USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Головний санлікар України розповів, як краще робити бустер та скільки ще лютуватиме ковід

12 Січня 2022 07:20
Нова хвиля коронавірусу вже близько, попереджає головний санітарний лікар України Ігор Кузін і закликає негайно робити щеплення і дорослим, і дітям.

Україна поки має перепочинок між осіннім сплеском, коли за день реєстрували до 800 смертей, і зимовим, який, за прогнозами, буде не легшим, пише ВВС.

Хоча чітких прогнозів про те, скільки життів ще може забрати ковід, немає. Все буде залежати від того, який штам вірусу домінуватиме в Україні – заразніший Омікрон, який протікає легше, чи Дельта – не така заразна, але переноситься важче.

Майже 50% українців вже зробили щеплення. Кілька днів в Україні роблять бустерні щеплення. Їх отримали вже 20 тисяч людей.

Чим краще робити бустер, чи бувають від нього сильні побічні ефекти, що буде з щепленнями дітей і чи готова Україна до нової хвилі ковіду, розповів Ігор Кузін.
Накриє в кінці січня

Зараз поволі збільшується кількість госпіталізацій. Це вже почалась нова хвиля?

Я маю надію, що ні. Зараз у Сумській області збільшується кількість нових випадків, а в Херсонській зростає частка госпіталізованих. Однак це зростання не є значним. Ми ще не бачимо погіршення епідситуації. Радше спрацьовує післясвятковий період, коли люди відкладали похід до лікаря.

Які прогнози, коли почнеться нова хвиля?

За нашими прогнозами, черговий сплеск буде, починаючи з кінця січня. У цей час буде більше Омікрону. Пік припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня.
Тобто це буде тривалий сплеск у кілька місяців?

Так. Тривалість і розмах нової хвилі буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і від кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу.

Скільки буде смертей?

Аналітики Українського центру охорони здоров'я прогнозують у 2022 році дві хвилі, близько трьох мільйонів хворих і до 100 тисяч смертей. А які ваші прогнози? Скільки людей може померти від ковіду в Україні?

Коли ми кажемо про смертність, то ці показники будуть залежати від доволі великої кількості факторів. Основним з них є кількість вакцинацій. За даними наукових досліджень, щеплення захищає від важкого перебігу хвороби й від смерті. Ми маємо доволі амбітні плани з вакцинації – принаймні 70% дорослого населення до кінця 2022 року. Тобто кількість смертей буде залежати від темпів вакцинальної кампанії. Ми не очікуємо, що 2022 рік буде гіршим, ніж 2021-й, за кількістю нових випадків або кількістю смертей.
Не гірший – це скільки смертей може бути знову?

Важко сказати, але щодо 100 тисяч смертей від ковіду в 2022 році – це дещо завищені прогнози. Це найгірший сценарій.

Але експерти більш песимістичні у прогнозах щодо вакцинації, ніж ви. Наприклад, очікують 53% повністю щеплених українців у 2022 році. Адже кількість охочих зробити щеплення зменшується. Ви вірите у те, що понад 70% українців вакцинуються?

Мені дуже хочеться в це вірити. За даними кількох досліджень, майже 60% українців розуміють необхідність проведення вакцинації. Але частина з цих 60% відкладає щеплення. На них впливає думка лікарів, колег, або ж вони чекають завершення досліджень. На моє переконання, 60% людей, які готові вакцинуватися, – це та цифра, яку можна досягти у 2022 році.

Також ми розраховуємо на 10% тих, хто потенційно вважає, що вакцинація їм не потрібна, бо у них є протипокази через хвороби.

На 2022 рік ми плануємо велику комунікаційну кампанію, щоб пояснити людям, що неінфекційні соматичні захворювання часто є прямими показами до проведення вакцинації, а не навпаки.
Чи готова Україна до нової хвилі?

Ви сказали, що наступна хвиля буде не гірша за осінню 2021 року. Але тоді за день помирало по 800 людей. У деяких лікарнях були величезні проблеми з киснем, бо був штам Дельта і потреба у кисні зросла в 5-7 разів. Чи готові ви до нової хвилі?

Прогнози про нову хвилю робити важко. Одна дослідницька група каже, що вона не буде перевищувати минулорічну. Інша каже, що можливе 20-30% зростання кількості хворих.

Але за досвідом країн, які зараз проживають сплеск захворюваності й циркуляцію Омікрону, серед усіх випадків він протікає трішки легше. Менша кількість людей потребує госпіталізації, ніж при Дельті. Наприклад, Данія оприлюднила результати, коли при Дельті госпіталізації підлягали 1,6% інфікованих, а при Омікроні – 0,6%. Під час останньої хвилі і після неї не зупинялася робота киснезабезпечення лікарень.

Але перебої з киснем були. Про це говорили й самі лікарі, і волонтери...

Ці перебої з киснем виникали через те, що два великі заводи, які його виробляли, зупинилися на технічні регламентні роботи. Частина лікарень перебувала на балонному кисні, який треба було довозити.

Після останньої хвилі областям виділили додаткову субвенцію на побудову кисневих станцій. Ці роботи мають завершити до квітня 2022 року. Це фінальна хвиля дооснащення лікарень і це дозволить зробити їх незалежними. Тобто до квітня 2022 року біля кожної лікарні має бути своя киснева станція, яка буде виробляти кисень. І заводи, які його виробляють, не планують найближчим часом регламентних робіт, тому ми не очікуємо якихось перешкод з киснем.

Бустер. Що, коли і як?

В Україні тільки почали робити бустерну дозу, хоча в багатьох європейських країнах вона вже є. А в Ізраїлі пропонують вже четверте щеплення. Чому відбулась така затримка?

Я не назвав би це затримкою, тому що Європейська технічна група з питань імунізації, яка аналізує всю доказову літературу, проводить оцінку ефективності і безпечності міксування вакцин, оприлюднила офіційне рішення лише 23 грудня.

Справді, кілька країн трішки вирвалися вперед і ухвалили рішення, базуючись на власному досвіді.
З 6 січня бустер дозолили. За ці дні був наплив людей у пунктах вакцинації?

За перші дні близько 20 тисяч людей зробили щеплення. Якогось значного напливу не було. Але, можливо, це пов'язано зі святами, коли багато хто відкладав це на «після свят». Черги були 6 і 8 січня, але лише у деяких вакцинальних центрах.

Скільки людей встигне зробити бустер до початку нової хвилі і чи він їх захистить?

Ми розраховуємо на показники у 300-400 тисяч людей. І переважно фокус буде на представниках об'єктів критичної інфраструктури та медичних працівниках. Оскільки ці сфери є ключовими під час спалахів.

Такі цифри і такі охоплення дозволять функціонувати лікарням і об'єктам критичної інфраструктури, бо люди там будуть захищені.

Чи вистачить вакцини на всіх з урахуванням того, що понад 50% українців взагалі не щеплені?

Вакцини вистачить. Ми можемо сказати це чітко. Україна має контракти на постачання 25 млн доз Pfizer впродовж 2022 року та 6,5 млн доз CoronaVac. Ще близько 10 млн доз маємо отримати як допомогу в рамках механізму Covax. Такої кількості має вистачити, щоб дощепити взагалі нещеплених людей і зробити бустер.

Чи можна обирати, чим робити бустер? Чи буде в українців вибір?

Є рекомендації робити бустер мРНК вакцинами – це Pfizer або Moderna. Обирати між ними можна. За винятком вакцини CoronaVac. Після неї рекомендовано робити бустер Pfizer або CoronaVac.

Іноді люди обирали робити щеплення саме CoronaVac, тому що, за деякими дослідженнями, після неї менше побічних ефектів. Після CoronaVac можна робити бустер вакциною Pfizer. Чи можуть бути якісь особливі побічні ефекти після третьої дози?

Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac, може отримати бустер CoronaVac або Pfizer. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer ефективність в середньому 92-95%.

А як щодо побічних ефектів після бустера?

Після бустерної дози не реєструють якогось збільшення побічних ефектів. У країнах, де вже широко запроваджують бустер, кількість несприятливих подій така ж сама, як і при базовому курсі щеплень.

Якщо людина прийшла на бустер раніше, наприклад, через п’ять місяців після другого щеплення, а не через шість, її не вакцинують?

Якщо прийшла раніше, то щеплення не отримає. Якщо пізніше, то отримає. Оптимальний термін введення бустерної дози становить від шести до дев'яти місяців. Але навіть якщо через 10 місяців прийде, то все одно буде бустер.

Людям, яких вакцинували на роботі, де робитимуть бустер? Чи будуть організовані бустерні щеплення у колективах?

Ми плануємо окремі мобільні бригади відправити робити бустер в організовані колективи.

«Дітей треба щеплювати»

Коли можна буде щеплювати дітей від п’яти років і наскільки це безпечно?

Досвід інших країн, де вже проводять такі щеплення, показує, що це безпечно. Що завдяки щепленням проти ковіду запобігають дочасній смертності, особливо на фоні важких соматичних захворювань. Запобігають спалахам в організованих колективах.

Рекомендацій європейської технічної групи експертів щодо щеплення дітей від п’яти років ще не було. Тобто на рівні Європи таке питання не розглядали. Ми плануємо розглянути вакцинацію дітей від п’яти років орієнтовно з квітня.
Скільки дітей від 12 років вакцинували проти ковід в Україні і чи було багато побічних ефектів?

Щеплення дітей роблять лише за бажанням батьків. Вже вакцинували близько 140 тисяч дітей віком від 12 до 18 років.

Частота несприятливих випадків після імунізації дітей не більша, ніж серед дорослих. Тобто нічого незвичного не зареєстровано.

Дітей проти ковіду взагалі щеплювати потрібно? Чи можна почекати?

Якщо дитина має супутні заварювання – онко, астма, серцево-судинні, то я радив би провести щеплення. Бо перебіг ковіду в такої дитини може бут важким.

Якщо дитина здорова, то рішення буде залежати від того, наскільки часто вона відвідує організовані колективи.

Більшість дітей ходять до школи...

Я радив би вакцинуватися. Це необхідно для персонального захисту.
Що буде з ковід-сертифікатами?

Термін дії українських сертифікатів скоротять, як це зробили у ЄС?

Найближчим часом українські ковід-сертифікати скоротять до 270 днів. Таке рішення вже ухвалено. Ще має бути наказ МОЗ. І термін дії у 270 днів буде і після двох доз, і після бустера.

Що буде написано у ковід-сертифікатах після бустера? Яку вакцину буде вказано?

Ще немає рішення щодо цього. Можливо, відразу будуть назви всіх трьох доз вакцин. Наприклад, CoronaVac, CoronaVac і Pfizer.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 12 Січня 2022 11:56
бруствер краще робити влітку. легше землю копати
Реальність до скептик Показати IP 13 Січня 2022 09:56
Ти не роби ні бустер, ні звичайну вакцинацію, що б споацював природний відбір.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus