USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Готовність до повені: техніка і по «2 відра щебеню»

5 Березня 2012 19:32
На Волині занадто малий так званий «аварійний запас» на випадок надзвичайних ситуацій пов’язаних з паводками та повенями. Однак він пропорційний кількості коштів передбачених на ці потреби у бюджеті.

Про це заявив начальник обласного управління водних ресурсів В’ячеслав Лавренюк під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, 5 березня.

За словами Лавренюка, внаслідок низьких температурних показників протягом тривалого періоду на всіх річках області утворився досить стійкий льодостав до 50 сантиметрів. Глибина промерзання ґрунту була такою ж, а подекуди сягала 1 метра. Підняття рівня води почалося наприкінці лютого й рівні води в річках басейну Прип’яті максимально підвищилися на 106 сантиметрів, а Західного Бугу - на 202 сантиметри.

Втім, наразі, як запевнив посадовець, завдяки чергуванню потеплінь з мінусовими температурами інтенсивність підняття рівня води дещо зменшилася.

«На сьогодні добове зростання в основних водотоках області від 1 до 4 сантиметрів. Відмітку виходу на заплаву більше 2 сантиметрів перевищила лише річка Стохід в Любешівському районі. Рівні води в усіх інших водотоках продовжують підніматися, але тримаються в межах берегів» - відзначив Лавренюк.

Він додав, що торік цієї пори підтопленими були 23 населені пункти краю, більше 48 господарських будівель, 131 садиба та 45 тисяч гектарів територій.

Значно менше в порівнянні з відповідним періодом минулого року, за словами посадовця, перекачали надлишкових вод насосні станції в Любешівському та Ратнівському районах - 3,3 мільйона кубометрів води, тоді як за такий же період 2011 року цей показник становив близько 32 мільйонів кубометрів води.

Задля запобігання і ліквідації наслідків можливих повеней, фахівці управління підготували 44 аварійні бригади – це понад 370 працівників, за якими закріплено 84 одиниці техніки, - розповів Лавренюк.

Він також повідомив, що за даними управління на початок березня в запасі водогосподарських організацій є аварійний запас пально-мастильних та будматеріалів матеріалів на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема, 30 кубометрів щебеню, 10 - бутового каменю, 100 - піску і близько 10 тисяч мішків, загалом на суму 97,6 тисяч гривень.

Голова комісії, перший заступник голови ОДА Олександр Башкаленко поцікавився, чому так мало аварійного запасу мають водогосподарські управління. «Якщо їх 7, то що по два відра щебеню?» - зауважив він.

Лавренюк визнав, що аварійного запасу дійсно бракує, але зауважив, що його накопичують відповідно до передбаченого фінансування.

Тим часом, місцеві рятувальники готові до подолання повеней на Волині та ще й у разі потреби допомагатимуть сусідам. За словами заступника начальника управління МНС в області Анатолія Свірського, для боротьби з повінню на Волині в постійній готовності перебуває 3 автомобільних стаціонарних пожежно-насосних станції та більше 20 автоцистерн підвищеної прохідності.

«Оскільки у карпатському регіоні може бути складна обстановка і треба буде допомогти, управлінням визначені і приведені у готовність до дій за призначенням, 100 рятувальників і 30 одиниць спецтехніки, особового складу, який перебуває у готовності до надання допомоги карпатському регіону» - додав Свірський.

Водночас він додав, що МНС-ники також стикаються з проблемами під час весняних паводків і повеней. Як зауважив Свірський, не всі голови сільських рад знають ситуацію у населених пунктах, в поганому стані придорожня кюветна мережа, забиті трубні переходи і тому виникають проблеми щодо відкачування води.

«З 24 лютого коли почалося сильне потепління і танення снігу підрозділами більше 20 разів відкачували воду в Ратнівському, Любешівському й Маневицькому районах» - наголосив посадовець.

Олександр Башкаленко пообіцяв направити сільським головам листи, аби ті потім не казали, що не знали які завдання повинні виконати щодо ефективного запобігання збитків від підтоплень і повеней. Крім того, він доручив членам відповідних штабів у районах провести перевірки й про результати повідомити усіх сільських і селищних голів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus