової моделі. Окрім того, зважаючи на зацікавленість перевізників у різних містах, планують широке виробництво. Утім, на жаль, сьогодні з 5 підприємств, які працювали над цим проектом, залишилося лише одне.

Готова модель матиме такі новації:

- Новий тип кузова (легший, щоб менше енергії витрачалось на перевезення);

- Модульна система деталей (легка заміна запчастин/деталей/комплектуючих)

- Менша площа батареї, з такою ж ємністю.

Розробники розповідають, мовляв, були пропозиції виготовлення акумуляторів, та і, власне, самих автобусів у Китаї, проте їх собівартість - дорожча.

Що ж до зовіншнього вигляду, то наразі всі батареї та обладнання - не сховані і знаходяться в салоні. Під час роботи пристрої клацають та гудуть. Однак В'ячеслав Полтавець переконує: це - тестовий варіант, а у готовій моделі все сховається в кузові, окрім того, буде звукоізоляція.

"Та й загалом перебувати у такому електроавтобусі буде приємніше, ніж в звичайному транспорті", - каже В'ячеслав.


Розробники стверджують, що новий, низькопольний кузов виготовляється згідно зі всіма стандартами ЄС, утім виробляється в Україні.

Надалі планують зробити вхід в автобус, який би був зручний для інвалідів.

Також стало відомо, що автобус був запланований ще 2 роки тому, проте реалізували його тільки сьогодні. Причина – мала кількість спонсорів, незацікавленість держави.

Утім, наразі у використанні таких автобусів зацікавлені приватні підприємства, власне, компанії перевізники, які вже формують замовлення.

Один не надто приємний момент - це вартість, яка буде вдвічі більшою, порівняно з «Богданом». Проте, переконують розробники, електроавтобус окупляється за 2-3 роки, а от автобус «Богдан» витрачає на це 7-8 років.

Конструкція автобусу, каже В'ячеслав, є дуже стабільною, технічних неполадок майже не виникатиме. Спеціалізованих сервісних центрів наразі - в 10 разів менше, ніж звичайних, проте конструкція не є кардинально складною, тому її можуть обслуговувати і звичайні сервісні центри.

Автобус цілком підходить для поїздок між містами, трасами. «Київ-Чоп - просто ідеальний для такого транспорту, по містах, на жаль, неможливо», - зазначив Полтавець.

До речі, В’ячеслав має власний електромобіль, розроблений та спроектований власноруч. За основу, свого часу, взяли автомобіль «Славута». Наразі його пробіг становить 53 000 кілометрів, розробник переконує, що заощадив вже біля 4000 літрів пального.

Зауважимо, масштабно використовують електроавтобуси в Австрії та Німеччині.

"Їздити на такому транспорті, очевидно, знайчно цікавіше і комфортніше - він набагато плавніше рухається, менше шумить. Турбує екологія навколишнього середовища, тому варіант, навіть, якщо проїзд коштуватиме більше, - значно прийнятніший", - каже лучанин Владислав, присутній під час перзентації електроавтобуса в Луцьку.

Нагадаємо, група конструкторів у Луцьку розробила автобус із електродвигунами, що може проїхати 250-300 кілометрів та має базову швидкість 80 кілометрів за годину. Перший в Україні електроавтобус, який виготовили у Луцьку, презентували і в Києві.

Зацікавились луцьким електроавтобусом і в Польщі - адже новинка привертає увагу своїми перевагами.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, луцький електробус уже замовили у Любліні. На «Богдані» взялися за виготовлення електробусів – незабаром автобус з електродвигуном курсуватиме в польському Любліні.

Окрім того, Уряд України веде переговори з іноземними компаніями про створення на території України спільних підприємств для розробки технологій і виробництва електромобілів.

Деякі розрахунки від розробників:

Витрата енергії - по 50кВт/год на 100 кілометрів. Виходячи з цього, 84 грн (по максимальному тарифу)

50кВт * 1.7 = 84 грн

Порівняно з дизельним - це 18л на 100 км = 400грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
а я бачив Показати IP 28 Травня 2015 13:58
крута штука, тільки, курва, дорога
Lutsk IT Cluster Показати IP 28 Травня 2015 14:00
клас
100% Показати IP 28 Травня 2015 14:01
От таким тролейбусом десь би на рибалочку,але ж дорого...
Анонім Показати IP 28 Травня 2015 14:05
Ще багато вільного місця в салоні залишилось для акумуляторів - пробіг буде більшим, не 150 км, до "підзарядки".. ( а може 160..) можна ще причеп з акумуляторами причепити, та коняку - попереду. "Концепт-БУС" ПОПиного автозаводу? (якій хазяїн - такій і "продукт", тільки кому він потрібен?) Відмініть ПОПин акциз на імпортовану техніку - не потрібні будуть "кулібіни кам'яного періоду".
Анонім Показати IP 28 Травня 2015 15:29
А якщо його конкурент на маршрутці в...(вибачте), поцілує в ср...ку, то як ті акумулятори кулибінські горітимуть?
Сем Показати IP 28 Травня 2015 15:31
А може і краще весь салон акумуляторами заставити і тоді пробіг ще збільшиться. Навіщо ті пасажири - смітитимуть, салон подряпають.
Чувак до Сем Показати IP 28 Травня 2015 16:19
Тож написано , що це тільки тестова модель. Потім все зменшиться у два рази і заховається
До Сем Показати IP 28 Травня 2015 16:27
100 %!. А для чого ті пасажири? Весь салон в акумуляторах і катайся цілий день. Знову китайського лайна накупують, та трохи грошей "відмиють". Ги-ги-ги....
Розумний до До Сем Показати IP 28 Травня 2015 23:38
коментар було видалено
Алекс до До Сем Показати IP 28 Травня 2015 23:41
Холєра ну ти дідько, то ж сказали шо всі акумулятори приберуть, буде все окей, чувак іди почитай абетку.
НАРОД УКРАЇНИ Показати IP 29 Травня 2015 09:46
клятому індексаційному вору яйценюку-** Й Л У акумулятори на яйця почепіть і салон спорожниться!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus